REUTERS
MALO JE TAKVIH

OD OVIH 'MAŠINA' SE OČEKUJU I TRAŽE SAMO GOLOVI Njih četvorica zajedno vrijede 270 mil. eura, a u karijeri su ukupno postigli 1121 pogodak...

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 01. svibanj 2017. 22:02

Njih četvorica zajedno vrijede 270 milijuna eura, u karijeri su ukupno postigli 1121 pogodak, na njihovim se transferima dosad ‘okrenulo’ 387 milijuna eura, a ove sezone su najefikasniji igrači sudionika polufinala Lige prvaka. Od njih se očekuje da nastave s dobrim igrama i da svojim golovima poguraju svoje momčadi u veliko finale u Cardiffu.

Portugalac Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Francuz Antoine Griezmann (Atletico Madrid), Kolumbijac Radamel Falcao (Monaco) i Argentinac Gonzalo Higuain (Juventus) bit će ovog utorka i srijede u središtu pozornosti cijelog nogometnog svijeta, a suparnici će na njih morati obratiti posebnu pozornost. Jasno, tu su i drugi opasni ofenzivci poput Benzeme, Morate, Gameira, Torresa, Mbappea, Dybale, Mandžukića i ostalih... U prvim susretima Real je u utorak domaćin Atleticu, dok dan kasnije Juventus gostuje kod Monaca.

Udarna snaga

U analizi ova četiri sjajna strijelca pomogao nam je Marijo Dodik, najbolji strijelac Slavena Belupa, deveti strijelac u povijesti HNL-a sa 84 pogotka i rekorder lige sa šest pogodaka u jednoj utakmici. Po završetku igračke karijere Dodik je ostao u nogometu kao trener te trenutačno vodi mlađe pionire Slavena Belupa.

Krenuli smo s Cristianom Ronaldom, koji je ove sezone zabio sedam golova u 10 susreta Lige prvaka, u kojoj je stigao do brojke od 100 pogodaka.

- Evidentno je da je bio u maloj krizi ove sezone, ali je u zadnjih nekoliko utakmica opet pokazao efikasnost i ubojitost. Nema sumnje da će Portugalac opet biti glavna udarna snaga Reala kojem neće biti lako, jer će Atletico imati veliki motiv zbog dva izgubljena finala protiv Reala u poljednjim minutama, ostavit će srce na terenu kako bi im se revanširali za te poraze. Mislim da bi Real veće šanse imao u jednoj utakmici nego u dvije, a Atleticu je ovo možda i zadnja velika šansa za trofej Lige prvaka - smatra Dodik.

Međutim, neće ni Atleticu biti lako protiv Ronalda?

- Apsolutno. On je ubojiti strijelac, opasan lijevom i desnom nogom, isto tako i glavom. Dovoljno mu je da ga djelić sekunde ostavite samog, i on će vas kazniti. Jedan je od najboljih strijelaca svih vremena, njegove brojke pokazuju koliko je efikasan. Unatoč tome što su mu 32 godine, on je i dalje spreman ‘150 posto’. Nisam primijetio da je pao, da je izgubio na moći kad je u pitanju igra na krilu, ali odličan je i kad igra na poziciji centralne špice, što se vidjelo protiv Bayerna.

Različiti tipovi

Glavna Atleticova snaga bit će Antoine Griezmann, koji je u Ligi prvaka zabio pet pogodaka u 10 susreta.

- Griezmann je drukčiji tip igrača od Ronalda, on je klasični golgeter. Lukav je u situacijama pred protivničkim golom, uvijek traži prostor i uvijek je spreman riješiti utakmicu. Ima dobar ulazak iz drugog plana i fantastičnu lijevu nogu, a realizacija mu je jako dobra, što je pokazao i na Europskom prvenstvu prošle godine kad je osvojio Zlatnu kopačku. Pod Simeoneom se razvio u jednog od pet najboljih napadača svijeta, i nije čudno da Manchester United za njega nudi 100 milijuna eura. Tjelesno nije previše jak, bolje mu odgovara pozicija druge špice i ulazak iz drugog plana. Zna igrati na više načina, i licem i leđima okrenut prema golu. Atletico ne bi bio tu gdje jest da nema njega - smatra Dodik.

Veliki povratak

U drugom polufinalu, uz mladog Mbappea, Buffonu će prijetiti i iskusni Radamel Falcao. I njegov je učinak odličan ove sezone, u Ligi prvaka zabio je pet golova u šest utakmica.

- Falcao je fantastičan igrač kojeg je zaustavila ozljeda križnih ligamenata nakon koje se prerano vratio i nije uspio pokazati sve što zna u Engleskoj, gdje je ipak jači intenzitet nego u Francuskoj, u kojoj se više igra tehnički nogomet. Dugo se tražio, trebalo mu je dosta vremena, ali opet je uhvatio pravi ritam u Monacu. Drago mi je zbog njega, oduvijek sam ga simpatizirao, super je igrač i odličan strijelac, pravi karakter. Iako su neki počeli sumnjati u njega, on vuče Monaco prema tituli prvaka Francuske pokraj tako jakog PSG-a i prema finalu Lige prvaka. Velik je to uspjeh, nitko ih nije vidio tako daleko. Falcao je jedan od najzaslužnijih za to, pravi je lisac pred golom, zna zabiti iz svake pozicije. Koristi odlično obje noge, fantastično igra glavom, u prostoru je isto tako odličan.

Gonzalo Higuain je u Ligi prvaka ove sezone bio tri puta strijelac u devet nastupa.

Prava forma

- On je klasična devetka, fantastičan strijelac, pokazale su to sve ove godine, posebno u Napoliju gdje je prošle sezone oborio rekord talijanskog prvenstva star 50 godina, zabio je 36 golova u Serie A. Igra podjednako dobro s obje noge, fantastično se snalazi u šesnaestercu, a zna igrati okrenut leđima prema golu, ali traži i okomite lopte. Fantastično koristi prostor i kažnjava i najmanju nepažnju suparničkih braniča. Uhvatio je pravu formu, pokazuje da je glavna uzdanica Juventusa za osvajanje Lige prvaka. Ima snagu, brzinu, udarac, igru glavom, i Monacu će biti teško, jer tu su još i Argentinac Dybala i naš Mandžukić. Bit će to neizvjesni susreti, očekujem i dosta golova, gledatelji će moći uživati.

Na kraju je Marijo Dodik poručio:

- Volio bih finale Atletico Madrida i Juventusa. Mislim da bi to bio pravi spektakl dvije fizički supermoćne momčadi s koncentracijom talenata.

Linker
25. travanj 2024 18:18