REUTERS/Phil Noble
OVO NIJE U REDU

ODUŠEVIO SVE OD HRVATSKE DO ENGLESKE, PA PAO U NEMILOST TRENERA Je li ovo glavni razlog zašto je novopečeni Vatreni preko noći završio na tribinama?

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 02. studeni 2017. 09:48

Izostavljanje Nikole Vlašića (20) s popisa 18 Evertonovih igrača koji su konkurirali za gostovanje kod Leicestera izazvalo je puno polemika u Hrvatskoj. Zasigurno najviše zato što se je riječ o igraču koji je prošlog tjedna prvi put u mladoj karijeri dobio poziv za A reprezentaciju. I baš nakon objave Dalićevih kandidata za utakmice s Grčkom, Vlašić nije konkurirao za obje utakmice koje je Everton odigrao.

Osam plus jedan domaći

U Liga kup utakmici s Chelseajem splitski ofenzivac nije igrao zbog bolova u stopalu zarađenih na utakmici s Arsenalom. Vlašić je odmah poslije nedjeljne utakmice završio u bolnici na snimanju, utvrđeno je da ništa u stopalu nije napuklo ili nagnječeno, ali je za svaki slučaj dobio longetu. Naravno da nije dolazilo u obzir da već u srijedu igra protiv Chelseaja, a tu bi utakmicu ionako propustio s obzirom na to da je prije toga u osam dana odigrao punih 270 minuta.

Puno je stoga veća priča njegov izostanak s gostovanja kod Leicestera. Privremeni trener David Unsworth inače je trener U-23 momčadi Evertona i na glasu je kao stručnjak koji preferira mlade igrače. No, protiv Leicestera se ispostavilo da preferira domaće mlade igrače, jer na travnjak je izveo momčad s osam engleskih igrača - plus Williams koji je Velšanin - što je zasigurno rekord po broju domaćih igrača u Premiershipu u ovoj sezoni, a možda i u zadnjih nekoliko sezona. Je li Unsworth na taj način želio poslati poruku o tome što misli o Evertonovim, odnosno Koemanovim pojačanjima (Sigurdsson, Klaassen, Onyekuru, Ramirez...), jer svi redom nisu bili u udarnoj postavi ili je tek želio naglasiti koliko cijeni domaće igrače i Evertonovu školu? Na to pitanje odgovor će donijeti tek vrijeme, premda je i to upitno, jer malo tko u Liverpoolu računa da će Unsworth ostati trajnije rješenje na klupi.

Loš eksperiment

Stoga Nikola Vlašić ne treba biti posebno zabrinut za svoj status. Po svim parametrima i vijestima koje dolaze iz kluba, donedavni igrač Hajduka ide u krug tek nekoliko igrača koji su zaslužili pozitivne kritike za igre u dosadašnjem dijelu sezone u kojoj Everton igra ispod svake razine. Traži put za izlaz iz krize David Unsworth je u Leicesteru napravio drastičan rez, ali momčad mu u prvih pola sata nije zapucala na domaći gol, a počela je ozbiljnije prijetiti tek nakon što je Leicester poveo sa 2:0 i lagano povukao ručnu. Što sugerira da mu pokus baš i nije uspio, pa je teško vjerovati da će i ako poživi kao trener ostati ustrajan u forsiranju “engleskog” Evertona.

LIVERPOOL, ENGLAND - OCTOBER 22: Nikola Vlasic of Everton and Granit Xhaka of Arsenal battle for possession during the Premier League match between Everton and Arsenal at Goodison Park on October 22, 2017 in Liverpool, England.  (Photo by Tony Marshall/Getty Images)
Getty Images

Razlog za Vlašićev nemir pojavit će se tek ostane li izvan momčadi i u četvrtak na gostovanju kod Lyona, te u prvenstvenoj utakmici protiv Watforda, jer to bi značilo da će na reprezentativno okupljanje doći bez minutaže i statusa u četiri uzastopne utakmice. Ali to doista ne zvuči kao realna opcija, Vlašić je u svakom nastupu opravdao Koemanovo povjerenje, bio je jedan od rijetkih koji se nije utopio u sivilo i nemoć momčadi, nego je - za igrača koji je tek stigao iz slabašnog HNL-a - s iznenađujućim samopouzdanjem i okomitošću u igri osvojio kritičare i navijače, a onda i zaslužio Dalićev poziv. To ni Unsworth neće moći duže vrijeme ignorirati.

Što se novog trenera tiče, u Evertonu nema pravih informacija. Čini se da klub ne želi pogriješiti kod odabira i stoga se zauzeo stav da žurbe nema. Zadnjih dana u medijima se najviše spominje nekadašnji Evertonov trener Moyes, a navodno je u igri i Manuel Pellegrini, Čileanac koji je tri sezone vodio Manchester City pripremajući teren za Guardiolu...

Linker
20. travanj 2024 02:05