Action Images via Reuters/Lee Smith
LOVA DO KROVA

MOURINHO ĆE SE MORATI TRGNUTI, ALI NITI OTKAZ MU NE BI TEŠKO PAO Evo koliko će bogatstvo dobiti Portugalac ukoliko mu na Old Traffordu daju cipelu

Piše: Gianluca StarčićObjavljeno: 30. kolovoz 2018. 10:12

Jednom kada osjetite slast pobjeđivanja, osvajanja trofeja, jednom kada vas proglase istinskim pobjednikom, kada dođe razdoblje u karijeri gdje kola krenu nizbrdo nije se lako nositi s time. Pogotovo ako imate velik ego kao što je to slučaj kod Josea Mourinha.

Portugalca je dugo kroz karijeru pratila etiketa pobjednika, čovjeka koji donosi trofeje, ali Special One već neko vrijeme nema takav status u nogometnom svijetu. I kada dođe takvo vrijeme više nije niti stvar trofeja, pobjeda, već respekta, kojeg više nema, a svaki ga čovjek u bilo kojem poslu na svijetu nasušno treba. Mourinho se teško miri s činjenicom da ga mediji i nogometni analitičari više ne svrstavaju u najbolje trenere svijeta.

Sukobi na sve strane

Manchester United nije odradio dobar prijelazni rok. Mourinhov popis želja bio je poprilično dug, a naposljetku nije doveo niti jedno zvučno ime. Kroz određene izjave već tada se dalo naslutiti da bi ovo mogla biti teška sezona za United, čak su Portugalaca kladionice proglasile favoritom za prvi trenerski otkaz u Premiershipu, a taj se koeficijent dodatno smanjio nakon dva uzastopna poraza od Brightona, odnosno Tottenhama.

Spursi su prekjučer s tri komada u De Geinoj mreži protutnjali Old Traffordom te produbili krizu krizu Crvenih vragova i naravno da su odmah počele špekulacije, koje traju već neko vrijeme. Hoće li Mourinho ostati na klupi Manchester Uniteda? U prilog mu ne ide ni činjenica što se posvađao s prvim klupskim operativcem Edom Woodwardom oko dovođenja pojačanja. Mourinho zna da mu momčad nije dovoljno snažna da bi se borila za sam vrh Premiershipa...

Isto tako, ovo je najgori start Manchester Uniteda u prvenstvo u posljednjih 26 godina, a vjerujemo da vam je poznato prokletstvo Mourinhove treće sezone. Čini se da se ono nastavlja. No, jedna stvar igra bitnu ulogu u cijeloj ovoj priči, a to je odšteta koju bi Mourinho trebao dobiti u slučaju otkaza, koja navodno iznosi oko 15 milijuna eura. Naravno da čelnici kluba to ne žele platiti.

Soccer Football - Premier League - Manchester United v Tottenham Hotspur - Old Trafford, Manchester, Britain - August 27, 2018  Manchester United manager Jose Mourinho applauds fans after the match          Action Images via Reuters/Jason Cairnduff  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Action Images via Reuters/Jason Cairnduff

Utjeha mu može biti i pljesak Old Trafforda bez obzira na visok poraz od Spursa, pokazatelj je to da većina navijača još uvijek vjeruju Mourinhu, što je upravo Portugalac spomenuo nakon utakmice.

- Bolja momčad, ofenzivnija momčad, koja je pritiskala, stvarala šanse, primila je gol iz prvoga kornera koji je Tottenham imao. Razočaran sam, ali i zadovoljan igrom, stvorili smo više šansi nego u većini ostalih utakmica. I obrambeno smo radili puno i dobro, ali neke stvari ne možeš riješiti. Taktički nismo izgubili, ali rezultatski jesmo. Ali svi naši navijači ne čitaju novine, ne gledaju TV, inteligentniji su od toga i odgovorili su čudesno! Mislim da nije normalno izgubiti kod kuće i dobiti takvu reakciju - istaknuo je Mourinho, a onda je krenuo u svojem stilu.

REUTERS/David Klein
REUTERS

Broj titula

Naime, podignuo je tri prsta i započeo:

- Koji je bio rezultat? Ovo. A što je još to? Broj naslova engleskog prvaka koje sam osvojio, više nego ostalih 19 trenera Premier lige zajedno! Ja tri, oni dva! Ova momčad ima jedinstvo, što se vidi na terenu, a nema jedinstva bez trenera - zaključio je.

Portugalac defnitivno prolazi jedno od najtežih razdobolja u trenerskoj karijeri. Nije vratio naslov prvaka na Old Trafford, donio je Europsku ligu, ali to nije i neće biti dovoljno za ostanak na klupi Uniteda.

Mnogi stručnjaci tvrde da je njegovo vrijeme prošlo, odnosno da njegova nogometna filozofija više ne daje rezultate. Je li to točno? Nije lako donijeti zaključak, ali jedno je sigurno - Mourinho će morati pokazati da u njemu ima još dovoljno znanja i umijeća da ovu momčad izvede na pravi put.

Linker
25. travanj 2024 03:51