Split, 060316.
Gradski stadion Poljud.
Nogometna utakmica 17. kola prvenstva Hrvatske za kadete izmedju Hajduka i Rijeke.
Na fotografiji: Nikola Vuletic, Franko Kovacevic i Bruno Budalic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX

NESVAKIDAŠNJA PRIČA

ZBOG HAJDUKA ODBIO BAYERN! 'Ancelotti je nazvao moju majku i pitao da dođem na trening u München! Meni je logično da sam izabrao Poljud, a ne Bayern'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 30.06.2017. u 20:22

 • Došao je iz Rijeke, nosi broj 99 i velika je nada Hajduka. Za mjesec dana navršit će 18 godina, a već u životopisu ima treninge s Bayernom, medijske titule “novi Ibrahimović” i jedne pripreme s Hajdukom, aktualne na Pohorju.

  O Franku Kovačeviću (17) je riječ, nadarenom junioru koji je ovog ljeta s Rujevice preselio na Poljud. I svi se pitaju - zašto? Logična tema, jer otišao je iz šampionske Rijeke gdje je prošle godine trenirao s prvom momčadi.

  Hajdukovac kao dijete

  - Istina, gotovo cijelu sezonu sam radio s prvom ekipom. U juniorima sam zabio šest golova u tri nastupa, a sve ostalo vrijeme sam trenirao s prvom momčadi. Imao sam i neke manje ozljede, ali na kraju sam rekao sebi “bolje je otići u Hajduk”. Znam, opet ćete pitati zašto. Zato sam što sam osjetio da je logičniji put preko Hajduka, da je to bolje za moju karijeru. Rijeka je bila korektna, nije bilo nikakvih problema, zahvalan sam za sve što su za mene napravili, ali Hajduk je imao jasniju viziju budućnosti - ispričao je Franko Kovačević.

  Ali, nije samo Rijeka bila u pitanju. Dobio je Franko i ponudu Bayerna. No, ipak je izabrao Hajduk. Poljud prije Allianz Arene. Zašto?

  - Uvijek je isti odgovor, logičniji put karijere. Držim da je najbolje ići stepenicu po stepenicu, ne preskakati razvojne faze. Nakon Rijeke, u kojoj sam napredovao, želio sam iskorak odlaskom u Hajduk. Bolju viziju je imao Hajduk za mene kao mladog igrača. Vjerujem da ću se bolje razvijati u Hajduku.

  Je li u odluci važnu ulogu odigrala i navijačka pripadnost? Nije tajna da je Franko navijač Hajduka.

  - Da, navijač sam Hajduka, još od djetinjstva. Moji prijatelji su navijali za Hajduk, pa sam i ja počeo više pratiti Hajduk. Ali, najvažnije je da sam osjetio pravu priliku u Hajduku. Zato sam i bio jako sretan što mogu doći u klub za koji navijam, a koji mi uz to pruža veliku šansu napretka. Ali, odluka ne datira od ranije, zadnjeg dana sam odlučio o prelasku u Hajduk.

  Zanimljivu životnu priču nudi Franko Kovačević, jer dolazi iz kraja koji nije izričito hajdučki. Ali, ipak ima onih koji su igrači i navijači u srcu. Rođen je u Koprivnici, ali njegov dom je u obližnjim Križevcima. Nogomet je počeo igrati s devet godina u svom gradu, pa je nastavio u Varaždinu, a kao klub prve registracije bilježi se Bjelovar. U Bjelovaru je igrao do ljeta 2015. kada je prešao u Rijeku.

  Poziv i Dinama

  - Imao sam poziv iz Dinama i Hajduka. Skoro sam već tada došao u Hajduk. Ali odlučio sam se za Rijeku, jer mi je bilo bliže kući, a imao sam i obitelj u Rijeci. Sa 16 godina su me na Rujevicu pozvali Boris Milanović i šef škole Predrag Stilinović. Dvije sezone sam proveo u Rijeci.

  Već nakon prve došlo je do zapleta. Tog ljeta iznenada je zazvonio mobitel Frankove majke Dijane. S druge strane nepoznat glas, a poznato ime.

  - Ovdje Carlo Ancelotti. Vi ste Frankova majka? - pitao je glas sa druge strane.

  Tako smo lako mogli zamisliti sliku iz ljeta 2016. Koliko god zvučalo čudno, ali je istinito.

  - Skauti Bayerna su me zamijetili i trener Ancelotti je nazvao moju mamu i pitao mogu li doći na trening u München..

  Trenirao je Franko s prvom momčadi Bayerna, upoznao sve najveće zvijezde bavarskog kluba.

  - Između ostalih, upoznao sam i Levandowskog. Ali, moram reći, nisam se na trening Bayerna došao diviti velikim igračima, nego trenirati. Meni je bila čast što sam s njima radio, međutim nikada u životu nisam imao idole. Uvijek sam pokušavao graditi svoj put. Zato sam ovog ljeta izabrao Hajduk umjesto Bayerna. Logičniji put razvoja…

  Franko Kovačević, “devetka budućnosti”, kako mu znaju tepati stručnjaci, po igračkom profilu Ibrahimović ili Levandowski?

  - Više sam profil Levandowskog koji je u ovom trenutku za mene najbolja “devetka” na svijetu. Sviđa mi se njegov stil igre. Ali jasno je, daleko sam od obojice s kojima me uspoređuju. Tek sam počeo igrati. Ono što volim u ulozi napadača jest lopta u prostor, bijeg obrani i, naravno, pogodak.

  Iz drugih medija