Conte
 REUTERS/Toby Melville / REUTERS
PREVIŠE KIKSEVA

NAPRAVIO JE POSAO GODINE, BIO NAJCJENJENIJI TRENER SVIJETA, A SADA MORA STRAHOVATI ZA POSAO Conte je već bivši, pitanje je tek hoće li završiti sezonu

ENGLESKA Aktualni prvak Chelsea vrlo bi lako mogao postati već deveti premierligaških klub koji je smijenio menadžera u ovoj sezoni
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 02. veljača 2018. 16:31

U cijeloj prošloj sezoni tek je pet premierligaških klubova smijenilo svoje menadžere nakon početka natjecanja, a u sezoni 2017/18. ta se brojka već popela na osam klubova. I sigurno neće biti konačna. Glavni kandidat za sljedeći otkaz je Mauricio Pellegrino, menadžer Southamptona, momčadi koja već 12 uzastopnih kola nikoga nije pobijedila. No Pellegrino je u srijedu dobio vrlo ozbiljnog konkurenta.

Antonio Conte, dobitnik prestižne nagrade za najboljeg trenera u engleskom nogometu u sezoni 2016/17. kad je s Chelseajem osvojio naslov prvaka, napravio je novi veliki korak prema izlaznim vratima Stamford Bridgea. U London je stigao Bournemouth i aktualnog prvaka nokautirao s čak 3:0. Nije Conte tražio alibije poput nekih kolega, dapače. Itekako je Talijan dobro svjestan što mu se događa u klubu.

Sve je predvidio

- Teška noć, ali ako se dobro sjećate, znate da sam sve to predvidio dan nakon utakmice na press konferenciji. Dogodilo se upravo ono što sam najavljivao, no sada moramo nastaviti dalje i gledati prema sljedećoj utakmici - poručio je Conte nakon ružnog poraza.

Od kraja prošle sezone Conteova ljutnja konstantno tinja. Nezadovoljan je vlasnikom Romanom Abramovičem i njegovim ljudima, koji mu nisu omogućili da adekvatno pojača momčad i digne je na višu razinu. Chelsea je još u zoni Lige prvaka, ali nakon 25 odigranih kola s četvrtog mjesta vodeći Manchester City gleda s udaljenosti od čak 18 bodova. No Conte naglašava:

- U opasnosti nam je plasman u Ligu prvaka, moramo biti jako oprezni, ali mislim da su naši rezultati bolji od očekivanja. Sada bi vrlo jednostavno bilo pronaći brojne isprike, alibije, ali to nije pravi put i njime ne želim ići. Sigurno je da smo zajedno napravili brojne pogreške. Kad pobjeđujemo, pobjeđujemo zajedno, kad gubimo, gubimo zajedno. Iskreno mislim da su igrači željeli dati sve od sebe, njihova privrženost bila je sjajna. I bez obzira na to, poraženi smo. Nogomet nije jednostavan, morate se pripremiti, učiti, stalno raditi na tome. Sada je najvažnije da shvatimo da se moramo boriti. Ova će sezona biti iznimno teška i moramo biti spremni na sve. Radimo sve što je u našoj moći, radimo na 120 posto. Iskorištavam ovu momčad na maksimalnoj razini. Ako se netko s time ne slaže, tu sam. Moram prihvatiti svaku situaciju. Vrlo sam opušten po pitanju pritiska. Znam da radim sjajan posao, uostalom kao i cijeli stožer i igrači.

Soccer Football - FA Cup Third Round - Manchester United vs Derby County - Old Trafford, Manchester, Britain - January 5, 2018   Manchester United manager Jose Mourinho after the match   Action Images via Reuters/Jason Cairnduff
Reuters/Jason Cairnduff

Mourinhovi alibiji

Conteova poruka čelnicima je vrlo jasna; želite li me smijeniti, slobodno to napravite, ali od mene boljeg nećete naći. Sve je na Abramoviču i njegovim direktorima, ruski bogataš sigurno važe obje opcije. Conteu je, realno, vrijeme već odbrojano. Ostaviti ga do kraja sezone ili, po već šesti put u eri koja je počela 2003. godine, smijeniti trenera usred sezone. To je Abramovičeva dvojba na koju ćemo uskoro dobiti odgovor.

Jose Mourinho nije u situaciji poput talijanskog kolege, njegov posao još nije u opasnosti. Barem još nije. Manchester United u srijedu je pružio još jednu blijedu predstavu, Tottenham im je na Wembleyu očitao lekciju i slavio sa 2:0. Crveni vragovi, ipak, bolje stoje od Chelseaja, drugi su na ljestvici s tri boda viška u odnosu na Londončane. Mourinhova retorika potpuno je drugačija od Conteove. Alibiji i isprike kod njega su uobičajena priča...

- Smiješno je kako smo primili prvi gol, uoči njega napravili smo četiri vezane pogreške. Za drugi gol neću reći da je smiješan, ne, to je bila nesreća - objasnio je Portugalac.

Zakuhava se u vrhu Premier lige, pritisak je sve veći. Mourinho će ga preživjeti, hoće li i Conte?

Rezultati by SofaScore

Linker
19. travanj 2024 21:06