Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
HNL SE BUDI IZ ZIMSKOG SNA

POČINJE LUDNICA! BIT ĆE OVO NAJZANIMLJIVIJE PROLJEĆE U ZADNJIH NEKOLIKO GODINA Dinamo na papiru triput skuplji, no je li dovoljno za lov na Rijeku?

Riječani sa startnom prednošću i velikim motivom, Modri s nabujalim ambicijama i samopouzdanjem, tradicijom kao snažnim argumentom
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. veljača 2017. 18:59

Za nogomet je potrebno dvoje. Najmanje dvoje. Ove ih godine napokon imamo, Rijeka i Dinamo u frontalnoj borbi, prsa u prsa. Riječani sa startnom prednošću i velikim motivom, Modri s nabujalim ambicijama i samopouzdanjem, tradicijom kao argumentom, Sammirom kao “zamašnjakom”. Kako god završilo, nema sumnje gledat ćemo najuzbudljivije HNL proljeće u zadnjih puno godina, mogli bismo reći još od 2009. kad je Hajduk već, praktički, presjekao vrpcu, ali Dinamo prvi prošao ciljem. Još od tada se prvak nije odlučivao na proljeće, sve je bilo gotovo najkasnije do Uskrsa.

Jednom će možda netko u našem nogometu postaviti pitanje zašto imamo tako dugu zimsku stanku, dok svi igraju naš “proizvod” miruje. Od zadnje utakmice u HNL-u puno se toga događalo na svjetskoj sceni, krenula je nova “kineska ofenziva”, PSG je od gubitnika postao velika senzacija, Barcelona je kompromitirala sezonu, Luka Modrić se ozlijedio i već se oporavio, a Kovačić postao nova Realova zvijezda, Zoran Mamić zamijenio je na klupi Zlatka Dalića... Jedino su Wengerovi debakli i HNL-ova beskonačna zimska stanka nepromjenjivi!

Pregršt ‘utakmica’

No, ajde, ove godine nije bila dosadna, štoviše, igralo se u njoj dosta “utakmica”. Ako je ona uistinu uvertira za proljeće, onda nas stvarno očekuje polusezona za pamćenje. Dakle, Rijeka i Dinamo, počnimo s njima, dobro su se nadmetali. Modri su senzacionalno doveli Sammira, Rijeka odgovorila Jelavićem, čiji je transfer naglo propao, ali je onda stigao Bezjak. Po mnogima i bolje rješenje, sigurnije rješenje od bivšeg hrvatskog reprezentativca. Rijeka je prodala Mitrovića, Dinamo se riješio Fernandesa, pripreme utakmice odradili su i jedni i drugi, prema vlastitoj procjeni, fantastično.

- Bolji smo nego na jesen, svi igrači su napredovali - uskliknuo je Petev.

- Zadovoljan sam, bilo je dobro, neke probleme koje imamo još stignemo otkloniti - poručio je Petev.

Osječki polet

I jedni i drugi smatraju se pobjednicima zimske stanke, tko će doista biti, e, to je taj slatki kolač koji nas čeka na proljeće, odgovor će donijeti teren. Dinamova momčad na papiru je jača gotovo tri puta (56,45 milijuna eura prema 19,85 milijuna po Transfermarktu), ali to, naravno, ne mora presuditi.

No, ta borba Rijeke i Dinama, ta neizvjesnost, kao da su probudili i ostale, nekako je čitav HNL živnuo. Osječani nisu mnogo tržili, ali u proljeće nose dodatnu dozu emocija i motiva. Zoran Zekić, kaže sam, odbio je biti Tudorov nasljednik u Turskoj, uprava i vlasnici najavili su konkretan plan novog stadiona, a momčad je na pripremama u luksuznoj Španjolskoj odigrala vrlo dobre utakmice protiv jakih Rusa, Spartaka i Lokomotiva, te kijevskog Dynama. Dakako, Gradski vrt ulazi u proljeće s velikim optimizmom, pomalo i fanatizmom, s ciljem osvajanja trećeg mjesta i velikim snom - osvajanjem Kupa!

OPŠIRNIJE PROČTAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-A!

Linker
19. travanj 2024 22:18