Goran Perica
 Ivo Ožić
TEŠKA NESREĆA

'VOZIO SAM KROZ TUNEL MALA KAPELA, A ONDA ŠOK... PET AUTA SE TAMO RAZBILO!' Sudac koji je vozio kolege na utakmicu Dinama opisao trenutke strave

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. prosinac 2019. 17:40

Goran Perica i Jakov Titlić u subotu poslijepodne prvi su se vratili kući, Duje Strukan odlučio je suditi utakmicu Dinamo - Lokomotiva unatoč šoku i stresu koje je pretrpio u petak navečer, a nešto duže u ogulinskoj bolnici zadržan je Alen Jakšić kojem su slomljena rebra. - Strukan se osjećao spremnim suditi utakmicu - kazao nam je Ante Kulušić, predsjednik Komisija za suce HNS-a.

U petak oko 20 sati dogodilo se teška prometna nesreća na 102. kilometru autoceste Split - Zagreb, na izlasku iz tunela Mala Kapela. Iz policije je rečeno da je do udesa došlo zbog neprilagođene brzine.

Stvari su letjele po cesti

- Vozili smo se normalno kroz tunel Mala Kapela, međutim na izlazu smo naišli na snijeg koji me iznenadio. Kad sam ugazio na taj snijeg pokušavao sam manevrirati da ne izgubim kontrolu, ali već su sa strane, na zaustavnom traku, stajala dva vozila koja su isto tako izgubila kontrolu i čekala, valjda policijski očevid jer su razbili aute. Ja sam pogodio jedno od tih vozila - opisao nam je što se dogodilo vozač Goran Perica, Šibenčanin, inače pomoćni sudac, kao i Solinjanin Jakšić, dok je Titlić iz Hrvaca trebao biti četvrti. Perica nam se javio dok je bio na putu kući.

- Ne samo da su dva vozila već imala nesreću na istom mjestu, nego su poslije mene naletjela još dva. U petak navečer je na toj lokaciji bilo je pet prometnih nezgoda zbog snijega - nastavio je Perica.

Prvi bijeli pokrivač očito je uhvatio nespremne vozače koji su se kretali iz pravca Dalmacije. - Mala Kapela je suha, vozili smo možda 100 kilometara na sat, ali kad izađete van, kad dođete sa sto na snijeg, znate što je to? I to neugažen, ralica nije prošla.

Kako ste stražnjim dijelom udarili u zaustavljeni automobil?

Screenshot / HAK

- Pokušao sam manevrirati, bacalo me na njih, nosilo me desno, i kad sam vidio da ih ne mogu izbjeći, stisnuo sam kočnicu, a ne znam jesam li potegnuo i ručnu. Auto se okrenuo tako da smo gepekom udarili u jedno vozilo, zavrtjeli se i ostali na cesti. Sve stvari su izletjele, Duje Strukan koji nije bio ozlijeđen, išao je po cesti tražiti torbe.

Strukan je bio na mjestu suvozača, lošije je prošao dvojac na stražnjim sjedalima. Brzina je spomenuta kao problem.

- Nije to bila neka pretjerana brzina, kad me ne bi iznenadio snijeg. Je li bilo objavljeno kakvo ograničenje zaista ne znam. Bili smo nas četvorica u autu, zapričali se. Da nije bilo tih vozila, možda bih i prošao...

Hitna pomoć je odmah stigla.

- Već za 10-15 minuta. Došla je ophodnja, potom bolničari, stvarno su bili brzi. Policija je napravila uviđaj. Navratili su nam u bolnicu, gdje su nas ostavili preko noći najviše iz opreza, ali u subotu smo pušteni kući.

Auto je najviše nastradao

Perici je dijagnosticiran lakši potres mozga…

- Meni su ustanovili blagi potres mozga iako mislim da to nije. U trenutku sudara ostao sam bez svijesti na pola minute do minute, tako su mi kolege rekli. Ali kad sam došao s sebi, bilo je sve OK. Njih dvojica ozlijedili su rebra, Titlić ih je nabio, a Jakšić ima frakturu. Titlić je odmah, skupa sa mnom, pušten kući jer nema teške posljedice. Jakšiću su došli roditelji, trebali su mu još napraviti CT pa je ostao duže.

Nesreća je dobila jak medijski odjek, srećom na kraju bi trebalo biti sve u redu.

- Ja i Titlić dobro je osjećamo, za nas nema brige - ustvrdio je Perica koji se, dojam je, dobro nosi s tom traumom.

Koji auto ste vozili?

- Volkswagen Jettu iz 2008. godine. Šteta je najveća na autu, ali neka je tako, samo da nije gore.

Strukan je ostao na cesti neko vrijeme.

- Sve je riješio, pokupio torbe, pozvao šlep službu, a nakon što je nas Hitna odvela u bolnicu došao mu je prijatelj iz Ogulina i prevezao ga u Zagreb.

Sucima želimo da se što prije vrate na travnjak.

- Razgovarao sam s tajnikom sudaca Igorom Pristovnikom i kaže da je baš nekidan razmišljao koliko utakmica smo svi mi skupa odsudili, koliko se putovanja napravilo, a da nikome nije bilo ništa. I eto vidite, sad se dogodilo. Ja sam na listi Prve HNL već 12 godina i ne pamtim da je netko imao veći udes - zaključio je Perica dan nakon što je za volanom proživio trenutke strave. Sretan što ni kolege ni on nisu teže stradali.

Linker
26. travanj 2024 20:41