REUTERS/Andrew Yates
VELŠANIN U 'OPASNOSTI'

NEZAUSTAVLJIVI STROJ S ANFIELDA ZADIVIO NOGOMETNI SVIJET Sjajnog Egipćanina samo šest pogodaka dijeli od rekordnog učinka apsolutne legende kluba

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 23. travanj 2018. 23:52

Mohamed Salah apsolutni je hit nogometnog svijeta, a protiv West Bromwicha postigao je svoj 41. pogodak u aktualnoj sezoni za Liverpool. Što uopće reći o ‘egipatskom kralju’ na Anfieldu, a da već niste negdje ‘ubrali’, čuli ili pročitali? Pa, najbolje ništa!

Za početak, idemo samo spomenuti rekorde koje je već srušio u dresu Liverpoola ove fenomenalne 2017/2018.. Postao je najbolji strijelac u povijesti Redsa u eri Premier lige, čime je preskočio Robbieja Fowlera koji je 95/96. postigao 36 golova. Postao je najbolji strijelac debitant, čime je na drugo mjesto ‘bacio’ Fernanda Torresa jer je ‘El Nino’ u prvoj engleskoj sezoni 33 puta zatresao mrežu.

Brojni rekordi

Nadalje, Salah je postigao najviše golova lijevom nogom (23) ikada u engleskom prvenstvu, a valjda ne treba ni reći da je automatski najuspješniji Egipćanin, jer mu učinci Ahmeda Hossama poznatijeg kao Mido nisu ni do gležnja. Također, jasno da je postao najraspucaniji Afrikanac u povijesti Otok, jer je Didier Drogba u Chelseaju najviše uspio zabiti 29 golova. Nedavno je postao prvi nogometaš u povijesti Premiershipa s tri nagrade za najboljeg igrača mjeseca, a zanimljivo da je njegov 31 prvenstveni pogodak više nego što su uspjeli postići Huddersfield, Swansea te West Bromwich Albion.

Poezija u pokretu

Još nekoliko rekorda ‘vise’ i čeka se kraj sezone za eventualno njihovo ostvarenje, no dva pobuđuju posebnu pažnju u crvenom dijelu Liverpoola. Nevjerojatno je, zapravo, da Mohamed Salah u prvoj mu sezoni može srušiti dva postignuća apsolutne otočke legende Iana Rusha. Veliki Velšanin je u sezoni 1983/1984. postigao 32 pogotka u prvenstvu, što bi značilo da Salahu treba još jedan u tri utakmice za izjednačenje, a dva za samostalno prvo mjesto u almanasima Anfielda.

Soccer Football - Premier League - Liverpool vs West Ham United - Anfield, Liverpool, Britain - February 24, 2018   Liverpool's Mohamed Salah celebrates scoring their second goal                     REUTERS/Peter Powell    EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
REUTERS/Peter Powell

Također, iste sezone Rush je utrpao ogromnih 47 komada u svim natjecanjima! Liverpool je tada osvojio Kup prvaka, prvenstvo i Liga kup. Salah je, rekosmo, trenutačno na 41 uz minimalno pet (tri u Premiershipu, dvije u Ligi prvaka) te maksimalno šest utakmica (eventualno finale LP) do kraja sezone. Hoće li se Egipćanin uspjeti upisati u povijesne knjige Liverpoola? Zasad se tek pridružio ‘Klubu 40’ gdje su spomenuti napadač te Roger Hunt... Ian Rush, direktni Salahov ‘konkurent’ i strijelac ukupno 346 pogodaka za Redse, svakako smatra da hoće!

- Da mi je netko rekao da će zabiti 30 u sezoni, počeo bih se smijati. Nevjerojatan je, gledao sam ga protiv Watforda kada je postigao četiri pogotka, bila je to poezija u pokretu. Znate, za mene su Messi i Cristiano Ronaldo nedvojbeno najbolji igrači na svijetu, što potvrđuju iz godine u godinu. Salah je ove sezone odmah uz njih, vidjet ćemo hoće li uspjeti zadržati kontinuitet takvih predstava poput njih. Što je najbolje, on nije sebičan, Watfordu je zabio četiri, a još tri pokušao namjestiti - kazao je nedavno Rush.

- Mislim da je realno očekivati da moj rekord od 47 pogodaka ipak padne. Nadam se da će me srušiti, ali i da će Redsi osvojiti Ligu prvaka kao i te sezone 83/84! Vrijeme je za trofeje jer, znate, meni više znače tri trofeja iz te sezone nego svi pogoci.

Kad je prilika tu...

Doduše, nedavno protiv Bornemoutha je u pobjedi 3:0 (Mane, Salah, Firmino) dao naznačiti natruhe sebičnosti, djelomično svakako zbog psiholoških igrica Harryja Kanea i njegog ‘fantomskog’ pogotka prvotno pripisanom Eriksenu. No, matiranje Begovića bilo je jedinstveno jer ga je prebacio glavom okrenut leđima golu! Strašan igrački intelekt...

Koliko je Salahovo dostignuće zapravo zapanjujuće, pokazat će vrhunski napadači koji nisu uspjeli dostići takve brojke. A na Anfieldu su golgeteri uvijek bili na cijeni. Kevin Keegan, Kenny Dalglish, Robbie Fowler, Michael Owen, Fernando Torres u zenitu, Luis Suarez... Nitko nema ono što ‘egipatski Messi’ ima.

- Zar je prošla 31 sezona od Rushovih 40 pogodaka? Ne mislim na onih 47, nego na posljednju sezonu s više od 40... Wow, koliko je godina tada imao, možda 14? Jer, Ian mi ne izgleda toliko staro ha, ha - našalio se Klopp.

- Naravno da Salah želi biti na vrhu ljestvice strijelaca kada je već došao u priliku, ali nema smisla ništa forsirati.

Linker
25. travanj 2024 15:35