Screenshot
KAD BAKA POLUDI

VIDEO: STADION GORI, BAKA LUDUJE! POGLEDAJTE ZAŠTO JE LEGENDARNI BLAŽ SLIŠKOVIĆ SKROZ POBJESNIO 'Dosta je! BiH nogomet će otići u sto nekih stvari!'

BLAŽ SLIŠKOVIĆ Trener Zrinjskog izazvao medijski potres u BiH žestokim kritikama na račun Saveza, pa je čudesni preokret protiv Željezničara pao u drugi plan
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 19. ožujak 2018. 19:04

U petak, 23. ožujka bit će točno godinu dana otkako je Blaž Slišković, jedan od najtalentiranijih nogometaša koje je Mostar ikada dao, a taj grad dao je nekoliko uistinu velikih, zasjeo, odnosno vratio se na klupu Zrinjskog.

U tih godinu dana Slišković je uspio osvojiti naslov prvaka BiH, osvojiti i prvo mjesto u ligi prije doigravanja, odnosno Lige za prvaka, a usput se i - zavaditi s Nogometnim savezom.

Da je neosporno karizmatični Baka Slišković i dalje možda i najveća zvijezda Premijer lige BiH govori i to da svaka njegova izjava postaje glavna medijska priča u BiH, ali i regiji, a Baka je poodavno prestao birati riječi. Daleko od toga da je Slišković i prije bio diplomatski nastrojen, ali kako je sezona počela odmicati, kako je i ulog time sve više rastao, tako je i Baka bio sve oštriji.

Njegove riječi ispočetka su bile usmjerene prema njegovom omiljenom ‘neprijatelju’ - medijima, prije svih sarajevskim medijima kojima nije oprostio način kako su ga tretirali dok je bio na kormilu reprezentacije. Tako je krajem prošle sezone, nakon poraza njegove momčadi na Grbavici poslije kojeg je Željezničar preuzeo vodeću poziciju, svoj nedolazak pred TV kamere nakon utakmice objasnio time što nije mogao podnijeti da pobjedu Željezničara slave i novinari.

Moćniji neprijatelj

- Televizija je slavila skupa sa Željezničarem i sad bih ja tu trebao čekati pet-šest, deset minuta da se netko smiluje? Ja sam prošao, nitko me nije ni zvao da dam izjavu, a poslije kažu da nisam htio doći. Atmosfera ja bila takva da je i televizija i cijela sarajevska javnost slavila titulu - rekao je tada Baka.

No, u posljednje vrijeme Slišković se okomio na puno moćnijeg i opasnijeg neprijatelja. Nogometni savez je nekoć bio njegov poslodavac, pa možda i tu leži dio razloga zbog čega se Slišković okomio na to tijelo, a okomio se žestoko.

Prvo je Savez napao zbog toga što su ‘natjerali’ njegovu momčad da igra na terenu u Banjoj Luci na koji bi se i konji ustručavali izaći. Igralo se zadnje kolo prvog dijela prvenstva i Zrinjski je kod Borca tražio pobjedu ili bod s kojim bi ostao na prvoj poziciji uoči doigravanja. Problem je bio što je stadion Borca tek bio očišćen od snijega i na takvom se sigurno ne bi igrala utakmica da nije bilo zadnje kolo i da se zbog regularnosti moralo igrati sve u isto vrijeme.

Zrinjski je na kraju izvukao bod (1:1) i to sretno, slučajnim golom s 35 metara u zadnjim minutama, a Slišković je bio ljut ‘kao ris’.

- Nisam ja trener vaterpolista da igramo ovdje. Sudac je prije utakmice bio za to da se ona ne igra, ali je iz Sarajeva došla naredba da se mora igrati po ovakvom terenu i to je odlučilo - govorio je Slišković.

Samo deset dana poslije, opet je Zrinjski izvukao bod u zadnjim sekundama i opet je Baka napao Sarajevo, točnije Nogometni savez, no ovaj put njegove riječi bile su puno oštrije, izravnije, ali dovoljno živopisne i slikovite da opet obiđu cijelu regiju.

Stadion je gorio

U subotu je odigran derbi drugog kola Lige za prvaka. Željezničar je došao u Mostar kao lider, sa samo dva boda prednosti. Sliškovićevom Zrinjskom trebala je pobjeda kako bi ga preskočila na ljestvici, no zamalo je doživio debakl. Gosti su vodili 2:0 i u 84. minuti sviran im je jedanaesterac.

No, taj jedanaesterac, kojeg je sudac Petrović iz Banja Luke dosudio nakon prilično mekanog, i reklo bi se rutinskog starta Jakovljevića na Ramoviću u šesnaestercu Zrinjskog, izazvao je, kako je Slišković kasnije rekao, ‘revolt’ kod domaćina. Željezničar je zabio za 3:0, ali odmah nakon toga Zrinjski je zabio jedan, pa još jedan i onda treći gol u sudačkoj nadoknadi za nevjerojatan povratak Zrinjskog nakon 0:3 do 3:3. I dok je stadion gorio, Baka je ključao, a poslije utakmice spominjao je ljude kojima nije ni do čega drugog nego da ‘jedu i da im stomaci rastu’.

- Dok god se odluke budu donosile izvan terena, BiH nogomet će otići u sto nekih stvari. Mi se borimo ovdje, tražimo od igrača kvalitetu, želimo napredak, a netko to svojim odlukama anulira, a oni su k’o fol za neki napredak. Koji napredak? Prozivam NSBiH i sudačku organizaciju jer oni ne žele napredak. Dok god je ovakvih odluka koje nisu sudačke i kvalitetne. Kad budem išao na Grbavicu i da imam 50-50 suđenje, koje i oni očekuju ovdje, onda ću nogomet smatrati kvalitetnim. Neka me suspendiraju 100 godina. Ja sam za njih Bog i po imenu i po onom što doprinosim nogometu. Dosta više ovoga. To su neradnici, samo da im je jesti i stomaci im samo rastu - izrekao je Slišković ravno u TV mikrofon.

Linker
19. travanj 2024 06:34