REUTERS/Benoit Tessier
BALLON D'OR

POGLEDAJTE KAKO SU GLASOVALI NOVINARI DILJEM SVIJETA Slovencu Modrić nije bio ni među pet najboljih, novinar Jutarnjeg lista objasnio svoj izbor

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 04. prosinac 2018. 09:16

Redakcija France Footballa zaista mnogo drži do tajnosti izbora, premda se znalo događati da su pojedini nogometaši tijekom godine bili toliko superiorni da se unaprijed znalo ime dobitnika Zlatne lopte. Reklo bi se da je takav slučaj i ove godine, s obzirom na činjenicu da je Modrić do sada dobio tri priznanja - kao najbolji na mundijalu u Rusiji, zatim u izboru Uefe, pa Fife. Međutim, ipak je bilo neizvjesnosti…

Kao član žirija France Footballa već 26 godina, s obzirom na to da sam dopisnik prestižnog tjednika iz Hrvatske, glasovao sam odmah, čim je “pool” otvoren, to jest 9. listopada. Moj izbor je bio sljedeći: 1. Luka Modrić, 2. Antoine Griezmann, 3. Cristiano Ronaldo, 4. Kylian Mbappé, 5. Harry Kane.

Kriteriji za izbor najboljeg/najuspješnijeg 2018. od trideset nominiranih kandidata (tu listu sastavlja kolegij FF-a) u prvom redu su individualne i kolektivne performanse, dakle zasluge, zatim igračka klasa s naglaskom na fair play te igračka karijera.

Držim da je po svim kriterijima Modrić nenadmašan, odmah uz njega je Griezmann (s reprezentacijom Francuske prvak svijeta, s Atleticom osvajač Europske lige), zatim je neizostavan Cristiano Ronaldo (pravi sinonim za Zlatnu loptu, zajedno s Leom Messijem), pa mladi Mbappé (uspješan s francuskom reprezentacijom, ali i sa svojim klubovima, u prvom redu Paris SG), dok je peti Harry Kane (glavni igrač reprezentacije Engleske i Tottenhama).

Žiri France Footballa od starta 1956. činili su novinari, najprije iz te redakcije, kasnije je izbor povjeren dopisnicima FF-a, a sada je broj novinara članova žirija narastao na 195. Glasovanje je zaključeno još 9. studenog i do tada je jedino Armelle Enkirche, tajnica direktor FF-a, imala uvid tko je od pozvanih glasovao. Zatim je tročlana komisija otvarala poruke i saznala tko je dobitnik Zlatne lopte. Oni su s razlogom podržavali tu neizvjesnost. Uz Modrića i Griezmanna jedan od favorita bio je Raphael Varane, koji je s Modrićem u dresu Reala osvojio Ligu prvaka, ali je s Francuskom postao prvak svijeta. Što se tiče Mbappéa, njemu je namijenjen trofej “Raymond Kopa” za najuspješnijeg mladog igrača do 21 godine, a odluku o tome donijeli su živi dobitnici Zlatne lopte.

Silno zainteresirani novinari najvećih europskih sportskih redakcija na svaki su način željeli doznati ime pobjednika, pa je bilo raznih nagađanja iz takozvanih “sigurnih, provjerenih izvora”. Međutim, sve dok u Realu nisu počele pripreme za završno slavlje, to jest kad su insajderi kraljevskog kluba otkrili koja se delegacija, predvođena predsjednikom Florentinom Perezom, priprema za put u Pariz, moglo se potvrditi da je Modrić novi dobitnik Zlatne lopte.

Do sada je bilo slučajeva nekih iznenadnih izbora (na primjer Igor Belanov ili Michael Owen), ali je po mojoj procjeni najveća nepravda urađena Andresu Iniesti kad je 2010., dakle u godini mundijala u Južnoj Africi, Zlatna lopta pripala Messiju. To je bio jedan od onih slučajeva kad su uz novinare glasovali i izbornici i kapetani reprezentacija, od kojih se većina po inerciji opredijelila za Messija, koji je s Argentinom na mundijalu eliminiran u četvrtfinalu (Njemačka 0-4), dok je Iniesta predvodio Španjolsku do trona prvaka svijeta, štoviše postigao je u finalu odlučni gol u 118. minuti u pobjedi za 1-0.

Kako su glasali novinari

Novinar BiH Emir Aletić stavio je Modrića na drugo mjesto iza Lionela Messija, dok je srpski novinar Vladimir Novak na prvo mjesto stavio kapetana Vatrenih na prvo mjesto ispred Griezmanna i Hazarda. Novinaru RTV Slovenije Andreju Stareu Modrić nije bio ni među pet najbolji, a najbolji mu je bio Ronaldo ispred Hazarda i Messija.

Za talijanskog novinara Paola Conda, predstavnika Gazzette dello Sport, Modrić je drugi najbolji iza Griezmanna, dok je ista situacija bila kod Mađara Andresa Vinczea. Sve glasove novinara u izboru Zlatne lopte pogledajte OVDJE.

Zlatna lopta, konačni poredak

1. Luka Modrić 753
2. Cristiano Ronaldo 478
3. Antoine Griezmann 414
4. Kylian Mbappe 347
5. Lionel Messi 280
6. Mohamed Salah 188
7. Raphael Varane 121
8. Eden Hazard 119
9. Kevin de Bruyne 29
10. Harry Kane 25
11. N’Golo Kante 24
12. Neymar 19
13. Luis Suarez 17
14. Thibaut Courtois 12
15. Paul Pogba 9
16. Sergio Agüero 7
17. Gareth Bale 6
Karim Benzema 6
19. Roberto Firmino 4
Ivan Rakitić 4
Sergio Ramos 4
22. Edinson Cavani 3
Sadio Mane 3
Marcelo 3
25. Alisson 2
Mario Mandžukić 2
Jan Oblak 2
28. Diego Godin 1
29. Isco 0
Hugo Lloris 0

Linker
19. travanj 2024 19:25