Alexander Hassenstein Getty Images
INFANTINO NA TRAGU PRAVDE

POVIJESNI PAKET KLJUČNIH NOGOMETNIH MJERA Ne dođe li do dogovora nogomet bi mogao pasti na rub egzistencije

Igrači su prije ove odluke FIFA-e bili zaštićeni maksimalno i pošteno, a bit će opet kad se vremena u svijetu normaliziraju
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 08. travanj 2020. 22:35

Sportske novosti su u broju od ponedjeljka prve i jedine u svijetu objavile da je FIFA u dogovoru s predstavnicima liga, klubova i igrača dogovorila paket mjera u izvanrednoj situaciji izazvanoj svjetskom pandemijom. Da smo u pravu, FIFA je potvrdila u u utorak poslijepodne kada je na svojim stranicama i službeno objavila paket mjera koje smo u SN najavili.

Nije to bio nikakav radni materijal, kako iz samo njima znanih razloga sugeriraju čelnici sindikata igrača Dario Šimić i Mario Jurić, jer u međuvremenu su lako mogli provjeriti što se doista događa u FIFA-i. Nije to bila nikakva “navodna ekskluziva koja je toliko ekskluzivna da o njoj ni FIFA nema pojma”, kako pišu neki hrvatski mediji. Nije to bio ni tekst kojem je cilj bio uplašiti igrače i privoljeti ih da pristanu na manje ugovore, što opet sugeriraju neki pravnici ili savjetnici igrača. Nije to bio tekst koji je išao u korist klubova, a protiv igrača. Bio je to tekst u kojem smo samo prenijeli ono što je FIFA odlučila.

Igračima uzeta prava

Da, FIFA je sa svojim mjerama pružila klubovima ruku spasa u trenutku kad su klubovi suočeni s najvećom prijetnjom u povijesti profesionalnog loptanja. Da bi to napravila, FIFA je istovremeno igračima oduzela neka prava koja su im godinama bila čvrsto zajamčena. I trebala su biti, jer nitko nije silio klub da igrača kupi, a to što se kasnije predomislio ili kajao bio je isključivo klupski problem.

ZURICH, SWITZERLAND - MARCH 18: FIFA president Gianni Infantino speaks during a press conference after the  FIFA executive committee meeting at the FIFA headquarters on March 18, 2016 in Zurich, Switzerland. (Photo by Valeriano Di Domenico/Getty Images)
Valeriano Di Domenico Getty Images

Sada su, međutim, klubovi suočeni s višom silom koju ni na kakav način nisu skrivili, niti su na nju mogli utjecati. Jedino što mogu je trpjeti teške posljedice, a onda poduzeti sve što je moguće da ih koliko toliko ublaže. Da bi njihova borba za preživljavanje uopće bila moguća, trebala im je ruka FIFA-e i dobili su je, na sreću nogometa, ali i na sreću samih igrača.

Izgubit će većina njih 30, 50 ili 70 posto plaće u sljedećih nekoliko mjeseci, pa ako treba i sljedećih godinu ili dvije, ali će na takav način sačuvati sport od kojeg toliko godina sjajno žive. I od kojeg će sutra nastaviti živjeti. I to jako, jako dobro...

Lokalni zakoni

Zato FIFA nije dvojila, nego je poslala jasnu poruku igračima. Sjednite za stol i dogovorite se, znamo da prostora ima dovoljno. Pokažite dobru volju, pomozite onima od kojih živite. Tamo gdje dogovora neće biti, neka presude lokalni zakoni, pa ako treba neka igrači u vrijeme trajanja pandemije budu na minimalcu. Ako su stotine milijuna ljudi u takvom statusu u ovom trenutku, zašto bi igrači morali biti posebni? Na koncu, ako nema ni državnog zakona koji bi regulirao pitanje statusa igrača u trenucima više sile, FIFA je opet jasna: Klubovi, ‘režite’ ugovore jednostrano, koliko god treba, bez limita, ali zadržite dostojanstvo igrača i osigurajte mu neki pristojni ‘minimalac’. Naravno, FIFA će pronaći mehanizam - jesu li to nacionalni ligaški arbitražni sudovi? - kojim će se uvjeriti da je klub bio primoran na takve rezove, jer igrači nisu htjeli surađivati.

Prenijeti stav FIFA-e znači prenijeti istinu. Klubovima se ona trenutačno više dopada, igračima manje, ali to je svejedno jedina istina. I što prije to shvate čelnici sindikata, zastupnici i savjetnici igrača, a onda i sami igrači, to će prije postići dogovor koji će svima pomoći da prežive u ovim teškim vremenima. Što je, složit će se većina neutralnih promatrača, bio i jedini cilj FIFA-e.

Ima i drukčiji put

I hvala Bogu da je tako, jer sve drugo doveo bi profesionalni nogomet na rub egzistencije. Što bi na kraju igrači plaćali godinama...

Imao sam privilegij dosta puta razgovarati sa Zvonimirom Bobanom u vrijeme dok je obnašao dužnost glavnog nogometnog operativca FIFA-e. Od prvog dana objašnjavao je da predsjednika Infantina zanima samo nogometna pravda i da će im to biti jedina vodilja u radu.

Boban više nije u FIFA-i, ali Infantino očito nastavlja tim putom. Igrači su bili zaštićeni maksimalno i pošteno. I bit će opet kad se vremena normaliziraju. No, do tada svi se moraju nečega odreći. Ako je ikako moguće u dobroj volji. A ako nije, postoji i drugačiji put...

MJERA FIFA-e OKO UGOVORA IGRAČA

FIFA ističe da je osnovni model za prilagodbu plaća u izvanrednim okolnostima trebao bi biti postignut dogovorom kluba i igrača. FIFA kod takvih dogovora ne postavlja nikakve limite. Ukoliko u državi u kojoj se klub nalazi ne postoji zakon koji bi regulirao status igrača u izvanrednim okolnostima, tada klub može i na svoju ruku smanjiti primanja igrača, ali tu će odluku morati obrazložiti nadležnim institucijama FIFA-e. U tim će se slučajevima razmatrati sljedeći segmenti:

- je li smanjenje ugovora ekonomski opravdano smanjenjem prihoda;

- je li smanjenje ugovora proporcionalno za kompletnu momčad ili vrijedi samo za pojedince;

- jesu li plaće proporcionalno smanjene i svim klupskim zaposlenicima;

- je li smanjenje doista napravljeno nakon pregovora obavljenih u dobroj vjeri, kako za klub, tako i za igrače.

Linker
20. travanj 2024 11:07