Screenshot
LIVE IS LIFE

VIDEO: 'ŠTO OVAJ MALI IZVODI?' PROŠLO JE TOČNO 30 GODINA OD PLESA KOJI JE OSVOJIO SVIJET Maradona je uzeo loptu, s razglasa je krenuo vječni hit...

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 20. travanj 2019. 01:26

Prošlo je točno trideset godina od legendarnog zagrijavanja ikone svjetskog nogometa Diega Armanda Maradone. Igrala se uzvratna utakmica polufinala Kupa UEFA 19. travnja 1989. između Maradoninog Napolija i minhenskog Bayerna. Napoli je slavio u prvoj utakmici kod kuće s 2:0, a u uzvratu je na minhenskome Olimpijskom stadionu sva pozornost bila usmjerena na 'malog zelenog'.

Sa zvučnika je odjekivao veliki hit austrijske grupe Opus "Live Is Life", što je u kombinaciji s Maradoninom zavidnom vještinom tehniciranja pridonijelo popularnosti ove snimke. Novinari su zabilježili i famoznu izjavu proslavljenog centarfora njemačke reprezentacije Jürgena Klinsmanna koji je tih godina igrao za Stuttgart:

"Na tribinama je bilo oko 70.000 gledatelja kada je Maradona stupio na travnjak. Nogometaši Bayerna bili su na drugoj polovici i zagrijavali se kao i uvijek: ozbiljni, fokusirani i disciplinirani. Odjednom je zasvirala poznata pjesma "Live Is Life", a Maradona je uzeo loptu i u ritmu glazbene podloge počeo tehnicirati. Svi su stali sa zagrijavanjem i počeli se pogledavati - što ovaj mali izvodi?! Tehnicirao je ramenima, koljenima, glavom... više se nisu mogli koncentrirati na zagrijavanje, jednostavno su bili hipnotizirani izvedbom tog tipa." posvjedočio je Klinsmann.

Argentinac je u jednom trenutku primijetio da su apsolutno sve oči na stadionu uperene u njegov performans i to mu je dalo dodatna krila. Ostat će zauvijek upamćeno kakvom je lakoćom argentinski virtuoz s razvezanim kopačkama izvodio kombinaciju atraktivnog plesa i nogometnog umijeća.

Bilo je to u fazi prije skandala s kokainom i turbulentnog perioda sa suprugom Claudijom koji ga je gotovo upropastio. Uprava Marseillea mu je obećala da će mu udvostručiti plaću ako potpiše za njih i karijera je mu je išla uzlaznom putanjom. Međutim, na ovoj snimci nema traga porocima, sudskim sporovima i vrtoglavim milijunskim ugovorima. U tih je nekoliko minuta ovjekovječen istinski nogometni duh razigranog, bezbrižnog dječaka koji bez opterećenja radi ono što mu najbolje ide - igra se nogometa.

Bayern i Napoli u toj su utakmici remizirali rezultatom 2:2 i prošli dalje, a talijanski je sastav u finalu slomio i moćni Stuttgart s Klinsmannom u vrhu napada. Više od naslova Kupa UEFA-e ostat će upamćeni antologijski trenuci argentinskog svemirca kada je još nogomet nudio istinsku čaroliju i nepatvorenu romantiku.

Linker
12. travanj 2024 16:17