Srdjan Stevanovic/Getty Images / Getty Images
TEŠKI TRENUCI

POTRESNA ISPOVIJEST BIVŠEG DINAMOVOG BRANIČA 'Liječnici su mi bušili rupe u kosti'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. kolovoz 2016. 10:25

Kada vam prva rečenica koja vam padne napamet bude ‘sjećate li se Joze Šimunovića’, onda znate koliko je sati kada se radi o bivšem igraču zagrebačkog Dinama, sada stoperu Glasgow Celtica. Čovjek kao da je nestao, ispario... Posljednju utakmicu za Celtic odigrao je još 23. siječnja ove godine protiv St. Johnstonea, a nakon toga mu se zagubio svaki trag.

Pokušali smo nekoliko puta telefonom doći do Šimunovića, ali bezuspješno. Jučer se konačno javio.
- Shvatite, nisam se mogao javiti, bio sam u teškom razdoblju, nije mi se s bilo kim razgovaralo. Nisam želio da se o meni u medijima išta objavljuje, samo to, ništa drugo - kazao je u uvodu Šimunović (22).


Potpuno razumljivo, treba shvatiti tog mladića, koji je u posljednjih sedam mjeseci prošao pravi životnu kalvariju. Evo njegove priče iz Glasgowa.
- Iza mene je teška, jako teška operacija. Teža od one kada se recimo operiraju prednji križni ligamenti, a oporavak je duži. Oštetila mi se kost u desnoj nozi, a isto tako i hrskavica. Liječnici su mi bušili rupe u kosti kako bi je ‘natjerali’ da se sama oporavi i zacijeli. To se zove mikrofraktura. Prije toga sam odigrao pet utakmica, sve sam mogao raditi, ali me za vrijeme tih utakmica boljelo, sve više i više, da bih na posljednjoj protiv St. Johnstonea osjetio strašnu bol. Igrao sam jer sam bio u zanosu, navijači su me nosili, ‘pucao’ me adrenalin, bol mi je u tim trenucima bila nebitna, samo mi je bilo važno igrati, nisam mislio da je nešto ozbiljno - kaže hrvatski branič.


Nakon tog ogleda otišao je na magnetsku rezonancu, dijagnoza je bila grozna, a terapija - odmah prestati s igranjem! Onda je otišao kod specijalista u London, pokušalo se konzervativnom terapijom, očekivalo se da će nakon dva mjeseca stanke biti bolje. Ali nije bilo bolje, pa je morao na operaciju, koja se dogodila 23. ožujka ove godine. Da, svakako treba spomenuti da je u međuvremenu obavio još jednu operaciju, onu meniska, ali ta je bila ‘kamilica’ u odnosu na ovu. A kako je sada?


Počinjem s treninzima

- Ide na bolje. Još uvijek osjećam stanovitu bol, ali već radim, treniram. I to s loptom. Za mjesec dana trebao bih se vratiti na travnjak, odnosno početi igrati utakmice. Operacija je zaista bila teška, ne mogu očekivati da se oporavim preko noći. Od operacije je prošlo šest i pol mjeseci, ali ta bol se još uvijek javlja. To je kost, treba vremena za zarastanje. Inače, cijelo ljeto sam radio terapije ko’ konj, nisam odmorio niti dana. Radio sam s čovjekom iz Beograda, Andrejom Milutinovićem, vrhunskim stručnjakom koji je nekada radio u Interu. Jako mi je pomoglo. Sutra konačno počinjem raditi s momčadi kompletne treninge, ovaj četvrtak označava moj povratak nogometu, a kažem, za mjesec dana očekujem da konačno i zaigram.


U Celtic je stigao posljednjeg dana ljetnog prijelaznog roka prošle godine. A onda je zlosretna sudbina preuzela stvari u svoje ruke. Scenarij nije mogao biti crnji. Prvo mu je stradao jedan gležanj, pa onda drugi, pa operacija meniska i ova najteža..


- Ta kost mi je bila skroz razrovana. Gledao sam operaciju, imam je snimljenu na CD-u. To vam izgleda kao da rušite kuću. Prvo rušite porazbijene zidove, pa onda bušite, pa onda sve čistite.
Od dolaska, u godinu dana odigrao je 18 utakmica za Celtic.


- Ne volim se hvaliti, ali do operacije sam igrao jako dobro, promijenio sam stil nogometa, vrlo uspješno, navijači su me voljeli. Sada jedva čekaju da se vratim, to mi mnogo znači.

Linker
19. travanj 2024 19:14