Tom Dubravec/ CROPIX
KREĆU IZNOVA

NOVI POČETAK ZA PEHOVIMA POGOĐEN VATRENI DVOJAC Bude li sve kako treba, može se dogoditi da obojica ostvare nove velike iskorake u karijeri

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 02. kolovoz 2019. 22:49

Nekada ste u nogometu mogli većinu toga unaprijed pogoditi. Ili planirati. Današnja kretanja su sasvim drugačija, prije svega u ritmovima, a potom i samoj biti događanja. Sve se brzo odvija, mnoštvo je nepredviđenosti i velikih obrata.

Ono što se jučer činilo nezamislivim, danas je stvarnost. Uzmimo primjer Brazilca Neymara, za kojeg su se “tukli” svi financijski jaki klubovi Europe, prije svega Barcelona, Real, Paris SG, dva Manchestera. Kad se činilo da će dovesti Real ubacila se Barcelona i potpisala ga za preko 130 milijuna eura ukupnog transfera. Tko je mogao zamisliti 2017. godine, kada je Paris SG nagovorio da prijeđe k njima za nevjerojatnih 222 milijuna eura, da će samo dva ljeta kasnije Paris nuditi Neymara i Realu i Barci i Manchester Cityu, samo da ga se riješi.

Tko bi mogao pomisliti, primjerice, da Lukaku unutar desetak dana od “sigurne akvizicije Intera” postati “sigurna akvizicija Juventusa”. Ili da će recimo Mandžukić, par mjeseca nakon potpisa novog ugovora za Juventus, pregovarati za transfer u Manchester United. Mogli bismo tako u nedogled, pa djeluje prilično šuplje planirati priče oko igrača koji su, kao Šime Vrsaljko i Marko Pjaca, imali veliki peh s težim ozljedama. Oba igrača su proljetos operirali koljena i odrađuju vrlo naporne rehabilitacijske programe.

Screenshot: Instagram

Povratak u prosincu

Zajedničko dvojici iz srebrne ekspedicije u Rusiji, jest što su im se teške ozljede dogodile dok su bili na posudbi. Šime Vrsaljko bio je u Interu, kojem ga je Atletico Madrid prepustio godinu dana za 6,5 milijuna eura. Plan je bio da na kraju ove sezone Inter otkupi Vrsaljkov ugovor za još 18 milijuna eura. Sukladno događanjima u prošloj sezoni jasno je da je Inter, barem privremeno, odustao od hrvatskog reprezentativca. Što za samog Vrsaljka i nije neki veliki problem. Njega ugovor za Atletico Madrid veže do 2022. godine, te je s te statusne (logično i financijske) strane u potpunom miru.

Vrsaljko je do prije neki dan bio u Belgiji gdje je odradio jedan važan dio rehabilitacijskog procesa operiranog stražnjeg križnog ligamenta koljena. Jedan dio će još obaviti u rodnom Zadru, a onda se vraća u Madrid, gdje će odraditi završnicu vrlo dugog i napornog oporavka. Prema varljivim prognozama Vrsaljko bi se na teren mogao vratiti u studenom mjesecu. No, realnije je očekivati da će tada biti u jakom trenažnom procesu, a da bi poneku utakmicu mogao odigrati u prosincu. Između ostalog da ga Atletico testira, ali i da mogućim kupcima za zimu pokažu da je igrač ozdravio. Naravno, govorimo sve u slučaju da liječničke kontrole pokažu da je potpuno oporavljen. Vrsaljko nam o svemu tome nije želio puno pričati, zadržavši se tek na stavu da neće javno istupati dok se ne vrati nogometu, dodavši da rehabilitacija ide u željenom ritmu i smjeru. Kad bude fizički potpuno ok, za Vrsaljka slijedom kvalitete koju ima neće biti problem status. Možda će u novom izdanju biti draža varijanta Simeoneu, koji bitno mijenja Atletico u odnosu na Vrsaljkove dane. No, ne bude li u nacrtima Argentinca, dovoljno će biti pretendenata u Italiji, tim prije što će Vrsaljkova cijena po logici stvari biti prihvatljivija.

Kod Marka Pjace, koji je tri godine mlađi (24) od Vrsaljka, stvari su malo kompliciranije. Prije svega zbog činjenice da mu je unutar dvije i pol godine (od dolaska u Juventus 2016.) dva puta pucao križni ligament. Zbog ogromnog peha koji se sručio na njega otkako je otišao iz Dinama, Pjaca nije uspio razviti goleme potencijale. U Juventusu je naznačio iste i izazvao veliku pozornost kako ondašnjeg trenera Allegria tako i medija. No, prva ozljeda udaljila ga je od nogometa, potom i primorala da minute potraži u Schalkeu.

Screenshot: Instagram

Sličan status

Ta posudba nije bila pogođena, u niti jednom smislu, pa se očekivalo da će druga, u Fiorentini, biti uspješnija. Nažalost, ona je ispala još i gora, jer se opet teško ozlijedio. Pjaca ima sličan status kao Vrsaljko. Kad se vrati biti će u Juventusu barem do zime i sigurno bi mogao dobiti neki prostor da se vidi u kakvom je stanju. Tko kaže da Pjaca ne bi mogao svojom igrom zaintrigirati novog trenera Juventusa, Sarria? Ukoliko se to ne dogodi, barem ne u početku povratka na teren, onda je izvjesno da će Pjaca na novu posudbu u tijeku siječanjskog mercata. Sa 24 godina ima i te kako vremena i prostora da se vrati u više razine.

Kažu da je svaka nevolja za neko dobro. Pjaca ima ugovor sa Juveom do 2021. godine i taj status mu jamči da će biti sigurno zainteresiranih u Italiji da mu pruže “mjesto da se vrati u formu”. Otpisivati igrače koji su još mladi, a imaju kvalitetu, svakako nije logično. Štoviše, budu li zdravstveno oporavljeni kako treba, može se dogoditi da i Vrsaljko i Pjaca ostvare nove velike iskorake u karijeri.

Šime Vrsaljko po klubovima

Dinamo

94 utakmice

8.034 minute

1 pogodak

14 asistencija

Sassuolo

59 utakmica

4.905 minuta

8 asistencija

Atletico Madrid

54 utakmice

3.928 minuta

1 pogodak

7 asistencija

Genoa

23 utakmica

1.918 minuta

2 asistencije

Lokomotiva

17 utakmica

1.518 minuta

2 asistencije

Inter Milan

13 utakmica

912 minuta

2 asistencije

Marko Pjaca po klubovima

Dinamo

91 utakmica

6.279 minuta

28 pogodaka

13 asistencija

Lokomotiva

51 utakmica

3.580 minuta

9 pogodaka

9 asistencija

Juventus

20 utakmica

575 minuta

1 pogodak

Fiorentina

19 utakmica

744 minute

1 pogodak

1 asistencija

Schalke

9 utakmica

387 minuta

2 pogotka

Linker
25. travanj 2024 15:33