Matija Capar
 screenshot facebook
IN MEMORIAM

OTIŠAO JE DOBRI DUH HRVATSKOG MALOG NOGOMETA I JEDAN OD NAJVEĆIH IKAD Čovjek koji je svojom energijom oduševljavao na terenu, ali i izvan njega

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 04. lipanj 2018. 20:46

Tragične vijesti potresle su hrvatski nogomet! Sinoć oko 1.30 sati prilikom povratka s turnira u Šibeniku u prometnoj nesreći poginuli su članovi Futsal Dinama Matija Capar (33) i mladi Oskar Kadrnka. Dinamo je prošle zime tragično ostao bez jednog od osnivača kluba i također legende hrvatskog futsala Mate Čuljka koji je preminuo na terenu, a samo šest mjeseci kasnije, stigle su nove tužne vijesti.

Matija Capar bio je apsolutna legenda hrvatskog malog nogometa koji je svoju bogatu karijeru započeo još 2001. godine kada je zajedno sa svojom 'škvadrom' krenuo nizati kante na turnirima diljem Hrvatske da bi sa svojih 17 godina potpisao za Promet Orkan.

Nasice, 240318.
Sportska dvorana Kralja Tomislava u Nasicama. 
Polufinale Kupa Hrvatske u futsalu, Futsal Dinamo- Vrgorac.
Na fotografiji: Matija Capar, Ante Kraljevic.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX / CROPIX

Već u prvoj sezoni Matija ja stigao do naslova prvaka Hrvatske i svoje prve 'Kutije' koju je sa MNK Cvjetno Poliklinika Milojević protekle zime uzeo po sedmi put u karijeri. Tri godine kasnije (2004.) upisao je svoj debi u reprezentativnom dresu u kojima je također bilježio sjajne nastupe. Navijačima su posebno u sjećanju ostali njegovi golovi na Euru u Belgiji Španjolcima i Česima, a komentator Eurosporta ga je u jednom trenutku nazvao 'Flying Capar'.

Nakon uspješne epizode u Promet Orkanu Matija je stigao u Nacional s kojim je osvojio sve što se osvojiti moglo. Bila je to još jedna sjajna generacija u kojoj je Capi bio jedan od glavnih igrača i prvi motor ekipe. Čovjek nevjerojatnih pluća koji je diktirao ritam na terenu i gurao svoje suigrače do samih granica izdržljivosti.

Futsal Dinamo
Damir Krajac / Hanza Media / Hanza Media

- Zajedno smo krenuli u nogometne vode još davne 2001. godine kada smo počeli igrati turnire po Hrvatskoj da bi zajedno potom potpisali za Promet Orkan. Već prve godine osvojili smo prvenstvo i prvu 'Kutiju'. On je za mene jedan od najboljih i najinteligentnijih igrača s kojima sam ikada imao priliku dijeliti svlačionicu. Osim kao igrač bio je velik kao čovjek i prijatelj. Uvijek je bio spreman pomoći. Godinama smo bili prava škvadra na terenu i izvan njega, i igrački i karakterno. Svakako ću Matiju pamtiti kao najboljeg i navjernijeg čovjeka i nogometaša otkad sam se počeo baviti ovim sportom - kazao je Korab Morina, šesterostruki osvajač Kutije Šibica i uz Matiju jedan od najvećih futsal igrača ikada.

Definitivno jedan od malonogometaša kojeg je bio pravi užitak gledati na terenu, ali i izvan njega. Uvijek vedar i nasmijam, spreman na pomoć u bilo kojem trenutku. Osim nogometa veliku važnost u njegovom životu imala je vjera. Bio je dugogodišnji voditelj Katoličke malonogometne lige u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a 2012. godine preuzeo je vodstvo i koordinaciju 'Katoličke malonogometne lige' te je istovremeno nastupao za Župu sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci, gdje je služio i kao ministrant.

Nakon što je stekao bogato iskustvo, u Futsal Dinamo stigao je 2015. godine gdje je odmah bio spreman prihvatiti sve zadaće. Od igrača, trenera, pa do pedagoga. Osim što je davao sto posto od sebe na terenu takav je bio i kao trener mlađih uzrasta kluba.

Njegovim dolaskom 'mali Dinamo' dobio je drugačiju dimeziju. Klub se dizao iz sezone u sezonu, a prije samo nekoliko dana igrao polufinale doigravanja za prvaka 1. HMNL protiv Novog Vremena u kojoj je Capi u samoj završnici postigao svoj, pokazalo se nažalost posljednji pogodak.

Hrvatski futsal ostao je bez velikog igrača, ali i još većeg čovjeka. Matija Capar zauvijek će biti upisan zlatnim slovima u hrvatskoj nogometnoj povijesti, jer, Capi je zasigurno bio jedan od najvećih svih vremena.

I Dinamo izrazio sućut obiteljima i prijateljima

Iako je Futsal Dinamo u startu nastao na borbi za promjenama u 'pravom Dinamu', ova tragedija zasjenila je sve moguće nesporazume. Pa je i GNK Dinamo na službenim stranicama posvetio objavu poginulima Matiji Caparu i Oskaru Kadrnki:

'Izražavamo najdublju sućut obiteljima i Futsal Dinamu povodom tragične smrti Oskara Kadrnke i Matije Capara. Istinski smo uživali u njihovoj nogometnoj virtuoznosti na malim terenima kao što smo duboko tužni što Oskara i Matije više nema s nama. Počivali u miru' - napisao je GNK Dinamo. (tn)

Priopćenje PU zagrebačke

Policijska uprava zagrebačka danas je u svom priopćenju objavila:

"Danas, 4. lipnja u 1.30 sati, 34-godišnjak je upravljao osobnim automobilom marke Renault Clio daruvarskih registarskih oznaka, desnom prometnom trakom južnog kolnika autoceste A1, dionice prometnog čvora Zdenčina - prometni čvor Lučko, u smjeru sjeveroistoka. Dolaskom do 17. km + 650 m, nije se kretao sredinom obilježene prometne trake, već je desnim kotačima zahvatio mekani teren s južne strane kolnika te je naletio na metalnu zaštitnu odbojnu ogradu, a potom na betonski stup nadvožnjaka.

U prometnoj nesreći smrtno su stradali 34-godišnji vozač i maloljetni putnik iz vozila, dok su lakše ozlijeđeni maloljetni putnik iz vozila, kojemu je liječnička pomoć pružena u Klinici za dječje bolesti i 27-godišnjakinja, kojoj je liječnička pomoć pružena u KBC Sestre milosrdnice."

Linker
20. travanj 2024 08:00