Reuters / Hrvoje Slišković
REDSI DRUGI USPRKOS 97 BODOVA

FOTO, VIDEO: MANCHESTER CITY U SPEKTAKULARNOM FINIŠU OBRANIO NASLOV PRVAKA Guardiolina momčad gubila, pa uvjerljivo slavila nakon pravih majstorija

Manchester City je prvak Premiershipa! Pep Guardiola ostat će upamćen kao jedan od rijetkih trenera koji su obranili naslov najboljeg u engleskoj ligi. City je slavio s 4:1, pogotke su zabijali Murray za Brighton, a za Građane Aguero, Laporte, Mahrez i Gundogan. Liverpool je na Anfieldu svladao Wolverhampton 2:0 pogocima Sadija Manea, ali su unatoč tome ostali na jedan bod zaostatka za Cityjem.
Piše: HinaObjavljeno: 12. svibanj 2019. 12:00

Nogometaši Manchester Cityja obranili su naslov prvaka Engleske nakon što su u zadnjem kolu na gostovanju pobijedili Brighton & Hove Albion s 4:1 i okončali prvenstvo s bodom više od Liverpoola koji je na Anfieldu pobijedio Wolverhampton s 2:0.

Uoči posljednjih 90 minuta prvenstva, City je imao bod više od Redsa i sam je odlučivao o svojoj sudbini. Pobjeda, ali i bilo koji drugi rezultat uz uvjet da Liverpool nije bolji, mu je osiguravala obranu naslova, te ukupno šesti naslov prvaka.

Na koncu je momčad Pepa Guardiole pobijedila s 4:1 pa Redsima nije bila dovoljna pobjeda 2:0 protiv Wolverhamptona.

Građanima je ovo drugi trofej sezone nakon što su osvojili i Liga kup, a 18. svibnja će imati priliku osvojiti i treću 'kantu' u finalu FA kupa protiv Watforda.

Počelo je sjajno za Liverpool. Redsi su u 17. minuti poveli 1:0 golom Sadija Manea i u tim trenucima momčad s Anfielda je bila prvak. Korak bliže naslovu Liverpool je stigao u 27. minuti kada je Glenn Murray nakon ubačaja iz kornera doveo Brighton u vodstvo protiv Manchestera. No, prednost domaćina kratko je trajala. Svega 87 sekundi kasnije City je izjednačio, a pogodak i to 21. ove sezone zabio je Sergio Aguero.

Argentincu je asistirao David Silva kojem je to bila čak 18. asistencija za Aguera. U povijesti Premiershipa samo su tri igrača imala više asistencija točno određenom igraču. Anderton je upisao 20 asistencija Sheringhamu, isti broj imao je McManaman za Fowlera, a Lampard je Drogbi asistirao 24 puta.

Građani su u potpunosti okrenuli rezultat u 38. minuti kada je Aymeric Laporte pogodio glavom za 2:1 nakon ubačaja iz kornera, a sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješio je Riyad Mahrez u 64. minuti. Za kraj priče sjajno je zabio Ilkay Gundogan iz slobodnjaka u 72. minuti.

U drugom susretu Liverpool je pobijedio 2:0, a oba gola je zabio Mane. Hrvatski reprezentativac Dejan Lovren nije nastupio. City je na koncu okončao sezonu s 98 bodova, dok je Liverpool drugi s 97 bodova.

Chelsea je na gostovanju odigrao 0:0 protiv Leicester Cityja osvojivši treće mjesto, a Mateo Kovačić je igrao od 76. minute.

Arsenal je na gostovanju pobijedio Burnley s 3:1, Tottenham je odigrao 2:2 protiv Evertona, dok se Cardiff oprostio od Premiershipa pobjedom na Old Traffordu protiv Manchester Uniteda s 2:0, a oba gola je zabio Nathaniel Mendez-Laing 23'-11m, 54').

U ljepotici zadnjeg kola Crystal Palace je pobijedio Bournemouth s 5:3. Golove za domaći sastav zabili su Batshuayi (24', 32'), Simpson (34'-ag), Van Aanholt (66') i Townsend (81'), a za goste Lerma (42'), Ibe (57') i King (73').

Iz lige su već ranije ispali Fulham, Cardiff City i Huddersfield.

VIDEO: HRVOJE SLIŠKOVIĆ

BRIGHTON - MANCHESTER CITY 1:4 (Murray 27' / Aguero 28', Laporte 38', Mahrez 64', Gundogan 72')

BRIGHTON: Ryan - Bruno Saltor, Duffy, Dunk, Bernardo - Gross, Kayal, Bissouma, Jahanbakhsh - Murray - Knockaert

MANCHESTER CITY: Ederson - Walker, Kompany, Laporte, Zinchenko - Bernardo Silva, Gundogan, David Silva - Mahrez, Aguero, Sterling

--------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

83' - Prekrasne scene sada na Amex stadionu. Izlazi Španjolac Bruno Saltor, branič Brighton & Hove Albiona koji je svojevremeno igrao za Espanyol i Valenciju, u listopadu će napuniti 39 godina, a ovo mu je posljednja profesionalna utakmica u karijeri. Izašao je uz ovacije s tribina, zamijenit će ga Martin Montoya.

82' - GOOOL! SADIO MANE POSTIGAO JE DRUGI POGODAK NA ANFIELDU, OPET JE ASISTENT BIO ALEXANDER-ARNOLD.

72' - GOOOL! Bissouma je napravio prekršaj na Sterlingu u zoni udarca, a Gundogan je majstorski izveo taj slobodnjak i 'skinuo paučinu' s Ryanova gola! Fantastičan udarac i City sada vodi velikih 4:0, novi naslov prvaka je sada već praktički osiguran!

64' - GOOOL! Prekrasan pogodak Građana! Odigrali su sjajnu akciju igrači Cityja, lopta je došla do Mahreza koji je prvo poslao 'u prazno' svog čuvara, a onda majstorski pogodio rašlje za 3:1! Guardiola sad već može odahnuti...

61' - Novi pokušaj Cityja! Sterling se pokušao probiti kroz gužvu, ali lopta nije prošla kroz šumu nogu igrača Brightona!

57' - Prvo veće uzbuđenje u nastavku! Pucali su Aguero i Gundogan, a oba puta blokirali su igrači Brightona!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Brightonu! Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Luda se utakmica igra u Brightonu. Građani su nametnuli svoju igru od prve minute, prijetili su i pokušavali doći do vodstva, no Brigton je prvi zatresao mrežu, u 27. minuti. Slavlje nije dugo trajalo, Aguero je ekspresno donio izjednačenje točno 83 sekunde nakon prvoga pogotka, da bi Laporte deset minuta kasnije zabio za preokret. Liverpool na Anfieldu vodi 1:0 pogotkom Manea i ostanu li ovakvi rezultati, Manchester City je novi/stari prvak!

45'+2' - Ovo je bilo opasno! Dunk je pucao iz slobodnjaka, lopta je lelujala i išla pod gredu, a Ederson ju je uz puno muke izbacio u korner! Sudac je odmah svirao kraj poluvremena...

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

38' - GOOOL! Mahrez je izveo taj korner kojeg je sam izborio, a iz drugog se plana ubacio Laporte i glavom pogodio za 2:1! Kakav preokret Cityja!

37' - Nevjerojatna pogreška obrane Brightona! Glupo su izgubili loptu koja dolazi do Mahreza, Alžirac puca iz mrtvog kuta, a Ryan izbacuje u korner!

30' - Što se sve ovdje događa... Bernardo Silva je pucao glavom s pet metara, ali ravno u Ryana! Pep Guardiola se hvata za glavu i ne može vjerovati što je Silva promašio!

28' - GOOOL! Ludnica u Brightonu! Sergio Aguero je dobio sjajnu loptu na šest-sedam metara od gola, okrenuo se i zatim ljevicom pospremio loptu u mrežu za ekspresno izjednačenje!

27' - GOOOL! Pascal Gross je ubacio iz kornera, a Murray se na prvoj vratnici 'naklonio' i glavom zatresao mrežu! Erupcija oduševljenja na tribinama Amex stadiona!

26' - Jahanbakhsh još jednom prijeti! Šutirao je po golu, a od bloka se odbija u korner.

23' - I opet Mahrez! Oštar centaršut za Aguera na pet metara, a onda Ryan krajnjim naporom izbacuje izvan kaznenog prostora! Napeto je u Brightonu...

Soccer Football - Premier League - Brighton & Hove Albion v Manchester City - The American Express Community Stadium, Brighton, Britain - May 12, 2019  Manchester City's Riyad Mahrez in action with Brighton's Bernardo             Action Images via Reuters/John Sibley  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Action Images via Reuters/John Sibley
Riyad Mahrez

17' - GOOOL! MANE JE NA ANFIELDU ZATRESAO MREŽU NAKON SJAJNOG DODAVANJA ALEXANDERA-ARNOLDA.

15' - Šutira i Mahrez, odbila se lopta od bloka i hvata je Ryan. City je zasad konkretniji, ali ni domaći se neće tek tako predati bez borbe.

9' - Ne da se Brighton! Iranski reprezentativac Jahanbakhsh sjajno je opalio s vrha šesnaesterca, prozviždalo je to pored vratnice! Lijepo je izgledalo, tribine su već bile u transu...

4' - Odlična šansa za City odmah u startu! Bernardo Silva se sjurio s loptom u šesnaesterac, opasno je to izgledalo, a obrana Brightona u zadnji je čas uspjela blokirati taj pokušaj!

1' - Počela je utakmica u Brightonu!

--------------------------------------------

15.55: Igrači su istrčali na travnjak Amex stadiona. Glavni sudac je Michael Oliver. Sve je spremno za početak ludog raspleta Premiershipa!

15.30: Međusobni omjer na strani je Građana, ali danas su ulozi veći i sva statistika pada u vodu...

15.10 - Potvrđeni su sastavi!

15.00 - Do Engleske su potegnuli i navijači iz Hrvatske! Dio njih sreli smo na ulici, po našim saznanjima stiglo ih je između 25 i 30, a neki su tu i bez ulaznica.

Hrvoje Slišković

14.50 - U Liverpoolu je ludnica, ulice su pune navijača i sve je u bojama Redsa!

VIDEO: Hrvoje Slišković

--------------------------------------------

LIVEPROOL - WOLVERAMPTON 1:0 (Mane 17')

LIVERPOOL: Alisson - Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Wijnaldum - Salah, Origi, Mane​

WOLVERAMPTON: Rui Patricio - Bennett, Coady, Boly - Doherty, Dendoncker, Neves, Joao Moutinho, Jonny - Jimenez, Jota

--------------------------------------------

REZULTATI:

Brighton - Manchester City 1-4 (Murray 27 / Aguero 28, Laporte 38, Mahrez 64, Gundogan 72)

Liverpool - Wolverhampton 2-0 (Mane 17, 81)

Crystal Palace - Bournemouth 5-3 (Batshuayi 24, 32, Simpson 34-ag, Van Aanholt 66, Townsend 81 / Lerma 42, Ibe 57, King 73)

Manchester United - Cardiff City 0-2 (Mendez-Laing 23-11m, 54)

Burnley - Arsenal 1-3 (Barnes 65 / Aubameyang 52, 63, Nketiah 90+5)

Leicester City - Chelsea 0-0

Watford - West Ham 1-4 ( Deulofeu 46 / Noble 15, Lanzini 39, Arnautovic 71, Noble 78-11m)

Southampton - Huddersfield 1-1 (Redmond 41 / Pritchard 55)

Tottenham - Everton 2-2 (Dier 3, Eriksen 75 / Walcott 70, Tosun 72)

Fulham - Newcastle United 0-4 (Shelvey 9, Perez 11, Schar 61, Rondon 90)

Linker
16. travanj 2024 19:37