Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
U DRUŠTVO MEGAZVIJEZDAMA

JUTARNJI EKSKLUZIVNO DOZNAJE Izvor sa savršenim uvidom šapnuo: Hrvatski fantazist leti u superbogatu Englesku!

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 08. siječanj 2017. 20:36

Ivan Rakitić na pragu je prijelaza u Manchester City, šapnuo je u nedjelju Jutarnjem listu izvor sa savršenim uvidom u transfernu kombinatoriku velikih europskih klubova.

U pozadini ove priče krije se još spektakularnija storija o megatransferu drugog hrvatskog reprezentativca u redove trofejnog europskog velikana, ali njegov identitet i sljedeće odredište još nekoliko dana naš je sugovornik dužan čuvati pod embargom. Uglavnom, siječanj 2017. godine na putu je da bude zabilježen kao doba rekordnog hrvatskog nogometnog izvoza.

Rakitić
David Ramos/Getty Images / Getty Images

licitacija Da bi licitacija za hrvatske zvijezde mogla zabrazditi u vode Sothsbyjevih nadmetanja za Picassa i Renoira, dalo se naslutiti već krajem prošle godine kada su Kinezi počeli salijetati Marcela Brozovića i Nikolu Kalinića. Njušeći neumjerene apetite kineskih klubova, njihovi su se vlasnici odlučili zaštititi astronomskim odštetama - cca 50 milijuna eura danas vrijedi Brozovićeva ili Kalinićeva ispisnica - no taj novac ovih dana teško da predstavlja nepremostivu prepreku Shangaiju SIPG-u, Guangzhou Evergrandeu, Tianjinu Quanjianu i ostalim dalekoistočnim bogatunima koji su odlučili naglavce okrenuti globalni nogometni poredak.

U prijevodu, neće biti iznenađenje ako Brozović i Kalinić u narednih mjesec dana zaista zamijene Italiju za egzotična nogometna odredišta u rekordno teškim poslovima kineske noveau riche aristokracije, ali čini se da će se i pored takvih bolesnih iznosa najzvučniji hrvatski transferi svejedno događati na adresama europskih divova. Rakitićev bi trebao biti prvi u toj seriji, ali krenimo od početka...

Zagonetna aura lebdi nad glavom Ivana Rakitića otkako je ove jeseni Luis Enrique odlučio pojačati konkurenciju u veznom redu guranjem Denisa Suareza i Andrea Gomesa na teren, uglavnom na mjesto koje je dotad bilo rezervirano za Rakitića. Nakon remija u “el clasicu” početkom prosinca, kada je Rakitić odigrao bljedunjavih sat vremena, priča se zaoštrila i 28-godišnjak se iznenada našao na marginama najbolje momčadi. Suarez je isplivao kao mlađa i potentnija alternativa, a portuglaski reprezentativac Gomes kao trenerov libling za kojeg je, uostalom, ljetos iskeširao 30-ak milijuna eura Valenciji.

Luis Enrique
David Ramos / Getty Images / Getty Images

Nakon “el clasica” Rakitić se suočio s bitno reduciranom minutažom. Stoički je prihvatio trenerovu odluku, nije rasipao žuč pred novinarima, ali stvar nije djelovala prirodno ako uzmemo u obzir “Raketin” doprinos Barcinim uspjesima u posljednje dvije sezone. U debitantskoj sezoni zgrabio je dres prvotimca i postigao gol u finalu Lige prvaka. Sljedeće godine nakupio je čak 36 nastupa u “la ligi” i pritom zabio sedam golova.

Sredinom tjedna Rakitić se vratio u najbolju momčad u kup dvoboju s Athletic Bilbaom (poraz 1-2) i napustio travnjak San Mamesa poslije 70 minuta. Premda uopće nije igrao loše, Enrique je u jurnjavi za izjednačenjem baš njega povukao iz igre. U nedjelju je, pak, uoči vrućeg gostovanja kod Villarreala odlučio izostaviti Rakitića iz rostera. Na pitanje zašto Rakitić ne putuje, trener je ponudio maglovitu ispriku. “On je prvotimac s jasnom ulogom u mojim nacrtima, ali u ovoj utakmici imam drukčije ideje i planove...”

a srna? A kako se odjednom u igri našao Manchester City? U nedjeljnom web izdanju “Manchester Evening Newsa” spekulira se prezimenom druge hrvatske zvijezde, novinski urednik sjetio se naime Darija Srne kao legitimnog kandidata za selidbu na Etihad u rubrici “igrači bez odštete”. Rakitića se ne spominje, njegova je priča očito jedna od bolje čuvanih tajni ovog prijelaznog roka, ali daleko od toga da je bez uporišta.

LVIV, UKRAINE - FEBRUARY 17:  Darijo Srna of Donetsk runs with the ball during the UEFA Champions League round of 16 first leg match between FC Shakhtar Donetsk and FC Bayern Muenchen at Arena Lviv on February 17, 2015 in Lviv, Ukraine.  (Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)
Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Pep Guardiola i Txiki Begiristain uvjerili su se tijekom protekle dvije godine da je Rakitić polivalentan veznjak, tehnički dovoljno potkovan da pliva u svijetu tika-take, a s druge strane okrenut golu i direktan tako da predstavlja opasnost iz drugog plana. Ostavši bez Ilkaya Gündogana za cijelu sezonu, odlučivši pogurati prema izlazu Yayu Tourea, Pep Guardiola je u Ivanu Rakitiću pronašao novog partnera Davidu Silvi i Fernadinhu na sredini terena. Cijena je u ovoj kombinaciji pitanje od drugorazrednog značaja, ali uzgred spomenimo da transfermarkt procjenjuje Rakitića na 50 milijuna eura...

Pep Guardiola
Reuters / Toby Melville / REUTERS

Linker
21. travanj 2024 21:13