Vlado Kos / Cropix
EPILOG CIJELOG SLUČAJA

OSIJEKU NEĆE BITI NIMALO LAKO RASKINUTI VEZE S PETROM BOČKAJEM NAKON INCIDENTA Igrač će se jako teško odreći zarade od 1.5 milijuna kuna

Nakon čvrste odluke o izbacivanju incidentnog igrača očekivano slijede 'igre odvjetnika'
Piše: Darko RužićObjavljeno: 09. ožujak 2019. 10:45

Brzo donesenu odluku o isključenju i izbacivanju Petra Bočkaja iz kluba mnogi su dočekali s odobravanjem.

Nakon višekratnog kršenja discipline ono što je učinio u petak kasno navečer kada je automobilom uletio u prodavaonicu benzinske crpke INA-e u Osijeku načinivši veliku materijalnu štetu i pri tom sumanutom pohodu u alkoholiziranom stanju i ozlijedio prodavačicu, Osijek ga se nepovratno, definitivno odrekao.

Nikome se ne javlja

Dva dana nakon što je obznanjeno kako je Bočkaj isključen iz kluba, Ivan Meštrović, predsjednik prvoligaša s Drave, potvrdio je konačnost kraja njegova daljnjeg ostanka u Osijeku. Bočkaj se večer nakon incidenta oglasio na Facebooku isprikom.

"Za takvo nešto isprike nema. Njemu mjesta u Osijeku više nema", jezgrovito je izjavio predsjednik Meštrović.

Petar Bočkaj nikome se ne javlja. Iz kluba ga nitko ne zove. Vjerojatno hoće, u nekom trenutku će i morati, jer rastati se s njim neće biti lako. Osijekov je profesionalac s istekom valjanosti ugovora krajem lipnja 2021. godine. Blagodati te činjenice može i dalje koristiti.

"Njegova su primanja 1,5 milijuna godišnje", obznanio je predsjednik Meštrović.

Potvrda je to kako se doista radi o novčanom iznosu kojeg se Bočkaj zasigurno ne misli odreći bez obzira što je i sam svjestan da je isključivi krivac za situaciju u kojoj se našao. U međuvremenu promijenio je i broj mobitela, novi nitko za sada ne zna. Za pretpostaviti je da se s nekim suigračima čuje, ali s nadređenima u klubu za sada još ne. Vjerojatno se već raspitao i spoznao kako i on ima određena prava u borbi za svoj status.

"Na pravnicima je da sada pronađu kako riješiti ovu situaciju i nadoknaditi za klub nastalu štetu", kazao je Meštrović.

Puno posla

Bit će, to je itekako izvjesno, puno posla za odvjetnike. Uključeni će biti u obje strane u nastalom sporu. Igrači podliježu novčanim kaznama za počinjenje bilo čega što je u suprotnosti s disciplinom i pravilima ponašanja profesionalaca.

No, nogometni pravilnici su odredili da novčana kazna može biti najviše dvadeset posto mjesečne plaće. Moguća je i suspenzija počinitelja teškog prekršaja i njegovo odstranjivanje iz momčadi. Ali ne i zabrana rada. Dapače, klub mu je dužan osigurati trenera i uvjete i odrediti vrijeme za treniranje.

Ima i opcija po kojoj klub i igrač mogu posegnuti za sporazumnim raskidom ugovora, pa i raskidom na način da igrač postane slobodan u kojem slučaju nema odštete. Izvjesno je, na takvu opciju Osijek neće pristati. Pravna je to zavrzlama s epilogom koji je teško predvidjeti.

Neće ići besplatno

Krenule su i priče o tome da se menadžeri raspituju u Osijeku o statusu Bočkaja i mogućnosti da ga zastupaju u nekom možebitnom transferu ne drže vodu. Službeno, klubu se nitko od takvih nije javio iako je moguće da su nekim zaobilaznim kanalima pokušali nešto doznati, nešto ušićariti, jer valjda među njima vlada uvjerenje da bi ga mogli dobiti besplatno.

A tako neće ići.

Trenutačno je Petar Bočkaj suspendiran kao profesionalni igrač kluba iz Gradskoga vrta. Nažalost, novo je to opterećenje na njegove emocije. Umrla mu je baka zbog čega je dobio nekoliko dana slobodno nakon čega će morati doći u klub i porazgovarati o svom trenutačnom statusu i igračkoj budućnosti, ali zasigurno podalje od Gradskog vrta.

Linker
23. travanj 2024 13:46