Foto: Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
KOMENTAR NA ODLUKU IZBORNIKA

OVIME JE NARUŠEN SMISAO AMERIČKE TURNEJE VATRENIH Dalić je trebao reći 'NE', jer Hrvatsku za manje od tri mjeseca čeka Svjetsko prvenstvo

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. ožujak 2018. 17:47

Taman nam se učinilo kako stvari mogu biti kvalitetno postavljene i oko reprezentacije Hrvatske. Atraktivna turneja, dva dobra protivnika, taktički-tehnički pogodna u kontekstu pripreme za SP u Rusiji, praktično cijela reprezentacija zdrava i prisutna. S obzirom na to da prije završnih priprema nema drugog okupljanja ovo je bila i prilika da se proba nešto novo, taktički i logistički (sustav i atmosfera…).

- Imamo brojne zahtjeve klubova da oslobodimo njihove igrače druge utakmice i to ćemo napraviti! - kazao je izbornik Zlatko Dalić, dodajući kako ne zna koliko njih i koji su to igrači.

Može se pretpostaviti kako se to odnosi na iskusnije igrače, ali i one koji su dio većih europskih klubova, tipa Real, Barcelona, Juventus, Inter, Milan. Je li to opravdan stav izbornika?

Prije svega treba kazati kako je poželjno da Savez, odnosno stručni stožer reprezentacije, ima dobar odnos s poslodavcima reprezentativaca.

FOTO: Dražen Antolić/SN

Važno i za igrače

Između ostalog to je važno i za same igrače, jer osim što milijunske plaće zarađuju u klubovima, važno im je da im status što manje bude podložan turbulencijama. Poznato je da su klubovi, u najmanju ruku, rezervirani prema svakom reprezentativnom pozivu, a najviše kad su u pitanju prijateljske utakmice. Razumljivo je da im nije po volji kad se igrači u najvažnijem dijelu sezone raštrkaju po svijetu, jer uz strah od mogućih ozljeda, teret za predstojeće važne klupske izazove može biti i umor igrača.

Postoji li nešto što je pak najmanje drago klubovima, onda su to interkontinentalne turneje. Drastična promjena podneblja, vremenska razlika i nužnost dvostruke prilagodbe (u odlasku i dolasku), to je razlog nezadovoljstvu poslodavaca i trenera. Međutim...

Hrvatska reprezentacija je, u pravilu, vrlo benevolentna prema europskim klubovima. Kad igrači imaju manje ozljede, uglavnom ih se ni ne poziva, a kada su povezane utakmice u tjednu, onda se njihove nastupe dozira. Zapravo je realnost da HNS i vatreni akteri vode brigu o klupskim situacijama iznad uobičajenih standarda. Upravo zato nam se ovaj put čini kako je stožer reprezentacije trebao imati čvrsti stav, jer Hrvatsku za manje od tri mjeseca čeka Svjetsko prvenstvo.

S obzirom na kvalitetu igrača, odnosno klubove u kojima igraju, poneki će od njih najvjerojatnije kasniti na pripreme zbog europskih završnica te nužnog predaha nakon napornih prvenstava. Hrvatska, dakle, neće imati baš toliko prostora za kvalitetnu pripremu igre, dodatno uigravanje, pogotovo alternativnih igrača sa standardnim blokom.

Nadalje, u ime kompaktnosti grupe, a što se smatra jednim od temeljnih potreba za odigravanje kvalitetnog turnirskog natjecanja, bilo je poželjno da ovu turneju svi zajedno odrade od početka do kraja. Dakako s doziranom minutažom na terenu i više-manje raspoređenim naporima 25 igrača. Točno je da ima značajnijih igrača, statusno važnijih, ali baš zato je i tim stavom zajedništva trebalo poslati jasnu poruku kako se Hrvatska priprema za važne iskorake. Kad se već otišlo na tako daleku i realno zahtjevnu turneju, onda se trebalo stvari odraditi maksimalno od početka do kraja, u obje utakmice i posvećeno reprezentativnom interesu.

Ovako se dojam o ciljanosti turneje ipak razvodnjava…

Termin je FIFA-e i Dalić je mogao reći ‘ne’ klubovima

Kontaktirali smo HNS na temu oslobađanja nekih naših reprezentativaca kad se radi o utakmici s Meksikom u Dallasu. Dakle, nema tu nikakvih nejasnoća, ovo je FIFA-in termin, pa je izbornik mogao svim klubovima koji su zamolili povratak svojih igrača odgovoriti sa - “ne”. (do)

Linker
25. travanj 2024 11:25