Action Images via Reuters/Jason Cairnduff
ZADNJI TRENUTAK ZA SPAS SEZONE

JEDINO ŠTO SE OSIM KINESKOG ZIDA VIDI IZ SVEMIRA JE RASPAD SISTEMA U KAZALIŠTU SNOVA Netko bi na Old Traffordu konačno trebao upaliti žarulju

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 02. listopad 2018. 17:43

Déja-vu je poznati francuski izraz koji se na hrvatski jezik najčešće prevodi kao ‘već viđeno’, odnosno ‘već doživljeno’, a zapravo znači iluziju sjećanja u kojoj se sasvim novo iskustvo trenutačno doživljava kao poznato i već proživljeno. Sve što se danas događa na Old Traffordu jednostavno je Mourinhov ‘deja vu’, scenarij i splet okolnosti koji se Portugalcu ponavlja iz kluba u klub, i to najčešće u trećoj sezoni ‘vladavine’. ‘Prokletstvo’ nije zaobišlo ni Manchester United... Dapače!

Raspad sistema u Kazalištu snova jedino je što se vidi iz svemira osim Kineskog zida, dekadencija je nogometa način kako su Crveni vragovi izgledali u Londonu protiv West Hama.

Soccer Football - Premier League - Burnley v Manchester United - Turf Moor, Burnley, Britain - September 2, 2018  Manchester United manager Jose Mourinho celebrates after the match   Action Images via Reuters/Lee Smith  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Reuters/Lee Smith

Fellaini i Matić u sredini s bekovima (Shaw, Young) kao krilima i s tri stopera (McTominay), momčad bez trunke kreacije, ritma i brzine. O odnosima u svlačionici (Pogba, Alexis) da se i ne govori. Jose Mourinho izgubio je kompas, pa nikoga neće začuditi ako umjesto razgovora s pomoćnicima ovog tjedna bude razgovarao s odvjetnicima oko - iznosa otpremnine.

Prokletstvo 3. sezone

‘Prokletstvo treće sezone’ je izraz koji se u engleskim medijima, da budemo realni, spominjao još ljetos tijekom pripremne faze. Kritike prema Edu Woodwardu usmjerile su brod u standardnu luku ogorčenosti, mediokritetstva i posrtanja. Ne prvi put, dakako...

Recimo, u Chelseaju se u ljeto 2006. posvađao s Abramovičem oko predsjednikovog miljenika Ševčenka da bi kasnije osvojio dva kupa, ispao u polufinalu Lige prvaka i završio šest bodova iza Alexa Fergusona. Na Santiago Bernabeuu je tijekom treće sezone ušao u konflikt sa senatorima svlačionice (Sergio Ramos, Casillas, CR7) i medijima, otvoreno je vrijeđao Benzemu (“ako ne mogu imati psa goniča, idem u lov s mačkom”) te gurao prste u oči Titu Vilanovi, tada pomoćniku u Barceloni. Rezultat? Petnaest bodova iza Barce u prvenstvu, polufinale Lige prvaka odakle je ispao od Kloppova Dortmunda. I raskid ugovora.

LONDON, ENGLAND - JANUARY 31:  Paul Pogba of Manchester United speaks to Jose Mourinho, Manager of Manchester United during the Premier League match between Tottenham Hotspur and Manchester United at Wembley Stadium on January 31, 2018 in London, England.  (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)
Catherine Ivill/Getty Images

Ponovno je stigao na Stamford Bridge da bi opet u trećoj sezoni izazvao ekscese i pravne probleme s klupskom liječnicom Evom Carneiro oko tretmana Edena Hazarda u nadoknadi jedne utakmice. U trenutku otkaza ostavio je Bluese na 16. mjestu ljestvice...

Sada isto čini s Unitedom, s kojim potpisuje najgori start sezone u povijesti Premiershipa.

- Mjesecima ljudi traže Martiala jer tvrde da Alexis ne igra dobro. OK, ovog tjedna sam se složio i dao šansu Martialu, u čemu je sad problem? Nemam problema s ponašanjem igrača, ali imam s mentalnom snagom i ulaskom u duele. Snodgrass uđe i želi pojesti loptu, a to imaš ili nemaš. Nemamo VAR, pa smo prvi gol dobili iz zaleđa, drugi nakon odbijanca - govorio je Mourinho nakon subotnjeg poraza (3:1) u kojemu je United izgledao - grozno, a neki bi rekli i sramotno. Iako je kristalno jasno da Pogba ne može igrati sam u vezi i da mu trebaju Fred ili Lingard, jučer ga je Portugalac izvadio nakon 70 minuta igre te izazvao reakcije.

- Zašto ponižavati igrača od 100 milijuna eura koji je ljetos osvojio Svjetsko prvenstvo? Mourinho bi ga trebao ohrabrivati i dati mu sve što treba da zaigra kao u reprezentativnom dresu. Umjesto toga, on mu uzima status dokapetana i poručuje da neće biti kapetan dok je on trener, svađa se na treningu jer zna da su kamere prisutne. Nisam pobornik mijenjanja trenera, ali momčad ne izgleda ništa bolje nego pod Van Gaalom, miljama su daleko od vrha - rekao je Robbie Savage, a to je samo kap u moru reakcija bivših igrača koji su, redom, ogorčeni na stanje na Old Traffordu.

Iako je odnos s Pogbom najveća tema razgovora, nogometnim kritičarima (takvih je Otok krcat) jasno je da Mourinhovi problemi sežu mnogo dublje od individualnog odnosa s ponajboljim igračem. Više je nego dojam da je Portugalac izgubio svlačionicu, da igrači ne slijede trenera, a upravo je manijakalna posvećenost igrača bila Mourinhov najjači adut u slavnim danima Chelseaja, Intera i Real Madrida. Pogba je u konkretnom slučaju istaknuti član svlačionice i ‘žrtveni jarac’ kao što su to bili Eva Carneiro, Ramos, Casillas, Benzema, Ševčenko... To je Mourinhov modus operandi kada kola krenu nizbrdo, nipošto izolirani slučaj.

Spominje se Zidane

Jednostavno se ne vidi način kako Mourinho s ovom svlačionicom može preokrenuti situaciju u svoju, a posljedično i u klupsku korist. Ne kada otvoreno kritizira najbolje igrače (Pogba, Alexis), minorizira talent (Rashford, Martial) i troši besmislene milijune eura na igrače kao što je, primjerice, Victor Lindelof, koji je stoper kakvih ima barem 6-7 u klubovima sredine Premiershipa.

Netko bi na Old Traffordu konačno trebao upaliti žarulju i shvatiti da bi sezonu trebalo spasiti dok se još može. S novim trenerom, naravno. Bio to Zinedine Zidane kojeg se povezuje s Unitedom još otkako je dao ostavku u Madridu ili netko drugi.

‘Deja vu’ je opasan ako se iz njega ništa ne nauči.

Linker
16. travanj 2024 16:26