REUTERS/Rafael Marchante
JAKO GA CIJENE

'ODLASKOM IZ BARCE U DINAMO NIJE NAPRAVIO LOŠU STVAR' Španjolci se raspisali o modrom dragulju: To je nogometaš koji može igrati bilo gdje na svijetu

ŠPANJOLCI OD PROŠLE SEZONE JAKO CIJENE OLMA Igrač koji se rano otisnuo iz La Masije u Dinamo nije napravio lošu stvar, smatra španjolski novinar Parra Fernandez
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 26. lipanj 2019. 01:48

Najbolji igrač HNL-a i zagrebačkog Dinama Dani Olmo do prije nekoliko mjeseci bio je prava nepoznanica za španjolsku javnost. Dečko koji se vrlo rano iz La Masije otisnuo put Zagreba bio je ispod radara španjolskih medija, a kada je ove sezone eksplodirao u svim natjecanjima, posebno u Europskoj ligi, počeli su ga primjećivati.

Hrabar potez

Kako ga je primijetila javnost, tako ga je primijetio i izbornik U-21 reprezentacije Luis de la Fuente uputivši mu službeni poziv u reprezentaciju krajem prošle godine. Olmo je na kraju bio i među putnicima na Europsko prvenstvo u Italiju i San Marino, gdje se Španjolska plasirala u polufinale razbivši Poljsku s visokih 5:0.

Kolega Jose Carlos Parra Fernandez iz AIPS-a jedan je od utjecajnijih nogometnih blogera u Španjolskoj i zaljubljen je u Olmovu igru. Kada smo ga upitali da nam opiše nekoliko karakteristika po kojima je Olmo prepoznatljiv, kao iz topa je ispalio:

- Dani ima odličan udarac izvan kaznenog prostora. Njegova posljednja sezona u Dinamu iz Zagreba bila je jako dobra i postao je najbolji igrač u ligi.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Olmo je prije pet godina kao izdanak La Masije iznenađujuće prešao u redove Dinama. Bilo je pomalo nestvarno pročitati da kapetan iz Barcelonine akademije želi Blaugranu zamijeniti modrom bojom. Ipak, dogodilo se, a o Olmovoj situaciji više se pisalo u Hrvatskoj nego u Španjolskoj. Bez obzira na to Parra se dobro sjeća kako je to izgledalo u ljeto 2014. godine

- Bila je to teška situacija za njega jer kada igraš u Barceloni za mlađe dobne skupine, uvijek misliš da ćeš postati zvijezda u Primeri jednog dana. Bilo mu je teško jer je morao napustiti svoju državu, jezik i grad da bi otišao u državu koju nije znao, u jezik koji nije govorio, i u početku mu je bilo teško u novoj atmosferi - govori španjolski novinar koji je upoznat i s Olmovom pozicijom na transfernom tržištu.

Poslije najbolje sezone u seniorskoj karijeri izgledno je očekivati da će se Olmo iz HNL-a otisnuti u neku jaču ligu, vjerojatno onu na razini Petice. Gazzetta dello Sport pisala je prije nekoliko dana da Zvonimir Boban dolazi po Olma kao novi sportski direktor Milana, a čini se da je od svih hrvatskih igrača, ili barem onih iz HNL-a, prelasku u Milan najbliži upravo Olmo.

Zagreb, 161218.
Stadion Maksimir.
Hrvatski Telekom Prva liga, 1.HNL, seniori, 18.kolo, utakmica: GNK Dinamo - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Bassel Zakaria Jradi, Dani Olmo.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Bayer ili Milan

- Trenutno slušamo o tome da će prijeći u Bayer iz Leverkusena ili Milan. On može biti odličan u obje ekipe, što pokazuje na Europskom U-21 prvenstvu. Možda bi za njegov stil igre ipak bolji bio Milan jer je to momčad koja igra Europsku ligu, trebaju im mladi igrač koji trenutno nisu skupi i možda za nekoliko godina s njima mogu napraviti dobar posao. S igračima poput Cutronea i s još nekoliko mladih igrača to može postati momčad kakvu pamtimo s kraja prošlog desetljeća - smatra Parra.

Možebitni transfer i igre u klubu Olmu su donijele pozivnicu u reprezentaciju, gdje se trenutno snalazi kao riba u vodi. Prvu utakmicu, protiv Italije na otvaranju EP-a, nije igrao, ali izbornik Luis de la Fuente, inače sklon rotacijama, u utakmici protiv Belgije dao mu je priliku, koju je igrač Dinama objeručke prihvatio. Zabio je predivan gol za 1:0 u dvoboju koji je Furija dobila s 2:1 kasnim golom Fornalsa, a pogodak mu je kupio ulaznicu i za odlučujuću utakmicu u grupi, protiv Poljske.

U tom je susretu Španjolcima trebala pobjeda od tri ili više golova razlike, a imali su je već nakon prvih 45 minuta. U drugom poluvremenu dodatno su podigli razinu i pobijedili s 5:0, a Olmo, koji je odigrao cijelu utakmicu, asistirao je za posljednji pogodak Borje Mayorala.

- U početku je Olmo u reprezentaciji bio malo sramežljiv jer igra za mladu reprezentaciju tek osam mjeseci. Sad se već uspio aklimatizirati i ugodno se osjeća u grupi. Osjeća se to na treninzima i na prvom od njih koje sam gledao ovdje u talijanskoj bazi reprezentacije nakon poraza od Azzurra Olmo je postigao nekoliko prekrasnih pogodaka. Talijanski su navijači navijali za njega, a to je vidio i izbornik koji ga je stavio protiv Belgije u prvu postavu, a Olmo mu se odužio pogotkom. Ovo mu je najbolji trenutak u nacionalnoj vrsti - smatra španjolski kolega.

Otvorena vrata

Iako je iz Barcelone rano otišao, jednog bi se dana u klub mogao vratiti ako nastavi s igrama koje je pokazivao u Dinamu i koje trenutno pokazuje u Italiji i San Marinu. Takav klub rijetko kupuje mladog igrača, ali kada Olmo dovoljno stasa, mogao bi se javiti i njegov bivši klub.

- Još je uvijek prerano za razmišljanje o Daniju Olmu u Realu iz Madrida ili Barceloni. Možda i Sevilli ili Valenciji, ali ako nastavi s ovim razvojem, može igrati bilo gdje na svijetu. Napravio je dobru stvar kada je otišao u Hrvatsku jer sada ispunjava snove o kojima je sanjao. Možda će u budućnosti igrati za Barcelonu i mislim da su mu vrata u sve momčadi otvorena, ali još je prerano donositi zaključke - kazao je za kraj Parra.

Linker
19. travanj 2024 08:38