REUTERS/Andrew Yates
UŠAO U LEGENDU

NAJUBOJITIJI STRANAC U POVIJESTI PREMIERSHIPA Guardiola: On je drugi najbolji napadač na svijetu. Samo je jedan čovjek bolji od njega...

Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 15. siječanj 2020. 09:10

Manchester City se šesticom “provozao” prema Birminghamu i do vrha napunio mrežu Aston Ville, velikog engleskog kluba po tradiciji, ali i kluba koji će imati dosta muke da opet ne doživi ispadanje iz elitnog razreda engleskog nogometa.

No domaća družina osakaćena ozljedama nekih važnih igrača, bila je idealna prigoda za popravljanje gol-razlike Guardioline momčadi. Spomenutu prigodu najbolje je iskoristio Sergio Agüero koji će naizgled jednu sasvim običnu pobjedu zauvijek pamtiti. Argentinski majstor tri se puta upisao u listu strijelaca i tako stigao do brojke od 177 postignutih pogodaka u Premiershipu. Brojka i doseg za veliki ponos 31-godišnjeg napadača koji je tako postao najefikasniji strani nogometaš u povijesti Premiershipa.

Status legende

Od kada je stigao u plavi dio Manchestera u ljeto 2011. godine, Agüero se do danas profilirao u nekoga bez koga Manchester City ne bi usprkos silnim uloženim milijunima mogao imati status trofejne momčadi, barem kada su engleski travnjaci u pitanju. Englezi su tada platili madridskom Atleticu 40 milijuna funti za dolazak argentinskog napadača na Etihad, a osam i pol godina kasnije spomenuta svota doima se kao prava sitnica poslije svega što je Agüero učinio u dresu Građana. Do sada je sa Cityjem osvojio 4 naslova prvaka, 1 FA kup, 4 Liga kupa i 3 Superkupa.

I više nego dovoljno za klupski status legende, a od nedjelje i definitivna potvrda statusa legende Premiershipa. No kada je Agüero stigao na Otok, bilo je i nekih njegovih bivših suigrača koji u početku nisu mislili da je Kun toliko čudesan, a kamoli da će sebi čekirati kartu među vječne legende engleskog nogometa i to na tako impresivan način.

Soccer Football - Premier League - Manchester City v Wolverhampton Wanderers - Etihad Stadium, Manchester, Britain - October 6, 2019  Manchester City's Sergio Aguero in action with Wolverhampton Wanderers' Ruben Neves   REUTERS/Andrew Yates   EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
REUTERS

- Kada je Agüero došao u klub, bilo je to vrijeme kada su stizali brojni poznati igrači i kada se City polako, ali sigurno profilirao u ono što danas predstavlja u engleskom i europskom nogometu. Priznajem da na prvi pogled nisam mislio da je tako dobar i da smo se pojačali nekim čudesnim napadačem - kaže bivši igrač Cityja Micah Richards i dodao:

Primamljive ponude

- Na početnim treninzima s momčadi djelovao je nekako letargično, nezainteresirano i bio sam jako skeptičan ima li u njegovim nogama kvalitete da pokaže ono zbog čega je doveden u Manchester City. Znam da sada ovo moje mišljenje izgleda potpuno suludo, ali takav je bio početni osjećaj i dojam. Imao sam velikih sumnji, no sve se promijenilo čim je odigrao prvu ozbiljnu utakmicu, odmah sam spoznao u kakvoj sam zabludi bio i da se radi o fenomenalnom napadaču. Sada mi je čak malo i neugodno što sam u začetku imao takvo mišljenje, Agüera tako posebnim napadačem čini njegovo fenemenalno kretanje kada je City u napadu, to mu uvelike olakšava ionako sjajnu realizaciju.

S obzirom na odnose kakvi danas vladaju u nogometnoj eliti, nije nevažno još jednom istaknuti i činjenicu da je Agüero na Otoku u jednom klubu već osam i pol godina, što baš i nije prečesta pojava. Naravno da je vrhunski plaćen, ali očito da mu i odgovara okruženje, jer imao je Argentinac podosta primamljivih ponuda, ali ostao je vjeran Cityju.

Odnos s menadžerom Manchester Cityja Josepom Guardiolom nije uvijek bio na očekivanoj razini. Ne jedanput, Agüero je znao počinjati utakmice s klupe za pričuve, a kada u sebi ima status tako velike zvjezde, onda i taština nije sigurno mala. Ipak, poslije briljantne prezentacije na Villa Parku, i španjolski stručnjak naklonio se velikom Argentincu i više nego biranim rječima.

- Agüero će “umrijeti” postužući golove. On je legenda i privilegij je što sam mogao biti sudionik ovog velikog dana. Nema puno takvih igrača u čudesnoj povijesti engleskog nogometa. Agüero čini Premiership boljim i naša glavna zadaća je da što prije potpiše novi ugovor s klubom. Za mene je Agüero drugi najbolji napadač na svijetu iza Messija - zaključio je Guardiola.

Shearerovih 260

Ono što Agüeru nedostaje kao šlag na tortu svega učinjenog je osvajanje Lige prvaka s Manchester Cityjem. Bez obzira na čudesnu financijsku moć i šeike u pozadini, Građani u najcjenjenijem europskom klupskom natjecanju nikada nisu stigli do samog kraja. U Ligi prvaka Agüero je za City debitirao 2011. na utakmici protiv Napolija, a do sada su Građani samo jednom izborili polufinale 2016.

- Izuzetno sam ponosan na ovaj svoj doseg, ali za to su isto tako zaslužni i moji suigrači od kojih puno zavisi hoću li i dalje biti tako uspješan.

Na vrhu liste strijelaca u povijesti Premiershipa je legendarni Alan Shearer koji je suparničke mreže pogađao spektakularnih 260 puta.

- Shearerova brojka postignutih golova je fascinantna na određeni način. Ne znam hoću li je moći dostići, ali ću svakako pokušati - istaknuo je Agüero.

Kun kreće u novu misiju. Dosad je u 359 utakmice za Manchester City u svim natjecanjima poentirao 249 puta...

Linker
19. travanj 2024 03:31