Epsilon/Getty Images
'VESELI ME POVRATAK U SPLIT'

VLAŠIĆU JE NESHVATLJIV STATUS JEDNOG VATRENOG! NIKOLA NAJAVIO EURO, ALI JEDNA GA STVAR BRINE 'Nije mi to jasno! Najbolji je igrač, a ne igra. Zašto?'

NIKOLA VLAŠIĆ SAMO ZA SN Hrvatski reprezentativac u moskovskom CSKA u kadru je dva izbornika - Dalića i Gračana
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. svibanj 2019. 18:53

Nikola Vlašić dio je Vatrenih, ali i jedan od krucijalnih igrača mlade reprezentacije koja će u lipnju igrati na Europskom prvenstvu u Italiji i San Marinu. Zato je zabrinjavajuće djelovala vijest da se prošle nedjelje na utakmici s Krasnodarom ozlijedio. Jučer nam se iz Moskve javio veselim glasom, a to je bio pouzdan znak da brige nema, da će Niksi biti spreman za sve okršaje koji predstoje Dalićevim i Gračanovim izabranicima.

- Ozlijedio sam gležanj prije nekog vremena. Igrao sam s bandažom, a na posljednjem ogledu s Krasnodarom, koji smo izgubili 0:2, sam ga iskrenuo. Inače, na toj utakmici dobio sam i dva žuta kartona. Pred kraj prvog poluvremena sam čisto uzeo loptu, a sudac je dosudio prekršaj. Kazao sam da nije, a on mi je zbog prigovora dao žuti. Na koncu sam, dvije minute prije kraja utakmice, zbog jednog starta dobio i drugi, a usput i ozlijedio gležanj. To mi je trenutačno slaba karika, pa eto, zato se i dogodi ozljeda - na početku razgovora kazao nam je Nikola.

MOSCOW, RUSSIA - SEPTEMBER 23: Nikola Vlasic of PFC CSKA Moscow celebrates his goal with teammates during the Russian Premier League match between PFC CSKA Moscow and FC Spartak Moscow at Arena CSKA stadium on September 23, 2018 in Moscow, Russia. (Photo by Epsilon/Getty Images)
Epsilon/Getty Images

Međutim, odmah nam je isporučio i dobru vijest...

- Bit ću spreman za utakmicu sa Zenitom koju igramo 12. svibnja. Tako da će sve biti u redu, spreman sam i za okupljanje A reprezentacije, a naravno i za Europsko prvenstvo mladih. Razgovarao sam s izbornikom Dalićem, nazvao me i pitao je li sve u redu. Srećom, nije bilo ništa strašno. Možda je na prvu izgledalo loše, jer sam osjetio jak bol, ali na sreću nije bio veliki problem.

Napredovao sam

Znamo da je Nikola postao glavni igrač CSKA, da je ove sezone rušio i Real iz Madrida, da se igrački preporodio u Rusiji. Kako je on vidio sezonu, koliko je zadovoljan?

- Zadovoljan sam, stvarno sam napredovao u svakom segmentu. Ali uvijek želim bolje. Eto, u skupini Lige prvaka dva puta smo pobijedili Real, a na kraju nismo izborili ni Europsku ligu. Naravno da bi bilo bolje da smo ostali u Europi. Navikneš se na ritam srijeda-vikend. Baš sam guštao u takvom tempu, pa mi je sad malo teško, imali smo dosta dugu stanku. Smanjio se broj utakmica, pa se na neki način izgubi natjecateljski ritam. Da, najviše mi je žao što nismo nastavili u Europi. S ostalim sam više-manje zadovoljan.

Soccer Football - Champions League - Group Stage - Group G - CSKA Moscow v Real Madrid - VEB Arena, Moscow, Russia - October 2, 2018  CSKA Moscow's Nikola Vlasic celebrates with team mates after scoring their first goal   REUTERS/Sergei Karpukhin
REUTERS/Sergei Karpukhin

CSKA je u prvenstvu Rusije trenutačno četvrti. Zenit je debelo pobjegao, ima osam bodova prednosti pred drugoplasiranim moskovskim Lokomotivom, koji pak ima tri boda više od trećeg Krasnodara, koji je ispred CSKA dva boda. Prva dva u ruskom prvenstvu idu izravno u Ligu prvaka, treći ide u kvalifikacije.

Pitamo Nikolu je li u prvenstvu moglo bolje?

- Moglo je bolje. Eto, sad smo izgubili protiv Krasnodara koji nam je izravni konkurent. Baš sam gledao statistiku. Imali smo posjed lopte 75 posto, 25 udaraca... A oni nas dva puta iskontriraju, zabiju dva pogotka. Često puta dominiramo utakmicom, a onda prospemo bodove. Protiv UFA-e, koja je pri dnu ljestvice smo, recimo, vodili smo 2:0 do 88. minute. A onda oni iz jedina dva udarca na utakmici poravnaju na 2:2. Jako smo mlada momčad, u veznoj liniji svi imamo 20, 21 godinu. Imamo samo nekoliko iskusnijih igrača, svi ostali su 1996. ili 1997. godište, pa i mlađi. Došlo je do smjene generacije, otišla su braća Berezuckij, Ignašević, Golovin...

Cropix

Navijači me prepoznaju

Što biste mogli kazati o ruskoj ligi, što ste o njoj saznali ove sezone?

- Kad sam dolazio, znao sam da je ruska liga odmah iz liga Petice. Sad znam da je to jako, jako tvrda liga. Zabija se malo pogodaka, momčadi su defenzivno orijentirane. Trener Gončarenko nam je izvukao zanimljiv podatak. Od svih liga na svijetu, ruska liga je treća po broju najmanje zabijenih pogodaka! Najbolji strijelac lige ima 12 zabijenih pogodaka. Ima umjetnih terena jer prirodna trava ne može uspijevati zbog velikih hladnoća. Uzeti bodove na takvim terenima je umjetnost. Kazat ću vam otvoreno da mi je lakše bilo igrati Ligu prvaka nego neke utakmice u ruskoj ligi. U Ligi prvaka igra se otvoreno, igra se nogomet, a ovdje se protiv CSKA suparnici zatvore, stane njih deset ispred šesnaesterca.

Ipak, Nikola se snašao i u takvim okolnostima, postao je zvijezda CSKA. Zato ga pitamo prepoznaju li ga na ulicama Moskve?

- Da, prepoznaju me navijači. Kad sam stigao, prepoznavali su me samo navijači CSKA, a sad me prepoznaju i ostali. Recimo, kad smo u moskovskom derbiju pobijedili Spartak, njihovi navijači su se željeli fotografirati sa mnom, a oni su najveći suparnici CSKA.

Wales odmah do nas

Jeste li naučili ruski jezik?

- Jesam. Razumijem sve, ali nije baš sad da mogu složiti svaku rečenicu. No, mogu komunicirati, to je najvažnije.

Ovog ljeta istječe mu posudba iz Evertona. Što dalje, kakav rasplet klupske karijere slijedi? Postoji li mogućnost ostanka u CSKA?

- Meni je ovdje super. Trener Gončarenko je odličan, dobra je momčad, možemo samo napredovati. Ne bih imao ništa protiv ostanka u CSKA, ali najviše se pita Everton. Ako netko za mene ponudi više, njih neće biti briga što ja želim.

Koliko smo vidjeli, direktor CSKA je kazao da ste vi preskupi za njih?

- Da, to je kazao u siječnju. Ako budemo treći u ligi, idemo u kvalifikacije za Ligu prvaka, a ako budemo drugi, idemo izravno. Ima još četiri kola, sve je moguće. U Ligi prvaka zarađuje se veliki novac, pa tko zna…

Prebacimo se na reprezentativne teme. Prva sljedeća utakmica u kvalifikacijama za Euro je Wales u Osijeku. Nakon poraza od Mađara, više nemamo pravo na kiksove?

- Wales nam je izravni konkurent. Poslije nas možda najjača reprezentacija u skupini. Mi smo kvalitetnija momčad, ali to moramo pokazati na terenu. Vidjeli ste što se zbilo protiv Mađarske. Nismo bili pravi. No, držim da ćemo protiv Walesa opet biti prava Hrvatska. Iako reprezentativcima sezona završava, a glavni igrači dođu praktički bez odmora. Nije to lako, ali oni igraju tako već desetak godina, pa neće biti problema.

Slaven Alfirević

Sigurno ste vidjeli da bi se uzvrat s Mađarima mogao igrati u Splitu, na Poljudu?

- To bi me jako veselilo, volio bih to. Mene sad jako veseli sama činjenica da će okupljanje biti u Splitu. To je prvi put otkako sam u reprezentaciji, računajući još onu selekciju U-17. U Omišu će biti fešta, baš sam jako sretan zbog toga. Volim ja Zagreb, sve, ali naravno da mi je ovo sjajna priča. Nego, meni avion ide iz Moskve 27. svibnja, idući dan je slobodno, a dan kasnije već je okupljanje. A nakon 8. lipnja i utakmice s Walesom idem u mladu reprezentaciju pa na Euro. Eto, gust raspored...

Kad smo već kod Europskog prvenstva, što tamo možemo očekivati, imamo tešku skupinu? Francuska i Engleska su top reprezentacije, Rumunjska je također moćna?

- Mnogi od tih igrača iz Francuske i Engleske nositelji su igre u najboljim europskim klubovima. Čudo su... Ali, mi smo isto kvalitetni. Uvijek nakon vikenda i prvenstvenih utakmica pogledam tko je igrao od naših. Nažalost, samo nas nekoliko ima punu minutažu. Ostali imaju manju. Eto, meni nikako nije jasno da Josip Brekalo ne igra standardno. Meni je on najbolji igrač Wolfsburga. Baš mi je to čudno. Recimo, kad sam bio u Engleskoj, ljudi su govorili, “ako budeš igrao dobro, nema trenera koji te neće staviti u momčad”. Međutim, sad vidim da to nije tako. Baš na primjeru Brekala to se vidi. Najbolji je igrač, a ne igra. Koji je razlog?

Na Euru možemo puno

Nego, može li mlada vrsta na Euru napraviti rezultat kao Vatreni u Rusiji?

- S obzirom na kvalitetu, možemo! Ali naravno, kad svi nemaju adekvatnu minutažu, nije lako doći na prvenstvo i odmah igrati na najvišoj razini. Konačno, možda nas suparnici malo i podcijene, bez obzira na našu kvalitetu. Možda Francuzi i Englezi misle da mi nismo tako dobri. Ali mi se možemo nositi s njima. Imali smo prijateljske utakmice s Francuskom i Italijom, nisu nas pobijedili. Tko god igra na Euru je kvalitetan, ali smo i mi, možemo daleko - zaključio je Vlašić.

Linker
21. travanj 2024 16:18