CROPIX
NEPRAVOMOĆNO OSUĐEN

ZDRAVKO MAMIĆ ZADRŽAN U PRITVORU Ročište po zahtjevu Hrvatske za njegovim izručenjem održat će se u petak

Piše: Jutarnji ListObjavljeno: 14. lipanj 2018. 14:51

NOVO 16:27 Dinamov savjetnik Zdravko Mamić bit će zadržan u pritvoru Suda BiH tijekom noći gdje će se u petak održati ročište po zahtjevu Hrvatske za njegovim izručenjem.

"Bila je varijanta da se danas održi ročište, ali će ipak biti sutra", rekao je za Hinu Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić.

Pojasnio je kako je njegov klijent dovezen u prostorije državne policijske agencije SIPA-e, čiji su ga pripadnici tijekom dana lišili slobode, nakon čega će biti prebačen u Sud BiH i zadržan do održavanja ročišta.

Prema ranijim najavama sam Mamić, ali i njegov bosanskohercegovački odvjetnik Rajić najavili su da će se usprotiviti njegovu izručenju koje je od BiH zatražila Republika Hrvatska temeljem sporazuma o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima.

----------------------

Pripadnici državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitile su u Međugorju savjetnika GNK Dinama Zdravka Mamića po međunarodnoj tjeralici koju su za njim raspisale vlasti Republike Hrvatske te će ga odvesti u Sud BiH gdje će se on izjasniti o tome želi li biti izručen Hrvatskoj.

"Policija je gospodina Mamića lišila slobode. On će tijekom dana biti predan u nadležnost Suda BiH", potvrdili su za Hinu iz SIPA-e.

Prema proceduri, za Mamića će Sud BiH utvrditi posjeduje li bosanskohercegovačko državljanstvo, te će se on izjasniti protivi li se izručenju Hrvatskoj.

Iako je prema nekim informacijama ročište trebalo biti održano tek sutra, novinar N1 Zvonko Komšić na Twitteru javlja kako će ročište ipak biti održano danas poslijepodne.

Zdravko Mamić je u razgovoru za portal Klix.ba netom nakon privođenja kazao da dolazi u Sarajevo gdje će se u Sudu Bosne i Hercegovine izjasniti da je protiv izručenja Republici Hrvatskoj. Mamić se u trenucima razgovora nalazio na putu za Sarajevo, a ističe da je privođenje, ako se tako može nazvati, proteklo u najboljem redu.

"Idem na sud. Ljudi koji su me došli privesti su se lijepo predstavili i sve je proteklo u redu. Ja sam im rekao da sam ih očekivao. To zna cijela nacija, moraju me identificirati jer je raspisana potjernica", kazao je Mamić.

On je izjavio da će na Sudu reći kako je protiv izručenja Republici Hrvatskoj koja je za njim raspisala međunarodnu potjernicu.

"Ja ću se na sudu izjasniti, reći tko sam, što sam i gdje sam. I to je to, vraćam se nazad", dodao je Zdravko Mamić.

Podsjetimo, Mamić je u nekoliko javnih istupa rekao da ne želi ići u zatvor u Hrvatskoj. Mamić ima dvojno državljanstvo a po ustavnim odredbama BiH, vlasti te zemlje ne izručuju svoje državljane.

Zdravko Mamić je prošlog tjedna zajedno s još trojicom osoba proglašen krivim te je nepravomoćno osuđen na 6 godina i šest mjeseci zatvora zbog toga što je oštetio Dinamo i hrvatski proračun. Mamić se dan prije izricanja presude sklonio u Međugorje.

Županijski sud u Osijeku je nakon toga izdao nalog Policijskoj upravi osječko-baranjskoj da raspiše domaću i međunarodnu tjeralicu za Zdravkom Mamićem. Za područje Europske unije izdan je europski uhidbeni nalog.

Odvjetnik: Nije uhićen, ovo je rutinska i dozvoljena radnja

Mamićevo uhićenje komentirao je njegov odvjetnik Veljko Miljević.

- Ja ne znam koji su organi došli po gospodina Mamića. Mislim da će prva radnja biti postupanje po tjeralici za koju su očito u kontaktu bila dva Interpola. Po hitnom postupku bi po mom mišljenju trebalo utvrditi na temelju čega se ovdje nalazi Zdravko Mamić, koji je pravni temelj njegova boravka ovdje i na kojoj će se adresi nastaviti da bi bio dostupan službenim tijelima BiH. Nakon toga da BIH može iskoristiti svoje zakonske obveze prema republici Hrvatskoj tako da ju izvijesti o tome. Upravo je u tijeku ta radnja da Mamić dade izjavu u tom smislu - kazao je Miljević, prenosi Dnevnik.

Na pitanje je li Mamić uhićen, Miljević poručuje:

- Na zlonamjerna pitanja ne kanim odgovarati. Koliko ja znam nije uhićen niti se u tom pravcu namjerava ići. Hoće li netko izaći iz okvira zakonskog postupanja, ja to ne znam. Ovo je normalna rutinska i dozvoljena radnja koja uvijek prethodi drugim radnjama, a to je eventualno utvrđivanje podataka za pisanje zamolbe za uhićenje - kaže Miljević.

- Na putu je iz Mostara u Sarajevo. Sve će biti gotovo za sat ili dva - dodao je Miljević za N1.

Linker
19. travanj 2024 15:17