Leandro Shara
 www.matchvision.net
MATCHVISION

POČINJE LI NOVA ERA NOGOMETNIH NATJECANJA? Revolucionarni sustav natjecanja po inovativnoj formuli prvi put će biti službeno primijenjen

Sjeverno i srednjoamerička nogometna federacija uvela Ligu nacija po uzoru na Uefu, ali ima i kvalifikacije i to po inovativnoj, MatchVision formuli.
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 23. ožujak 2018. 16:05

Revolucionarni sustav natjecanja s 'potovima' umjesto skupina, koji je razvio čileanski matematičar i sportski novinar Leandro Shara i patentirao svoju MatchVision formulu, prvi put će biti primijenjen u nekom službenom međunarodnom nogometnom natjecanju, Ligi nacija CONCACAF-a (Udruženja nogometnih saveza Sjeverne i Srednje Amerike).

Shara je MatchVision prvi put predstavio 2013. godine kad ga je predložio kao rješenje za Fifinu odluku da Svjetsko prvenstvo poveća sa 32 na 36 momčadi, suprotstavljajući se izjavi Seppa Blattera da su 32 sudionika “matematički najbolja opcija”, o čemu je i Jutarnji list već pisao. Pod vodstvom Giannija Infantina, pak, Fifa je odlučila povećati broj sudionika završnog turnira sa 32 na 48 i to kritiziranim formatom od 16 skupina sa po tri momčadi.

Screenshot: CONCACAF

CONCACAF, koji ima 41 članicu, ovaj je tjedan objavio da se odlučio na Sharinu MatchVision formulu u kvalifikacijama Lige nacija, koja se uvodi po uzoru na Uefu. Natjecanje počinje 2019. nakon Gold Cupa i sastojat će se od tri Divizije, A, B i C, a kako bi se odlučilo koja će reprezentacija nastupati u kojoj diviziji od rujna 2018. do ožujka 2019. odigrat će se kvalifikacije, koje će ujedno biti izlučne i za sljedeći Golden Cup koji se proširuje na 16 sudionika. U kvalifikacijama neće nastupiti najjačih šest reprezentacija iz završne izlučne skupine za SP 2018. te suspendirana Gvatemala. Dakle, 34 momčadi.

MatchVision formula ima mnoge benefite, no teško se ideje iz Južne Amerike probijaju u Europu. Konkretno, momčadi će biti podijeljene u četiri 'pota' po Fifinu renkingu (moglo bi se i po nekom drugom kriteriju) i svatko će odigrati po četiri utakmice: s jednim suparnikom iz svog 'pota' te sa po jednim iz preostalih (Pot A i Pot D po 8 momčadi, B i C po 9). Budući da su 34 momčadi, 'potovi' B i C imat će neparan broj sudionika, pa će u tri od četiri kola po jedna utakmica biti između momčadi iz 'potova' B i C. Dakle, 1. kolo A-D, B-C, 2. kolo A-C, B-D i jedan dvoboj B-C, 3. kolo A-B, C-D i jedan ogled B-C, 4. kolo A-A, B-B, C-C, D-D i jedan meč B-C. Ukupno 68 utakmica (vidi sliku).

To je već dokazano puno pošteniji način nego da se igraju klasične skupine s nositeljima, jer tada bi svi najjači bili nositelji i ne bi igrali međusobno, a i najslabiji se ne bi sučelili sebi ravnima. Ovako je, kad bi se ta formula koristila i u završnom turniru Lige nacija, bio moguć i sudar, primjerice, SAD-a i Meksika, a da obje reprezentacije kasnije prođu dalje.

Uglavnom, nakon svake utakmice ažurira se ukupni redoslijed, pa se za razliku od natjecanja po skupinama, uoči posljednjeg kola neće znati tko će biti na kojem mjestu i sve će utakmice biti odlučujuće za ulazak u Diviziju A, B ili C, što je odlično za gledanost, ali i 'fair-play' i izostanak ideja o “remijima koji svima odgovaraju” ili čak namještanjima.

MatchVision formula se dosad uspješno koristila u različitim sportovima širom svijeta, a što se nogometa tiče u Kupu Perua, najvećem svjetskom turniru na kojem nastupa preko 27.000 momčadi, a u završnicu se kvalificiralo njih 50. Starta li s Ligom nacija CONCACAF-a nova era natjecanja po revolucionarnom, ali poštenijem i zanimljivijem formatu? Saznat ćemo uskoro...

Linker
14. travanj 2024 01:44