Getty Images
POLA STOLJEĆA I NIJE MU DOSTA

VIDEO: PAO NAJLUĐI POSAO ZIMSKOG PRIJELAZNOG ROKA Najstariji na svijetu: Legendarni bivši dinamovac ponovno igra u 50. godini!

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 12. siječanj 2017. 09:12

Ne posustaje Kazuyoshi Miura. Legendarni japanski nogometaš, s 91 utakmicom i 56 golova za reprezentaciju, potpisao je novi, jednogodišnji ugovor. Klub je Yokohama FC, japanski drugoligaš, a Miura će 26. veljače napuniti 50 godina!

Sjećamo ga se, igrao je kratko i u Dinamu, tada još kao mladić s 32 godine. Što mladić, junior! Evo ga sada, 17 godina kasnije u svojoj 32. sezoni karijere produljio je ugovor na još godinu dana. I tko zna dokle će tako, godinu po godinu. Nije da samo statira, u 2016. odigrao je za Yokohamu 21 utakmicu i zabio dva gola.

U klubu je od 2005. tada je, valjda, došao sa željom da se oprosti od nogometa u svojoj zemlji, ali, evo, još nije posustao.


Kazuyoshi Miura

- Nadam se da ću nastaviti igrati na istoj razini, zajedno sa svojim suigračima, ljudima iz kluba i navijačima koji me potpuno podržavaju - poručio je Miura na službenim stranicama kluba.

Svaka čast, Kazu, dokaz da godine nisu presudne. A vijest da Miura potpisuje novi ugovor postaje gotovo tradicija svakog siječnja. Poput Bečkog koncerta, Novogodišnje turneje ili Tuljanova skakanja u hladnu Dravu. I, nekako nam se čini da ni ovo nije zadnji ugovor.


Kazuyoshi Miura - The legend

Inače, Miura je bio prvi Japanac koji je osvojio nagradu za azijskog igrača godine (1993.), a imao je ključnu ulogu u plasmanu japanske reprezentacije na Svjetsko prvenstvo 1998. godine. U prvom proboju na svjetsku smotru Miura je postigao čak 14 pogodaka, a posljednji nastup za nacionalnu vrstu imao je 2000. godine.

Manje je poznato da je prva japanska nogometna super-zvijezda karijeru započela u Brazilu. Kad mu je bilo tek 15 godina, Miura je sam otputovao u Južnu Ameriku kako bi tamo započeo profesionalnu karijeru. Potpisao je za Clube Atletico Juventus iz Sao Paula, a 1986. godine postao je profesionalac Santosa. Igrao je za još nekoliko brazilskih klubova, uključujući Palmeiras i Coritibu, da bi se vratio u Japan 1990. godine.

Cropix/R. Belosevic

Po povratku u domovinu, zaigrao je za Yomiuri/Kawasaki i osvojio četiri uzastopna naslova prvaka, ali nije se predugo zadržao u Japanu. Miura je 1994. godine postao prvi japanski nogometaš u talijanskoj Serie A, gdje je 1994. zaigrao za Genou. U 21 nastupu postigao je tek jedan pogodak, potom se vratio u Verdy Kawasaki i nakon tri godine opet pokušao u Europi, 1999. godine stigao je u zagrebački Dinamo.

Nakon povratka u Japan, bio je na kratkoj probi u engleskom Bournemouthu, no nije prošao, te je igrao za Kyoto Purple Sangu i Vissel Kobe prije nego je 2005. godine potpisao za Yokohamu. Zanimljivo je da se Miura okušao i u Australiji, gdje je proveo dva mjeseca na posudbi u Sydneyu za kojeg je nastupio i na Svjetskom klupskom prvenstvu održanom u Japanu. U australskoj ligi postigao je dva pogotka u drugom nastupu, u porazu protiv Adelaidea.

Linker
12. travanj 2024 02:19