Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
'TAKO ĆE SE RASTERETITI PRORAČUNI'

PET VARAŽDINSKIH KLUBOVA PODRŽALO OPATIJSKU INICIJATIVU 'Ovo je jedini način da sport izađe slijepe ulice'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 13. ožujak 2018. 18:52

Pet varaždinskih klubova u takozvanim loptačkim sportovima podržalo je Opatijsku inicijativu, piše 7Plus.

Opatijska inicijativa se temelji na prijedlogu Damira Miškovića o financiranju hrvatskog momčadskog sporta prihodima od TV prava, boravišne pristojbe, sportskih kladionica, gradskih poreza i dodatnih olakšica za sport. Cilj Opatijske inicijativu je osnovati fond u koji bi pristizala ta sredstva te bi se raspodijelila, naravno uz kategorizaciju.

– Ovo je jedini način da sport izađe slijepe ulice. Danas se klubovi moraju sami snalaziti i ponekad nemate sredstva da platite kvalitetan stručni kadar. Opatijskom inicijativu riješili bi se ti problemi – rekao je Damir Martinčević, predsjednik Odbojkaškog kluba Varaždin Kitro.

Inicijativu podržao je Gradski rukometni klub Varaždin 1930. Naime, loptački sportovi tako više neće dobivati sredstva iz proračuna lokalnih zajednica, te će više novaca ostati za ostale sportove.

– Tako će se rasteretiti gradski ili općinski proračuni. Opatijska inicijativa je ključna za opstanak hrvatskog sporta jer će kvaliteta ostati u omladinskim pogonima i lige će biti još jače i kvalitetnije – istaknuo je Romano Puček, dopredsjednik GRK Varaždina 1930.

Osim varaždinskog rukometnog i odbojkaškog kluba, uključili su se i NK Varaždin, ŽRK Koka i KK Vindija.

– Trenutno NK Varaždin ima 44 zaposlene osobe. Mjesečno nam je potrebno oko 350.000 kuna da pokrijemo sve troškove. Opatijskom inicijativom uvelike bi nam se olakšao rad, kao i ostalim klubovima. Tako bi se omogućili minimalni uvjeti za razvoj – objasnio je Toni Dalić, direktor NK Varaždina.

Svi su se složili da bez prave političke podrške Inicijativa neće biti provedena, te je sve na njima budući da je za provedbu potrebna izmjena nekoliko zakona.

Linker
26. travanj 2024 16:20