Stipe Radić (lijevo)
 Vlado Kos / CROPIX / Vlado Kos / CROPIX
NOVA POBJEDA

VIDEO: VELIKI TRIJUMF TUDOROVOG HAJDUKA! Na oproštaju od turskih priprema Splićani u 90. minuti srušili kijevski Dinamo

Hajduk je odigrao posljednju pripremnu utakmicu u turskom Beleku i pobijedio snažni kijevski Dinamo, drugoplasiranu momčad ukrajinskog prvenstva s 1:0.
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 24. siječanj 2020. 18:49

Hajduk je svladao kijevski Dynamo u generalci pred povratak u Split, 1:0 za pobjedu djelo je stopera Stipe Radića u 90. minuti nakon kornera koji je izveo Tonio Teklić. Visoki Radić najviši i u skoku, uputio je parabolu koja je završila u mreži za trijumf zapravo na Glorica Cupu. Jer bilo je ovo zadnje kolo turnira na kojemu su sudjelovali Hajduk, Dynamo i Vardar, a Bijeli u tom trokutu upisali dvije pobjede, dok je Ukrajincima za pehar odgovarao bod, no sve im je pokvario Radić. Zaslužena je ovo pobjeda Bijelih protiv drugoplasirane momčadi u Ukrajini i završni test za nedjeljni dvoboj s Varaždinom za koji se trener Igor Tudor nada da je dobio sve odgovore.

Već u drugoj minuti Caktaš je povukao s centra, ali nije Jakoliš uspio zavrnuti u sredinu. Prvu priliku Bijeli su stvorili već u idućoj minuti kada je zdesna ubacio Juranović, a Caktaš s deset metara pucao glavom tik uz vratnicu. Malo nakon toga pokušao je Jradi iz slobodnoga udarca iskosa, ali je Buščan lako uhvatio loptu. Visoko je stajao Hajduk, oba beka su bila duboko u protivničkoj polovici s ulascima u šesnaesterac, a to je ono što Tudor traži. U istoj minuti je na desnoj strani s Jradijem kombinirao Juranović, a potom je na lijevoj pokušao Jakoliš, no oba puta nije bilo opasnosti. Igralo se kao da je za bodove, pa je tako Jradi malo uzvratio protivniku nakon grubog starta i dobio žuti karton.

Uskoro je Hajduk imao jedanaesterac koji je zaradio Kreković, Eduok je uzeo loptu, no penal je ipak izveo kapetan Caktaš. Međutim, njegov udarac, poluvisoko po sredini, obranio je lakoćom Buščan odbivši loptu u korner. Nakon ubačaja iz kuta efektno je vanjskim dijelom kopačke pucao Eduok, no Buščan je još jednom bio na mjestu. Hajduk je u 25. minuti imao slobodni udarac s 20 metara, no Eduok je pogodio samo 'živi zid'. U 28. minuti je Caktaš poslao loptu u prostor za Krekovića koji je pobjegao, ali je pucao preko gola iz izgledne pozicije. Prvi pokušaj Ukrajinci su imali tek u 35. minuti, no nakon slobodnoga udarca šut glavom nije bio precizan pa tako Posavec nije trebao intervenirati. U 40. minuti je sam pred vratima bio Popov, ali je pogodio vratnicu.

Hajduk je na početku nastavka napravio samo s dvije promjene, na teren su ušli Tahiraj i Jairo koji se oporavio od ozljede, a u redovima Ukrajinaca bio je Josip Pivarić, hrvatski reprezentativac koji već igra neko vrijeme, teška ozljeda i oporavak su iza njega. U nastavku nije bilo baš velikih prigoda, prva ozbiljnija bio je slobodni udaraca Jradija, no Pivarić je glavom otklonio opasnost na prvoj vratnici…

Od 73. je Tudor napravio dosta rošada, ušla su još šestorica igrača, pa je tako Dolček bio naprijed, Tahiraj nakon lijevoga boka otišao na desni… Bijeli su zatresli mrežu u 76., no pogodak Jaira na dodavanje Dolčeka nije priznat zbog zaleđa, a malo poslije Tahiraju je obranio Buščan. U samoj završnici pokušao je nakon prodora Čolina, no nije dobro pogodio slabijom desnom nogom, a nakon toga je iz slobodnoga udarca korner izborio Nejašmić da bi se dogodila već opisana završnica za slavlje Bijelih.

HAJDUK - DINAMO KIJEV 1:0 (Radić 90')

BELEK – Stadion hotela Gloria. Gledatelja 30. Sudac: Murat Erdogan (Turska). STRIJELAC: 1: 0 Radić (90).

HAJDUK (3- 4-1-2): Posavec – Ismajli (od 73. Dellova), Vučur, Radić – Juranović (od 73. Dolček), Jradi (od 73. Nejašmić), Hamza (od 73. Jurić), Jakoliš (od 46. Tahiraj) – Caktaš (od 73. Teklić) – Eduok (od 73. Čolina), Kreković (od 46. Jairo). TRENER: Igor Tudor.

DYNAMO: Buščan, Sidorčuk, Popov, Šepeliev, Šaparenko, Citaišvili, De Pena, Mikolenko, Šabanov, Rusyn, Kedziora. (još su igrali: Mohammed, Sol, Vivčarenko, Zabarnji, Karvalev, Pivarić, Buialskij, Kargbo, Syrota, Kadar, Poulsen). TRENER: Oleksij Mihajličenko.

Linker
20. travanj 2024 00:23