Getty Images
OSTAJE NA NOU CAMPU

ZAŠTO ĆE RAKITIĆ OSTATI U BARCELONI Klub ga je htio prodati, ali onda su shvatili na kojoj je poziciji zapravo najbolja nova zvijezda

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 11. kolovoz 2019. 10:53

Mundo Deportivo je u broju od petka veliki prostor posvetio Ivanu Rakitiću (31) i njegovom mogućem odlasku iz Barcelone. Već drugo ljeto u nizu priča je ista. Hrvatskog veznjaka seli se praktički svaki dan, doduše na nekoliko iznimno atraktivnih europskih adresa, ali Rakitić i dalje mirno trenira sa starim suigračima pripremajući se za novu sezonu. Koju će, po svemu sudeći, i šestu godinu u nizu provesti u dresu Barcelone...

Rakitića je Barcelona doista spremna transferirati, a za takvu odluku ima nekoliko jakih argumenata. Prvi je financijske prirode, jer za dolazak Griezmanna i De Jonga klub je morao izbrojati gotovo 170 milijuna eura, a još uvijek traje lov na Neymara, za čiju bi realizaciju trebalo izbrojiti najmanje 200 milijuna eura.

Dogodi li se da PSG dopusti Neymaru povratak na Camp Nou, taj će se transfer moći realizirati samo transferima barem trojice važnih igrača. I tu su Coutinho, Dembele i Rakitić u prvom planu, jer očito vodeći ljudi kluba drže da im oni nisu nenadoknadivi u igraačkom smislu, a imaju dobru trž¡šnu vrijednost, pa će Barci donijeti nužne milijune.

Međutim, misija prodaje Coutinha praktički je već propala, jer Brazilcu je u samo godinu i pol dana boravka u Barceloni cijena bitno srozana, a ako Neymar ne dođe, onda je ostanak Dembelea praktički imperativ, jer je on jedini igrač koji kvalitetno može igrati na poziciji lijevog krila. Stoga se najizglednijim činio Rakitićev transfer, za kojeg su interes pokazali Manchester United, PSG i Inter, ali sve je to palo u vodu jer je Rakitić jasno poručio da ga odlazak - ne zanima.

Takav Rakitićev stav automatski aktivira drugi razlog zbog kojeg ga je klub želio prodati, a to je dolazak De Jonga. Nizozemskoj zvijezdi u Barceloni su odlučili odmah dati važnu ulogu, nauštrb Rakitića koji bi preselio na klupu. A Rakitić na klupi značio bi novi financijski udarac za Barcu, jer to bi značilo da će hrvatski reprezentativac čekati 2021. godinu i otići tek kada mu istekne ugovor.

To je Barcelonina strana priče, a postoji i Rakitićeva. Njemu je u Barceloni jako lijepo, već je naviknut na priče o seljenju, ali u svih pet sezona njegovo je mjesto u veznom redu bilo neupitno. Doduše, De Jong je najveća konkurencija koju je dosad dobio, ali španjolski mediji već danima izvještavaju kako na pripremama De Jong najbolje izgleda na poziciji zadnjeg veznog.

A to je pozicija na kojoj igra Busquets, a ne Rakitić. Stoga je Rakitić uvjeren da će se i ove sezone nametnuti i sačuvati status važnog igrača, s možda tek nešto manjom minutažom. Rakitić pritom dobro zna da ga Valverde cijeni i da mu njegova mirnoća te sjajno taktičko postavljanje na terenu i te kako mogu koristiti u sezoni u kojoj bi na raspolaganju mogao imati momčad s obiljem napadačkih rješenja.

A takvim igračima leđa najbolje čuvaju rutineri kod kojih je odgovornost za momčad na jako visokoj razini. A to je Rakitić tijekom pet godina igranja za Barcelonu diplomirao.

Barcelona razbila Napoli, De Jong odličan - na zadnjem veznom

Nova ovoljetna izmišljotina organizatora pripremnih utakmica nogometnih velikana zove se La Liga - Seria A kup. Iza pompoznog imena krije se dvostruki obračun Barcelone i Napolija na američkom tlu. Prije nekoliko dana u Miamiju prvak Španjolske je dobio 2:1, a sada je u Ann Arboru bilo čak 4:0.

Talijani su se dobro držali prvo poluvrijeme, a onda su u prvih 20-ak minuta dobili čak četiri komada. Dva je zabio Suarez, po jedan Dembele i Griezmann. Katalonci su izgledali moćno unatoč izostanku ozlijeđenog Messija, Rakitić je bio na klupi, a mediji silno hvale nastup Frenkieja de Jonga - na Busquetsovoj poziciji.

Linker
19. travanj 2024 19:51