Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
AKCIJA MEKSIKO

NOGOMETNA EUROPA 'GORI', A ANTE GOES TO HOLLYWOOD Kako će Čačić skupiti 18 igrača za reviju u Los Angelesu bez mnogo smisla?

AKCIJA MEKSIKO 27. V. Hrvatski nogometni savez dogovorio prijateljsku utakmicu u Las Angelesu u terminu kad se igra zadnje kolo HNL-a i kad su aktivne još mnoge europske lige
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. ožujak 2017. 09:02

Već vidimo Antu Čačića kako panično zove ministra vanjskih poslova:

“Halo, gospodine Davore Ivo, treba mi golema usluga: ima li što Hrvata koji igraju nogomet po svijetu, a za koje još nisam čuo? Hitno ih moram skupiti barem 18, moj predsjednik Šuker počastio me utakmicom s Meksikom 27. svibnja. Možete li uputiti dopise svim veleposlanstvima da jave kakvo je stanje u njihovim državama, pa ako treba i riješiti koju putovnicu, valjda neće biti problem.”

I predočismo si odgovor:

“Sukladno zajedničkoj skrbi za hrvatski nogomet, učinit ćemo sve što je u našoj moći.”

No, bojimo se da ovaj ni ministar, ni premijer, ni predsjednica neće tako lako pomoći nogometnom izborniku da povede primjerenih 18 igrača iz inozemstva u Los Angeles. Jedino da uzmu Gorana Navojca, Tarika Filipovića i društvo pa se umjesto na Memorial Coloseum upute u Hollywood i snime nešto za domaće potrebe.

Zagreb, 070117.
Hotel As.
Okupljanje Hrvatske nogometne reprezentacije pred odlazak na
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Ante Čačić

Mnogi nedostupni

Vatreni su bili u Kini, u C sastavu, ali za tamo je HNL dao Čačiću gotovo sve što je imao, sada je istoga datuma 27. svibnja zadnje kola našeg prvenstva, a još potom 31. svibnja i finale Kupa u Varaždinu. Taj vikend, 27. i 28. svibnja, igraju se ligaške utakmice u Italiji, gdje je najviše Kockastih, ali i u Turskoj, Belgiji, Grčkoj, Austriji, u Francuskoj i Španjolskoj je finale Kupa, a čak i kad bi Čačić htio pozivnicom počastiti igrače poput Pere Pejića iz Albanije, ni on neće biti slobodan, pa ni Mađari, Česi, Slovenci, Rumunji… Pritom treba imati u vidu i završni susret Lige prvaka 3. lipnja.

I kad bolje razmislite, uvijek je nekako Njemačka ta kod koje štima, oni završavaju tjedan ranije i svi su naši bundesligaši tu: Andrej Kramarić i Tin Jedvaj, koje i inače zove, a sad se može sjetiti i Ante Rebića, i Antonija Čolaka, čak i Ante Brekala iz drugoligaša Stuttgarta, a ne bi bilo loše da izazove i Fabiana Benka iz Bayerna, da ovaj konačno kaže je li Nijemac ili Hrvat.

REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS

Kako je Čačić najavio sve najbolje koji će moći na vrijeme rezervirati avionsku kartu, to znači da bi u ekipi trebao biti Vedran Ćorluka, eventualno Luka Modrić, Mateo Kovačić i Šime Vrsaljko, ovisno koliko će daleko njihovi klubovi u Europi, a mogli bi se zadržati do kraja, u momčadi bi mogli biti Ivan Santini iz Caena i Jozo Šimunović iz Celtica. S njima Duje Čop, Marko Livaja i Alen Halilović iz Primere, možda i Danijel Subašić. Dejana Lovrena nije privukao ni Euro, sumnjamo da će izlet na zapad SAD-a.

Kako realno može računati na 11-12 od spomenutih imena, pa što će jadni Čačić, ako mu ni Zorko Srebrić, ni Ante Pavlović, ni ministar Stier ne pronađu još barem šestoricu-sedmoricu, gdje znaju i umiju?

Problemi termina

Ima nešto na vidiku: Tomasov, Tomečak, Kreilach... A dalje? Nije valjda da mu neće biti druge nego uzeti Šukera, Jarnija, Krojfa Merkaša, a ionako u stožeru već ima Mrmića, Šimunića i Mišu.

Šalu na stranu, ali ipak ne puno ozbiljnije: da bi se to spriječilo, kanal komunikacije morat će otvoriti hrvatska diplomacija i uljudno zamoliti Inter, Juventus, Napoli, Barcelonu, ili barem Bešiktaš, da puste pokojeg Hrvata, pa ne trebaju igrati baš i zadnje kolo, kad su pošteno odradili cijelu sezonu… Možda sleti i koji crveni karton i neplanirana sloboda za nekog Vatrenog. Nikad se ne zna.

Ako ta karta samilosti ne prođe HNS-u uvijek ostaje - razmontirati HNL. Ni to ovaj put neće ići glatko baš zbog finala Kupa koje je vraško teško pomaknuti, a pogotovo što se u nas u svibnju igra Europsko prvenstvo U-17. Pa nije nemoguće da se završno kolo domaće lige povuče tri-četiri dana ranije, finaliste Kupa pusti na miru, a od ostalih: Hajduk, Lokomotiva, Inter, Osijek/Rijeka, Split/Dinamo, popune sjedalice u avionu za Los Angeles. Ili u Vukovarskoj “čuči“ neki tajni plan nama još nedokučiv?

Davor Šuker je očito dogovorio utakmicu po načelu “netko će već igrati, u Kini nije bilo loše, zašto bismo se za Ameriku brinuli”, a o rasporedu liga nitko nije vodio računa. O eventualnoj promjeni kalendara HNL-a nije bilo nikakva govora, stožer reprezentacije nije ni napravio analizu kad gdje prvenstvo završava.

Lov na dresove

Meksiko je doista za Čačića veliki izazov - kako će skupiti 18 igrača! Lov na mjesta u nacionalnoj vrsti je otvoren - zainteresirani sa svih meredijana i paralela, javite se! I vi imate šansu...

Kad bi HNS priopćio koja će cifra u dolarima sjesti na račun za taj pothvat, znali bismo koliko to ima smisla. Jer nogometnog smisla nema nimalo. Ta je utakmica prerano i predaleko, s premalo glavnih aduta, da bi bila priprema za Island gdje je kvalifikacijsko gostovanje 11. lipnja. I do kojeg će izbornik imati neki sasvim drugi posao: održati igrače u natjecateljskom tonusu.

Linker
19. travanj 2024 20:27