Foto: Damir Krajac / CROPIX
'NE GUBIM NADU'

OTKAKO JE POTPISAO ZA DINAMO U HRVATSKOJ MU NIKAKO NIJE IŠLO Bivši mladi reprezentativac bio je dio talentirane generacije, ali je pao u drugi plan

VINKO SOLDO Bivši mladi reprezentativac nogometnu karijeru uspješno oživljava u Finskoj
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 29. srpanj 2019. 10:50

Bio je godinama dio generacije ‘98., igrao zajedno s Brekalom, Sosom, Kalaicom, Morom, Šemperom... Međutim, karijera Vinka Solde otišla je drugim smjerom, pa je ovoga ljeta, dok su vršnjaci i bivši suigrači bili dio U-21 Eura, Soldo odrađivao pripreme s finskim KuPS-om. S kojim je pretprošloga četvrtka krenuo i u europsku priču.

KuPS, ili punim imenom Kuopion Palloseura, iz Kuopia, u prvom je pretkolu Europske lige izbacio bjeloruski Vitebsk (2:0 1:1), da bi u idućem u prvoj utakmici izgubio na gostovanju od poljske Legije (1:0). Rijetko imamo prilike pričati finsku nogometnu priču, Soldo ju je spreman ispričati.

- Da mi je netko ranije rekao da ću igrati nogomet u Finskoj, ne bih mu vjerovao, ne mogu baš reći da mi je to bilo u planu. Međutim, ne mogu se požaliti, dobro mi je ovdje po svim pitanjima. Život je miran, staložen, država sređena, nogomet sve bolji. A ono što je najvažnije, zdrav sam, igram stalno, prvi put sam izvan Hrvatske i svakim danom učim što to znači i kako se sam snalaziti. Više pazim na sebe i svoju karijeru - priča Soldo, čiji KuPS odlično stoji i u prvenstvu.

Nema euforije

- U vrhu smo, borimo se za naslov, iako je na vrhu vrlo neizvjesno. Recimo, Helsinki je sad iza nas. Znate da sezona ovdje traje od travnja do studenoga, borit ćemo se do kraja da budemo prvaci.

Zagreb, 130317.
Stadion Maksimir.
Odrzana konferencija za medije povodom sutrasnjeg uzvrata polufinala Kupa u Splitu i potpisivanja ugovora Vinka Solde i Bojana Knezevica.
Na fotografiji: Vinko Soldo.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Borba za naslov

Otkako je potpisao za Dinamo i debitirao u službenim utakmicama, nikako mu u Hrvatskoj nije išlo.

- Nisam imao sreće, stigle su i ozljede, išao sam s posudbe na posudbu. Prvo u Lokomotivu, pa u Cibaliju i Rudeš, gdje sam se još uz sve to borio za ostanak. Teško se nametnuti u takvoj situaciji, zato je Finska bolja opcija. Opet se borim za naslov, igram, dobro se osjećam.

Na posudbi je do kraja sezone, što znači do studenoga. A poslije?

- Vidjet ćemo, tko zna što život nosi. S Dinamom imam ugovor do 2022., nisam ja otpisao mogućnost da se vratim i dokažem i u Maksimiru. Pa, koliko je igrača do Dinama došlo okolnim putem i tek kad su se vratili uspjeli su se nametnuti. Zašto se ja ne bih nadao takvom raspletu, pogotovo jer već imam nastupe za Dinamo (devet u službenim utakmicama, nap. a.). Vjerujem u sebe, mogu reći da sam u Finskoj, na neki način, oživio karijeru i da ću samo napredovati i krenuti uzlaznom putanjom - rekao je Soldo.

Linker
18. travanj 2024 19:15