Dejan Lovren
 Dave Thompson/Getty Images
KLOPP NIJE IMAO DILEME

LOVREN JE NASLJEDNIK VATRENE LOZE A mnogi su ga smatrali 'kikserom' nedostojnim Liverpoola...

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 22. srpanj 2016. 23:18

Slaven Bilić bio je kapetan bundesligaša Karlsruhea, Igora Štimca i danas slavi vojska Derby Countya, Zvonimir Soldo ikona je Stuttgarta, Darijo Srna ultimativna legenda Šahtara, a Srećko Bogdan čovjek koji je bio ‘šef’ Oliveru Kahnu i Mehmetu Schollu, između ostalih. A govorimo tek o djeliću Hrvata koji su u profesionalnim karijerama dobili rijetko viđenu čast: postati i biti kapetani stranih klubova!

Na reminiscenciju hrvatskih nogometnih veličina ponukala nas je vijest da je Dejan Lovren na prijateljskoj utakmici Liverpoola protiv Wigana predvodio Redse u svojevrsnoj generalki za ono što ga dugoročno čeka, a to je kapetanska vrpca legendarnog kluba s kultnog Anfielda. Jürgen Klopp upravo u hrvatskom braniču vidi čovjeka koji bi dugoročno trebao postati veliki šef grandiozne svlačionice podno Kopa!

Nastavak je to velikog vatrenog niza koji se u zadnje vrijeme raširio poput nekog dobrog virusa: Subašić u Monacu sekundira Toulalanu, Vedran Ćorluka, ako ne napusti Moskvu, bit će vlakovođa Lokomotiva! U ovome času, dakle, četiri Hrvata imaju čast biti kapetani velikih klubova, poput Liverpoola, Šahtara, Monaca i Lokomotiva, dok se i u ‘zweite’ Bundesligi za taj status izborio Riječanin Damir Kreilach.

- Kada je trener došao meni i kazao mi je da je odlučio kako sam ja taj koji će voditi momčad, ostao sam šokiran. Sjećam se i danas toga dana koji mi je ipak označio karijeru. Jer, istina, proveo sam u Karlsruheu mnogo godina, ali tada sam postao netko tko je vječno upisan u sve almanahe kluba - priča danas Srećko Bogdan. - Bilo je i začuđenih pogleda, tko zna što se sve pričalo, no jasno je da sam prihvatio odluku i novu ulogu unutar kluba.

Nije egocentrik

Ne radi se o pro forme ulozi...

- Nikako. Kapetan mora biti lider, mora imati karizmu, mora raditi i voditi svoju momčad, mora suigrače natjerati da ga slijede.

Njega su, eto, slijedili i velikani poput Kahna i Scholla.

- Kahn je tada bio mlad vratar, sjećam se da je u prvoj utakmici ‘popio’ pet komada, ali već tada je imao izraženu osobnost, derao se na suigrače, slagao linije. Nije me to smetalo, štoviše, kazao sam mu da što će bolje on kao vratar koji ima pregled igre voditi mene, tako ću i ja bolje voditi njega i cijelu momčad...

Zaista, radi se o velikoj niski velikana koju bi, eto, trebao nadopuniti i njegov igrač iz doba Intera.

- Dejan Lovren ima sve preduvjete da postane kapetan. Zašto? Zato što je gladan pobjeda, ne boji se, čelične je volje kojeg vodi uspjeh, a ujedno nije egocentrik koji samo gleda sebe. To su odlike koje imaju šefovi momčadi, pa valjda sam ih onda imao i ja - smije se Bogdan. - Klopp je očito fantastičan trener, jer je ovo ljeto doživio kao početak svoje ere, a ne onaj čas kada je stigao u klub. I sada stvara momčad po svojem guštu, kreira budućnost Anfielda. Na kojem je shvatio da je Lovren dovoljno mlad, a karakteran, da postane budućnost tog engleskog giganta. A vrpca oko ruke dokazuje vjeru, koja će Lovrenu uliti dodatno samopouzdanja i benzina da postane šef kojeg će svlačionica slijediti - kaže Bogdan.

Dakle, Bilić, Štimac, Bogdan... Kovač, Rakitić, Šimunić, Srna, Ćorluka, Subašić. Nastavite niz? Bogdan je uvjeren, kao i mnogi drugi: Henderson je prošlost, a Hrvat sadašnjost i budućnost velikana. Ne zvuči loše, zar ne, za čovjeka kojeg su mnogi smatrali kikserom nedostojnim Liverpoola. Očito, Klopp ne dijeli njihovo mišljenje.

Linker
20. travanj 2024 08:37