REUTERS/Hannah McKay
PORTUGALAC NA BURZI

'GOSPODIN POSEBNI' VIŠE NIJE TAKO POSEBAN, PREGAZILO GA NOVO VRIJEME? Čitav svijet s nestrpljenjem čeka gdje će Mourinho nastaviti karijeru?

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 02. siječanj 2019. 12:43

Special One” više nije specijalan?! To je pitanje koje si postavljaju mnogi ljubitelji nogometa i oni koji su s posebnom pozornošću pratili karijeru portugalskog trenera Josea Mourinha pošto je nakon dvije i pol godine bio primoran napustiti kormilo Manchester Uniteda.

Čovjek koji je u karijeri vodio Benficu, Porto, Chelsea dvaput, Inter Milan i Real Madrid nikad se u karijeri nije u nekom klubu zadržavao dulje od četiri godine, sada je opet “željena udavača”, bez obzira na to što mu s Unitedom nije išlo. Čovjek koji je Champions league uzimao s Portom i Interom zasigurno neće dugo biti slobodan. Na listi potencijalnih klubova u kojima će nastaviti karijeru nalaze se praktično svi najbolji europski poslodavci. Koji je njegov sljedeći potez - nema sumnje da on i dalje može birati premda su neki već skloni govoriti da je njegovo vrijeme prošlo, da je njegov nogomet pregazilo vrijeme.

MANCHESTER, ENGLAND - DECEMBER 11:  Jose Mourinho, Manager of Manchester United arrives for a training session ahead of their UEFA Champions League Group H match against Valencia at Aon Training Complex on December 11, 2018 in Manchester, England.  (Photo by Nathan Stirk/Getty Images)
Nathan Stirk/Getty Images

“Povratak na mjesto zločina 1” Mourinho je i dalje vrlo cijenjen u Milanu, na utakmicama Intera još su vrlo česti transparenti s njegovim imenom na tribinama. No Inter je danas nešto drugo nego u vrijeme kad je on bio tamo. Drugi je vlasnik, dugi predsjednik, sve je drugačije. I Luciano Spalletti potpisao je novi ugovor. “Reunion” je ipak izgledniji u nekom drugom klubu kao što su Chelsea ili Real.

“Povratak na mjesto zločina 2” Jose Mourinho je u odličnim odnosima s predsjednikom Reala Florentinom Perezom i ta će opcija uvijek biti otvorena. No Real se sada iz male krize izvadio osvajanjem svjetskog klupskog prvenstva i promjena na klupi trenutačno nije realna opcija. No uvijek će ostati otvorena ako se u Realu produbi kriza. Tko je za Real poželjniji od Mourinha?!

Soccer Football - Premier League - Manchester United v Tottenham Hotspur - Old Trafford, Manchester, Britain - August 27, 2018  Manchester United manager Jose Mourinho applauds fans after the match          Action Images via Reuters/Jason Cairnduff  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Action Images via Reuters/Jason Cairnduff

Neki su spomenuli PSG. No ni ta opcija nije najrealnija, bila je to prije pet godina kad je aktualan postao Laurent Blanc. Okušavanje u francuskom nogometu u kojem dosad nije bio pričekat će neka druga vremena. Čini se da je tako i s Njemačkom. Bayern je također nekad bio u igri, bilo je to u vrijeme kad je Mourinho bio između Chelseaja i Intera te je izabran Jurgen Klinsmann, a ne Jurgen Klopp. Bayern je dovoljno bogat za ponudu Mourinhu, no čini se kako u Bavarskoj smatraju da on nema što ponuditi njima. On više nije čudo, njegov je učinak u usporedbi s onim koji, primjerice, ima Zinedine Zidane prilično prosječan.

“Wild card” Neki klub iz Rusije, neki od još bogatijih klubova iz Kine?! To je još jedna od opcija koje se pružaju Mourinhu, odlazak u neku od bogatih, ali nogometno i dalje egzotičnih zemalja. Mourinho je ipak čovjek kojem su prvenstveno važna “svjetla pozornice” te je tako nešto najvjerojatnije nemoguće.

Konačno reprezentacija? U Portugalu su se ozbiljno počele slagati priče o tome da je konačno došlo vrijeme za angažman s nekom reprezentacijom. S kojom? Kakvo pitanje, s portugalskom. Fernando Santos ima 64 godine i Mourinho je “taj”. I to bi trebao biti svojevrsni “reunion”. Jose Mourinho i Cristiano Ronaldo, kao nekad u Realu...

Sve je otvoreno nakon što Mourinho malo odmori...

Linker
01. svibanj 2024 23:41