Luka Gerlanc/HANZA MEDIA
'NEKA BOLJE RAZMISLE'

ZADRANI OGORČENI NAPADIMA NA KAPETANA HRVATSKE REPREZENTACIJE 'Strašno je što se dešava, Luka to ničime nije zaslužio'

Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 15. lipanj 2017. 16:21

Odjeci promjene iskaza Luke Modrića, nogometnog reprezentativca Hrvatske i “motorina” madridskog Reala, na suđenju Zdravku Mamiću u korist savjetnika NK Dinama u javnosti je dočekano ne samo negodovanjem i ogorčenjem nego i uvredljivim grafitima na Modrićev račun.

Zapravo, mnogi su zadarski zidovi “progovorili”, a posebno je slikovito uokolo bivšeg hotela “Iž”, u kojem je Luka tijekom Domovinskog rata živio sa svojom obitelji. Na programu se moglo vidjeti svega i svačega, ponajviše grafita, kao npr. “Modriću ku... Mamićeva” (u potpisu Tornado Voštarnica), “Luka Mamić” ili pak “Nije ovca nego Beckham iz Obrovca”. A našao se tu i transparent “Luka, sjećat ćeš se ovog dana” istaknut iznad ulaza u nekadašnji restoran spomenutog hotela.

Nedugo nakon što se “pisanje” zahuktalo, posjetili smo Stanove, mjesto odakle se Modrić vinuo u nogometni svijet, gdje nas je dočekao Svetko Ćustić, predsjednik NK Zadar.

Luka Gerlanc/HANZA MEDIA

- Ne ulazim u to tko je autor grafita i transparenata, međutim držim neprimjerenim takvo ponašanje i odnos prema Luki, koji je svojom igrom zadivio svijet, pa tako i svoj Zadar. Ovo je strašno, Modrić to ničime nije zaslužio - veli Ćustić, koji je spremno dočekao pitanje o tome da je Luka u Osijeku promijenio svoj iskaz koji je ranije dao u USKOK-u.

- Zašto Luka ne bi promijenio iskaz, on ima pravo na svoje mišljenje, sviđalo se ono nekome ili ne. On najbolje zna što se događalo u cijeloj priči, uostalom, zašto bi netko odrađivao posao institucija koje imamo? Svi su kod nas suci i porotnici. Uglavnom, mi smo u klubu ogorčeni takvim izražavanjem nezadovoljstva i nikako ne odobravamo pojedincima da vrijeđaju našeg Luku, koji je našem klubu i svojem gradu najbolji ambasador. Ponavljam, zna se tko ima zadnju riječ, drugi neka bolje razmisle o svojem ponašanju - zaključio je Ćustić.

Luka Gerlanc / Hanza Media

Nedaleko od stadiona susreli smo i Jakova Suraća, bivšeg kapetana Zadra, igrača s najvećim radnim stažem u hrvatskom nogometu. Ni njemu nije bilo svejedno kad je pročitao kakvim se pogrdnim riječima, kako Jakov kaže, navalilo na najboljeg veznog igrača na svijetu.

- Nikad nisam volio da se nekoga razapinje, bilo grafitima ili transparentima, ili pak pogrdnim riječima s tribinama. Nažalost, zadnjih smo dana svjedoci tome da su veliki sportaši poput Janice Kostelić i sad našeg Zadranina Luke Modrića na meti tobožnjih sudaca. Pa što ako je promijenio iskaz, nije ni prvi ni zadnji koji je to učinio, pravorijek će donijeti sud, a ne bukači ili autori grafita - zbori Surać, kojem je napad na Modrića simptomatičan.

Ne znam odakle mržnja

- Meni sve ovo smrdi na poljudsku svastiku; nekomu je cilj razvaliti ono što je dobro, a to je reprezentacija Hrvatske. Sjetimo se koliko su naši nogometaši promotori Hrvatske i svaki je od njih zaslužniji za to od bilo kojeg našeg političara. Zato me kao čovjeka vrijeđaju ovakvi napadi na Modrića. Ne znam odakle tolika mržnja, a prije nekoliko su se dana svi dičili Lukinim naslovom prvaka Europe i Španjolske. Ne želim da se sudi unaprijed, nažalost, iz osobnog iskustva znam kako se čovjek osjeća u takvoj poziciji. Oni koji pišu po zidovima neka razmisle kako bi se osjećali da je riječ o nekome iz njihovih obitelji - zaključio je Surać.

Linker
19. travanj 2024 20:07