Thomas Niedermueller/Bongarts/Getty Images
VATRENA ŠPICA

'POSTIO' VIŠE OD MJESEC DANA, A ONDA S TRI 'SMRTONOSNE ISPORUKE' ODUŠEVIO EUROPU I NAJAVIO PROMJENE Ponuda ima, a dođe li njihov poziv to se ne odbija

ANDREJ KRAMARIĆ ZA SN Protiv Hannovera  postigao je svoj prvi hat-trick u njemačkoj
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. travanj 2018. 15:46

Već u petak Andrej Kramarić ispisao je kandidaturu za igrača 32. kola Bundeslige. S tri ‘smrtonosne isporuke’ na adresu Hannovera pokazao je što radi kad mu trener ‘dozvoli’ da bude devetka. U posljednja dva kola ‘tući’ će se za Ligu prvaka, a četvrto mjesto ove sezone ne bi značilo kvalifikacije, u kojima su lani ispali od Liverpoola, aktualnog favorita u polufinalu s Romom, nego izravan ulazak u elitu.

Premijerno je u Bundesligi autor hat-tricka…

- U Bundesligi mi je to prvi, jedan prije sam zabio u Njemačkom kupu - prisjeća se Kramarić, koji je tresao mreže i češće, ali u dresu hrvatskih klubova, najviše Rijeke.

- Dao sam pet golova Lokomotivi, zatim Istri i Hajduku po tri, kao i Feyenoordu u Europskoj ligi

U finiš prvenstva ušli su kao peti…

- S nadam da će Leverkusen kiksati. Mi nemamo drugog izbora nego dobiti obje utakmice, ako u tome uspijemo bit će to povijesni rezultat. Već smo prošle godine postigli domet koji će biti istaknut u klupskim almansima.

Primarni cilj

I ta utakmica u petak je bila u tom tonu.

- Dio razmišljanja je bio o Ligi prvaka, ali prije svega željeli smo izboriti Europsku ligu, to je bio primarni cilj.

Nanizali ste pet utakmica zaredom u kojima ste zabijali, ukupno u šest dali sedam pogodaka, no zadnji mat do ovog petka bio je 17. ožujka.

- To mogu vrlo jednostavno protumačiti. Više utakmica sam igrao kao vezni, tko gleda susrete Hoffenheima sve mu je puno jasnije. Normalno je da kao vezni igrač ne možeš zabijati toliko, a u petak sam ponovno igrao špicu.

Više se govori o voleju

Drugi gol je bio volej, treći lob, koji vam je najbolji?

- I drugi i treći bili su stvarno lijepi, možda je treći za nijansu najatraktivniji, iako je drugi bio dobar volej. Svi mi više govore za taj volej. Svaki pogodak je drag, da ne kažem da je prvi bio lagan, a zapravo su na neki način ti najlakši najbolji.

SINSHEIM, GERMANY - FEBRUARY 10:  Andrej Kramaric (L) of Hoffenheim celebrates his goal during the Bundesliga match between TSG 1899 Hoffenheim and 1. FSV Mainz 05 at Wirsol Rhein-Neckar-Arena on February 10, 2018 in Sinsheim, Germany.  (Photo by Thomas Niedermueller/Bongarts/Getty Images)
Thomas Niedermueller/Bongarts/Getty Images

Protekle sezone Kramarić je imao 15 golova i osam asistencija u Bundesligi, navijači su ga izabrali za najboljeg igrača Hoffenheima, sad je na 12 pogodaka i 7 dodavanja za gol dva kola do kraja. Nije isključeno da dođe na iste kote.

- Moram biti zadovoljan i s ovim, a sigurno da bih bio sretan da ponovim prošlosezonski učinak. Iako sam ove sezone puno više utakmica odigrao u sredini terena nego u špicu, zato su brojke vrlo dobre. Kucam o drvo da bude zdravlja i da se mogu početi pripremati punom parom za Svjetsko prvenstvo.

Ako podvučemo crtu pod sezonu, koju ocjenu biste si sami dali?

- Neću u brojkama, mogu samo reći da moram biti zadovoljan. Bio bih nezahvalan kad bih govorio da nisam zadovoljan, siguran sam da bi se jako puno igrača mijenjalo da budu na mojoj poziciji, da imaju takve brojke učinka.

Nikad se ne zna

Bayern je opet uvjerljivo prvak. Neki će kazati da njemačka liga nije jaka kao nekad.

- Rekao bih da je Bayern razina iznad, a onda ima jako puno klubova koji su na istom nivou. Zato je liga zanimljiva jer više-manje svatko svakog može pobijediti, praktički Schalke, koji je drugi, može izgubiti od zadnjeg. Meni općenito paše stil igre, i generalno život u Njemačkoj, Ne žalim se na Bundesligu.

Andrej Kramarić
REUTERS/Valentyn Ogirenko / REUTERS

Na žalite se, logično, ali Bayern još jednom nije imao konkurenciju. Većina komentara prilikom objave prijelaza Nike Kovača u Bavarsku govorila je o sigurnom očekivanju da će i on sljedeće sezone osvojiti titulu. Je li to tako?

- Neću reći da je tako. S Hoffenheimom čak imamo bolji skor s Bayernom, više sam ih puta pobijedio nego izgubio, ali tako ispada. Da su oni toliko nadmoćni, da se šeću kroz ligu. Nadam se da će se to promijeniti, mislio sam na početku ove sezone da će to možda biti već sada, ali bili su jako dobri, nakon slabijeg starta napravili golemu razliku i pokazali da su uvjerljivo najbolji u Njemačkoj.

Rečenica da se nadate kraju Bayernove dominacije sugerira da nemate u planu preseliti se u taj klub sljedeće sezone.

- To se nikad ne zna. Bayern je Bayern, njegov poziv se nikad ne odbija. No, puno toga je još ispred mene, vidjet ćemo što će biti, pogotovo na Svjetskom prvenstvu.

Suprotne utakmice

Kovač vam je bio izbornik u reprezentaciji, u Njemačkoj ste paraleno rasli vi s Hoffenheimom i on s Eintrachtom. Je li vas iznenadilo što mu je Bayern dao ekipu u ruke?

- Kako se pričalo o tome nije me iznenadilo, no moram mu čestitati na svemu što je napravio za Eintracht, s prosječnom ekipom učinio je čudesa. Zaslužio je poziv Bayerna, a ja mu želim sreću u finalu Kupa s Eintrachtom.

Otvoreno je hoćete li ostati ili napustiti Hoffenheim?

- Sve će reći Rusija, poslije će se više znati, sad bi bilo glupo da išta kažem.

Stižu ponude?

- Priča se, ima nešto, ne samo iz Njemačke, od svugdje pomalo.

Reprezentacija? Mjesec dana nakon Amerike što je ostalo najviše u pamćenju?

- Bile su to dvije totalno suprotne utakmice, prva koja nije dobro prošla, druga u kojoj smo mi, koji manje igramo, više pokazali i napravili rezultat. Jasno je da je drukčije kad su prijateljski nastup i kad je Svjetsko prvenstvo. Imamo kvalitetu, moramo vjerovati u sebe, nadam se da ćemo to potvrditi u Rusiji. Dobili smo zahtjevnu skupinu, svi su suparnici opasni, a posebno će nam teška biti utakmica s Nigerijom, i najbitnija da se pobijedi. Cilj nam je da prođemo skupinu, a onda kasnije više-manje svatko svakoga može svladati, trebat će i doza sreće.

Nadam se minutaži

Vaša pozicija nije do kraja definirana, ne znamo jeste li u prvih 11 ili ne, igrate li centarfora ili krilo, otežava li vam to da se na najbolji način pripremite za Mundijal?

- Ne bih rekao da me ometa, normalno je da imam svoje ciljeve. S rezultatima prije s reprezentacijom, kao i dometima u klubu, svima je jasno da su brojke tu. Veselim se Svjetskom prvenstvu u Rusiji, nadam se da će biti minuta.

Čestitali ste na instagramu Romanu Obilinoviću, koji je najavio da ćete zabiti četiri gola. Skoro je pogodio.

- Ispala je dobra zezancija.

I vi ste dobri u prognozama, jedino nikako da kažete konkretan domet Hrvatske na Svjetskom prvenstvu. U kristalnoj kugli ne vidi se jasno što će biti?

- Ne vidi se kristalno (smijeh).

Prijatelji idu u Rusiju? Kakvo je zanimanje?

- Ići će i prijatelji iz Zagreba, normalno, bit će i rodbina. Bit će podrške i u Rusiji - završili smo razgovor s Andrejom Kramarićem u ležernijem tonu.

Linker
24. travanj 2024 02:37