REUTERS/Damir Sagolj
'TO JE FAKE NEWS'

WADA POTVRDILA: 'NE PROVODIMO NIKAKVU ISTRAGU NAD FRANCUZIMA' 'Nemojte misliti da je Francuska osvojila Svjetsko prvenstvo zbog žvakaćih guma'

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 25. rujan 2019. 10:15

Svjetska antidopinška agencija (WADA) priopćila je utorak kako nogometna reprezentacija Francuske i Paris SG nisu pod njezinom istragom zbog korištenja spornih kofeinskih žvakaćih guma. Naime u ponedjeljak je osvanula vijest kako je WADA pokrenula istragu nad Francuskom i PSG-om jer su njihovi igrači prije utakmica koristili stimulativne kofeinske žvake implicirajući kako su igrači time bili dopingirani.

- Nisam upoznat s ovime što spominjete. U svakom slučaju, kofein nije na listi zabranjenih supstanci i metoda. On ostaje na našem programu nadgledanja, no trenutno nije zabranjen - napisao je James Fitzgerald, glasnogovornik WADA-e, u poslanom e-mailu.

Glasnogovornik Paris SG-a Alexis Thiebart vijest je nazvao lažnom.

- To je fake news - napisao je u svom odgovoru.

Glasnogovornik francuske reprezentacije Raphael Raymond u ponedjeljak je priopćio kako oni nisu pod istragom WADA-e i dodao da nikakvih problema nemaju s tom agencijom.

Španjolske novine El Mundo izvijestile su prošli utorak kako nogometaši PSG-a, protiv kojih je u srijedu igrao Real Madrid, koriste žvakaće gume bez šećera, s kofeinom i vitaminom B. No nisu navele da je otvorena istraga WADA-e.

- Kofein se uobičajeno koristi u sportu te ga konzumiraju nogometne ekipe. Dopušten je u određenim količinama - rekao je u srijedu u telefonskom razgovoru Jose Gonzalez, liječnik privatnog medicinskog centra Deyre u Madridu.

El Mundo je bio naveo kako svaka žvakaća guma sadrži 50 mg kofeina te da se taj “energetski šut” apsorbira u pet minuta za razliku od kave ili običnog energetskog napitka za čiju je apsorpciju potrebno pola sata.

- Taj stimulans aktivira živčani sustav i smanjuje osjećaj umora. To nije doping, ali je pod prismotrom WADA-e - izvijestio je El Mundo dodavši da je reprezentacija Francuske nosila 120 paketa takvih žvakaćih guma na SP u Rusiju.

Francuska je osvojila Svjetsko prvenstvo pobijedivši u finalu Hrvatsku sa 4:2 u srpnju 2018. godine.

- Nemojte misliti da je Francuska osvojila Svjetsko prvenstvo zbog žvakaćih guma.

Liječnik njihove reprezentacije Franck le Gall pokazao se skeptičnim:

- Rezerviran sam prema njihovoj efikasnosti. Stavljamo ih na raspolaganje igračima na stol u sredini svlačionice, poput datulja i lješnjaka. Ni manje ni više - naveo je El Mundo.

Dan kasnije, prošlu srijedu, francuski prvak PSG pobijedio je Real Madrid s 3:0. Španjolski mediji nisu spominjali žvakaće gume koje su, prema El Mundu, osmišljene u SAD-u.

- Vojne studije pokazale su kako je žvakanje žvakaćih guma s kofeinom efikasno za snajperiste kako bi zadržali visok stupanj koncentracije - navele su te novine sa sjedištem u Madridu.

Linker
19. travanj 2024 03:30