Laurence Griffiths Getty Images
SVAŠTA ĆE SE DOGAĐATI

KLJUČNU ULOGU ZA CITY IMAT ĆE LJUDI KOJI NEMAJU VEZE S NOGOMETOM? Najpoznatiji svjetski odvjetnik sportaša: 'Tu se radi o ucjenama, neće imati izbora'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 15. veljača 2020. 15:07

Već smo u nekoliko navrata pisali o kazni koju je Manchester City dobio od strane krovne europske nogometne organizacije (UEFA). Poznato je da su na dvije godine udaljeni iz Europe zbog kršenja financijskog fair-playja, a tek treba vidjeti hoće li kazna koja uključuje i 30 milijuna eura biti potvrđena. Nju treba potvrditi ili odbaciti CAS, Međunarodni sud za sport u švicarskoj Lausannei.

U raspravu oko Cityjevog problema uključuju se svi koji na ovaj ili onaj način imaju veze s nogometom. Novinari, analitičari, treneri, stručnjaci i navijači prognoziraju što će biti s aktualnim engleskim prvakom u slučaju da se i zaista u sezonama 20/21 i 21/22 ne budu mogli natjecati u Ligi prvaka. Financijski ih to neće skupo stajati budući da klub s Etihada ima prebogate vlasnike, ali najzanimljivije je što mogu napraviti igrači.

Kako tvrdi jedan od najboljih odvjetnika za sportaše na svijetu, John Mehrzad, igrači će imati legalnu osnovu za raskid ugovora sa svojim poslodavcem ukoliko CAS potvrdi UEFA-inu kaznu. Naime, klub bi u tom slučaju prema igračima odgovarao za počinjenu štetu, odnosno nemogućnost igranja u najelitnijem europskom natjecanju.

To naravno nije problem ako se klub zbog lošijih rezultata ne plasira u Ligu prvaka, ali jest u slučaju da se mogao plasirati (a može se jer je drugi na ljestvici), a zbog UEFA-ine kazne to nije u mogućnosti ostvariti.

Igrači koji u svojim ugovorima imaju tzv. kategorizaciju vrhunskog sportaša, a to je pojam koji je poznat i u hrvatskom pravnom sustavu, mogu tražiti raskid ugovora s klubom u slučaju da se ne bude igrala Liga prvaka, budući da im taj status tada prestaje djelovati.

Nadalje, objašnjava Mehrzad, po britanskom pravu, ide se u korist igrača, odnosno oni će dobiti sve financijske zaostatke, a to uključuje i bonus-nagrade prema njihovim ugovorima. Međutim, zbog jedne stvari odvjetnik ne vjeruje da će se igrači odricati aktualnih ugovora.

Teško da će igrači odlaziti čak iako se ne bude igrala Europa budući da su jako dobro plaćeni i da im se, pretpostavlja Mehrzad, ne da boriti na pravnom terenu uz svakodnevne bitke na travnatom. Ipak, tu bi ključnu ulogu mogli odigrati agenti koji će nagovarati City da igračima da poboljšane uvjete i nove ugovore. Tu klub pak neće imati veliki izbor, iako se radi o nekoj vrsti ucjene - piše Mehrzad na svom Twitteru.

Linker
17. travanj 2024 01:43