Mario Pašalić
 Tom Dubravec / CROPIX / Tom Dubravec / CROPIX CROPIX
ČUDESNE PARTIJE

'ON JE IGRAČ NA KOJEG ĆEMO SE U IDUĆIH SEDAM DO OSAM GODINA MOĆI OSLONITI' Legendarni dvojac gledao čovjeka koji će biti nova vrijednost za Hrvatsku

STRUČNI SKENER SN Saša Bjelanović i Dario Šimić na San Siru su uživo gledali trijumf Gasperinijeve momčadi i odličnu igru hrvatskog veznjaka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. veljača 2020. 09:04

Nakon sjajnog gola Romi navijači su u Bergamu klicali Mariju Pašaliću. Na San Siru vijorilo je nekoliko hrvatskih zastava među Atalantinim “tifosima”, a jača ekipa Hrvata okupila se u ložama i na tribinama.

Osim Pašalićeve rodbine i prijatelja, na utakmici su bili i Saša Bjelanović, nekad igrač Atalante, koja mu je jedan od brojnih talijanskih klubova, donedavni šef struke u Hajduku, Dario Šimić, Stjepan Tomas, Mario Brkljača…

- Vjerujem da nisam subjektivan zašto što je Mario naš, on je bio jedan od najboljih igrača utakmice. Iza Iličića i Hateboera. Bez obzira na tu propuštenu priliku. U svim je odlukama pokazao inteligenciju, u fazi obrane i napada, ubačajima iz drugog plana... Što god je trener tražio od njega. Šteta što nije dao gol, međutim imao je količinu trke i niz vrhunskih poteza. Kapa dolje - kazao nam je Bjelanović koji je, kao i ostali, već dan kasnije bio u Veroni na treningu Ivana Jurića.

- Prijateljski sam ga obišao, a kako sam igrao u Veroni, stigao sam pozdraviti i neke ljude koji su bili u klubu u moje vrijeme.

Mnoge su procjene išle u pravcu da će Pašalić napredovati kod Gian Piera Gasperinija.

- Kod Gasperinija nema popusta, on će bez problema staviti i Zapatu na klupu. Jedino što priznaje je rad, i to svakodnevno. Igrače to tjera da su stalno u nadmetanju i dokazivanju treneru, a on je to maksimalno iskoristio. Slijepo ga slijede jer ta je formula dobitna. U Gasperiniju su pronašli čovjeka koji ih “muči“ kroz tjedan, a u nedjelju se na utakmici zabavljaju i igraju atraktivan nogomet.

Miguel MEDINA / AFP
MIGUEL MEDINA AFP

U obrani se ne štedi

Koliko će prezentacije iz Lige prvaka i Serie A podignuti rejting Mariju i u reprezentaciji gdje ima jaku konkurenciju?

- To će izbornik najbolje znati procijeniti. Kad gledamo Pašalića kao igrača, po karakteristikama je potpuno drugačiji od ostalih veznjaka u reprezentaciji. Može pokriti niz pozicija. Izuzetno je inteligentan, sposoban je adaptirati se na više sustava, to je blago za svakog trenera. Igrač je koji ima odgovornost, oba smjera, osjećaj za prostor i ulazak iz drugog plana, a u obrani se ne štedi.

U Rusiji na Svjetskom prvenstvu nije bio, no kako igra morao bi imati mjesto na Euru.

- Kriteriji kod izbornika su nastupi i forma, tako da Mario ne bi trebao biti upitan... Pašalić je igrač na kakve si nekad slab. Takve svi treneri žele imati u momčadi. Još je više sazrio i dobio na samopouzdanju, igra u momčadi u kojoj ga je lijepo gledati. U tome je važan kotačić, a to nije mala stvar - konstatirao je Bjelanović.

Uživanje u rapsodiji

Dario Šimić rado navrati na San Siro, na njegovu je terenu nosio dres i Intera i Milana. Ovaj put nije štedio komplimente:

- Uživao sam u rapsodiji Atalante i Pašalića. To je bilo za gušt. Mario je odigrao fenomenalnu utakmicu, usudio bih se reći da je bio najbolji uz Iličića. Toliko trčanja i vrhunskih pasova, tako je bio opasan, ubacivao se pravovremeno, držao loptu… Šteta što nije dao gol, ostalo je sve bilo izvrsno.

Drugu je sezonu u Atalanti, uklopio se u ekipu.

- Momčad je pod utjecajem Gasperinija, on je digao svakog igrača. Mario je puno dobio radeći s njim.

I Šimića smo pitali gdje vidi Pašalića u kontekstu reprezentacije.

- On je budućnost reprezentacije, ne treba to sad gledati utakmicu za utakmicom. Bit će koristan. Igrač je na kojeg ćemo se sljedećih sedam-osam godina moći osloniti. Lakše bi mu bilo kad bi Vatreni igrali kao što igra Atalanta, ali bit će nova vrijednost. Samo treba nastaviti kako igra i moliti Boga za zdravlje.

Linker
23. travanj 2024 09:32