Karlo Bručić s djevojkom Teom
 Privatna arhiva
POGODIO JE LIGU!

'OSJEĆAJ JE ČUDAN, CIJELI SVIJET JE STAO, SAMO MI IGRAMO NOGOMET' Bivši nogometaš Dinama jedan je od rijetkih Hrvata koji i dalje uživa u nogometu

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 05. travanj 2020. 23:57

U vrijeme kad je cijeli svijet stao, u vrijeme kad “bubamare” miruju diljem planeta i vrata svih stadiona su pod ključem, netko ipak ima privilegij uživanja u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. U vrijeme “suspenzija” svih sportskih natjecanja i inih događanja, u svijetu postoji jedna “enklava” u kojoj je sve isto kao i prije.

Riječ je, naravno, o Bjelorusiji i bjeloruskoj “Višejšaja nogometnoj ligi”. U Bjelorusiji je nova sezona startala i ostala jedina “preživjela” liga u Europi nakon što je 25. ožujka prekinuta turska Super Lig.

Jedan od onih naših nogometaša koji i dalje žive kao i prije u istim svakodnevnim “normalnim” okolnostima je Karlo Bručić, nogometaš Dinama iz Minska. Stav tamošnjeg predsjednika Lukašenka, “infant terriblea” svjetske i europske politike je “terapija traktorima”.

“Traktori i rad na poljima izliječit će sve”, smatra Lukašenko, “život teče dalje, a svakodnevna radna aktivnost pobijedit će virus”. Lukašenko je pomalo šaljivo kao terapiju građanima preporučio votku. Je li to baš tako, pokazat će vrijeme. Za to vrijeme Bručić ima jedinstveni privilegij. Modrić, Rakitić, Brozović i mnogi drugi su na čekanju, Karlo je na potezu.

Privatna arhiva

NEMA IZOLACIJE - Život ide dalje, gotovo kao da se ništa ne događa. Odigrali smo prva dva kola, izgubili smo prve dvije utakmice. Iako smo na papiru ponovno jedni od favorita za naslov, očajno smo otvorili sezonu porazima od Ruk Bresta kod kuće (0-1) i FC Minska u gostima (2-3). Pobjeda protiv Žodina u 3. kolu kod kuće nam je imperativ - rekao je Bručić kojeg smo dobili na telefon večer prije treće utakmice:

- Sve je normalno, sjedim i odmaram se u kampu nakon treninga i večere. Treniramo dvaput dnevno, kao i uvijek dan prije utakmice provodimo u kampu, u svojevrsnoj karanteni.

Naravno, pod karantenom se podrazumijeva ona pripremna, sportska, ne ova na koju se cijeli svijet prisilno navikao.

- Ovdje u Bjelorusiji sve je i dalje normalno, život ide dalje, nema izolacije. Ljudi su oprezniji nego inače, svi razmišljaju o pandemiji, no nema nikakve panike. Nisam stručnjak za te stvari, no posljednjih je dana porastao broj zaraženih tako da je ipak moguće da i naša liga uskoro prestane...

Karlo je zadovoljan u Minsku, dolazak u ponajbolji bjeloruski klub smatra odličnim “potezom”. Zagrepčanin rođen 1992., bivši igrač Dinama, Sesveta i Lokomotive, 2017. počeo je “odiseju” odlaskom u izraelski Ashdod:

- Bio sam zadovoljan u Izraelu, još više u japanskom Sagan Tsouu gdje sam igrao i prijateljevao s Fernandom Torresom, igrao protiv Andresa Inieste, Lukasa Podolskog i Davida Ville, koji su tada igrali u japanskoj ligi. Nisam kratko nakon isteka ugovora imao klub, došla je ponuda iz litvanske Suduve iz Marijampolėa. Kad se ukazala prilika za odlazak u Minsk, opet nisam nimalo razmišljao. Dolazak ovamo bio mi je korak naprijed, riječ je o odličnom klubu.

Uz BATE Borisov ponajbolji bjeloruski klub u potpunosti zadovoljava Bručića:

- Imamo najbolji stadion u ligi, imamo odlične uvjete, u klubu sve besprijekorno funkcionira na najvišoj profesionalnoj razini, imamo odlične i vjerne navijače. Momčad nam je dobra, nismo još to pokazali, ali sigurno hoćemo. Kao što je to uvijek slučaj, naviše se družim sa Slovencem Mihom Goropevšekom i Srbima Dominikom Dingom i Markom Pavlovskim. S trenerom Sergejom Gurenkom, koji je odličan stručnjak, komuniciramo na bjeloruskom/ruskom koji mi nije još ‘legao’, ali se bez problema snalazim.

TV prava na bjelorusku ligu sad su kupile mnoge zemlje, uključujući Japan i Izrael. “Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane”:

- Da, sad smo mi u žiži interesa. Odmah sam dobio puno poziva i poruka iz Japana i Izraela, lijepo je znati da te mnogi prate. No, vidjet ćemo dokad će to trajati.

Karla osobno ne užasava korona u Bjelorusiji, brine ga ono što se događa doma u Hrvatskoj i u ostatku svijeta koji je više pogođen:

- Pratim više informacije iz Hrvatske, nego ove moje u Bjelorusiji pa i sam dosta pazim. Ne izlažem se previše, treniram, igram, vrijeme provodim doma, prošećem sa psom i to je manje-više opis mojeg dana. Minsk je prelijep grad, ima puno sadržaja, ali bit će i za to vremena.

PLAĆA JE DOBRA Bručić je, kao i svi sportaši, s pravom zabrinut kako će se sve dalje odvijati. - Zabrinjavajuće je to što se događa u Italiji, Španjolskoj... no nadam se da će to sve što prije prestati pa da se život dalje nastavi po starom. Kako će se odigrati sva ta prvenstva, Liga prvaka, globalna velika natjecanja... ostaje nam za vidjeti. Sve je sada neizvjesno, čovjek ništa ne može planirati, kad će se sve vratiti u normalu, kad se može na odmor?! Sve je pomalo frustrirajuće, nama sportašima najvažnije je igrati, trenirati. Zasad imam privilegiju u odnosu na ostatak svijeta, no, ponavljam, pitanje je dokad će to biti tako. Nadam se da se neće povećati broj oboljelih u Bjelorusiji, koji se sad zaustavio na nekih 300-tinjak osoba, te da se prvenstvo stvarno može normalno igrati. No, to ne ovisi o nama.

Istina je, Karlu je trenutačno bolje nego drugima:

- Mogu se normalno kretati, radim ono što najviše volim. U dobrom sam klubu i imam ugovor na godinu plus još jednu, zadovoljan sam ‘primanjima’. Neka tako ostane, neka tako bude i u ostatku svijeta što prije pa da nastavimo s normalnim životom...

Proslavljeni bjeloruski igrač Aleksandr Hleb, bivši nogometaš Barcelone i Arsenala, kritizira svoju zemlju i predsjednika tražeći da i bjeloruska liga stane po uzoru na ostatak svijeta. Je li on u pravu ili će pomoći Lukašenkova “terapija traktorima i votkom”, koja sliči na opušteni švedski model borbe s koronom, također će pokazati vrijeme. Za ovu priliku vrijedi reći, Karlo Bručić zasad uživa - neka tako i ostane...

Linker
20. travanj 2024 05:46