Eamonn and James Clarke / Eamonn and James Clarke
GOVORI SEDAM JEZIKA

OD KONOBARA DO NAJUSPJEŠNIJEG MENADŽERA NA SVIJETU! BOGATI 'MAFIOSO' KUPIO JE ČAK I CAPONEOVU VILU 'On je odličan agent, ali sve ima svoje granice...'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 18. lipanj 2017. 16:09

Mino Raiola rođen je pred 49 godina na jugu Italije, no još kao beba s obitelji je preselio u Nizozemsku. Igrao je nogomet, ali brzo je shvatio da neće napraviti neku veliku karijeru, pa je po završetku školovanja za pravnika osnovao menadžersku agenciju i počeo zastupati nogometaše. Još kao mladić bio je vrlo vrijedan, te je radio u obiteljskom restoranu. Nikad nije pekao pizze, kako mu imputiraju, već je bio konobar. Uglavnom, svojim je sposobnostima izgradio status jednog od dvojice najuspješnijih nogometnih menadžera na svijetu, drugi je Jorge Mendes.

Soccer agent Mino Raiola speaks to the media as he arrives at FC Barcelona's office in Barcelona, Spain August 26, 2010. REUTERS/Albert Gea/File Photo - RTSM3N1
REUTERS/Albert Gea

Kad je Zlatan Ibrahimović tražio agenta, obratio se jednom prijatelju za pomoć. Ovaj mu je prvo spomenuo Beckhamovog menadžera, a onda je dodao:

- A postoji još jedan tip, ali...

- Ali što - rekao je Zlatan.

- On je ‘mafioso’.

- ‘Mafioso’ je OK... - glasio je Ibrahimovićev odgovor.

- Tip zapravo nije bio ‘mafioso’. Samo je tako izgledao i tako se ponašao. Njegovo ime bilo je Mino Raiola - napisao je Zlatan u svojoj biografiji.

Raiola mu je postao agent i prijatelj, te mu je pronašao brojne unosne angažmane. Pobrinuo se i za ostale svoje štićenike, te je Paulu Pogbi omogućio rekordni transfer iz Juventusa u Manchester United, a nakon toga je za devet milijuna eura kupio vilu u Miamiju, koja je nekad bila vlasništvo čuvenog mafijaša Ala Caponea...

Mino Raiola govori sedam jezika (talijanski, engleski, njemački, španjolski, francuski, portugalski i nizozemski), a osim Ibrahimovića, Pogbe i Donnarumme zastupa i druge poznate nogometaše kao što su Romelu Lukaku, Henrik Mhitarjan, Maxwell, Blaise Matuidi, Mario Balotelli...

9.8.16..... Paul Pogbs's agent Mino Raiola leaves The Lowry Hotel on Tuesday morning to be driven away by a Manchester United driver.
Eamonn and James Clarke / Eamonn and James Clarke

Raiola je odličan agent, ali sve ima svoje granice, nitko nije veći od kluba

Saga je oko Gianluigija Donnarumme gotova, mladi vratar kojem prognoziraju veliku karijeru nije produžio novi ugovor s Milanom. Što sada? Razne su se opcije pojavile jučer, od sjedenja na klupi, preko seljenja u Primaveru, do ponude od Reala vrijedne 30 milijuna eura. Porazgovarali smo s poznatim hrvatskim menadžerom Marko Naletilićem, koji nam je dao svoje viđenje situacije.

- Meni se sviđa Milanov stav, nitko nije veći od kluba, ni igrač ni bilo koji agent na svijetu. Klub uvijek mora biti na prvom mjestu, sviđa mi se što ne dopuštaju nikakve manipulacije. Možda sad govorim protiv svoje profesije, ali u mom poslu treba postojati neka granica, znati kad se pretjeruje, treba znati kad se radi čak i na štetu svog klijenta - podvukao je Naletilić pa nastavio:

- Sumnjam da će Donnarumma sjediti na tribinama, u klubu su inteligentni ljudi i naći će se pravo rješenje, uglavnom, mislim da je Milan jako dobro postupio. Klubovi su ti koji plaćaju igrače i to, u krajnjoj liniji, treba poštivati.

Koja je sada optimalna cijena s obzirom na cijelu situaciju?

- Ne znam koja je realna cijena, to ovisi o tržištu, ako se počnu nadmetati dva jaka kluba, onda će on postići i veću cijenu. Ako je Milanu preskup, onda bi ga trebao prodati i uzeti dobar novac, najviše što može, uostalom, nije ni klubu interes u interes u svlačionici mati nezadovoljnog igrača, ali bilo kako bilo, sigurno će se naći kompromis. Kad bolje razmislimo, Rassoneri bi za njega mogli dobiti 30-40 milijuna eura.

Mišljenje o vašem kolegi Raioli?

- Imam odlično mišljenje o njemu, kako s profesionalne tako i s privatne strane. Riječ je o vrhunskom agentu, nemamo tu što previše lamentirati, on ima cilj izvući najbolje uvjete za svog igrača, samo je, kao što sam već rekao, bitno da se ne prelazi granica lošeg ukusa - zaključio je Marko Naletilić.

Linker
20. travanj 2024 09:21