REUTERS/Phil Noble
REUTERS

NEVJEROJATNI RASPLET

OVO SE JOŠ NIKADA U POVIJESTI NIJE DOGODILO Scenarij o kojem sanja čitavi svijet bio bi šlag na tortu velike borbe Liverpoola i Manchester Cityja

AUTOR:
  • Sportske Novosti

 • OBJAVLJENO:
 • 03.05.2019. u 21:54

 • Manchester City i Liverpool ušli su u samu završnicu lude borbe za naslov prvaka na Otoku, ali jedan bi scenarij, iako graniči sa znanstvenom fantastikom, mogao biti apsolutni šlag na tortu čudesne sezone u Premier ligi.

  Naime, moglo bi se dogoditi da jedan i drugi klub nakon završenih 38 kola imaju identičan broj bodova, ali i golova. U tom bi se slučaju igrala utakmica na neutralnom terenu koja bi dala konačnog prvaka.

  Da bi se takvo što dogodilo i Liverpool i Manchester City do kraja bi morali ispustiti koji bod, što je teško za vjerovati, ali u nogometu je, kao što smo to već godinama navikli gledati, sve moguće.

  Soccer Football - Champions League Quarter Final Second Leg - Manchester City v Tottenham Hotspur - Etihad Stadium, Manchester, Britain - April 17, 2019 Tottenham's Son Heung-min celebrates scoring their second goal with Dele Alli REUTERS/Phil Noble
  REUTERS
   

  Što se događa u slučaju istog broja bodova?

  Ako Liverpool i City po završetku prvenstva budu imali isti broj bodova u tom se slučaju gleda tko ima bolju gol razliku. Ako i po tom kriteriju budu izjednačeni, u obzir se uzima broj postignutih pogodaka.

  Ukoliko i tu bude imali iste brojke, onda je potrebna popularna 'majstorica', bez obzira radi li se o borbi za naslov prvaka, mjestu koje vodi u europska natjecanja ili o borbi za opstanak.

  Za razliku od većine natjecanja ovdje nikakvu ulogu ne igraju međusobni ogledi već pravilo u Premier ligi kaže - klubovi koji se nađu u ovoj situaciji odigrat će jednu ili više utakmica na neutralnom terenu, a format, mjesto i vrijeme odigravanja odredit će Savez.

  Za ludi scenarij potrebno je da se poklopi nekoliko rezultata, ali i raspona broja golova.

  Premier League - Liverpool v Huddersfield Town - Anfield, Liverpool, Britain - April 26, 2019 Liverpool's Naby Keita celebrates scoring their first goal with team mates REUTERS/Andrew Yates EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
  REUTERS
   

  Točni scenariji nakon kojih bi se igrala 'majstorica':

  Liverpool dobiva 5:0 i gubi 2:1 - City igra neodlučeno obje utakmice 0:0

  Liverpool dobiva 4:0 i igra neodlučeno 3:3 - City dobiva 1:0 i gubi 1:0

  Liverpool igra obje utakmice neodlučeno 3:3 - City igra neodlučeno i gubi 4:0

  Liverpool igra neodlučeno 3:3 i gubi 4:3 - City gubi 3:0 i 2:0

  (slični rezultati spomenutima također bi značili playoff rundu jedino je važno da omjer pobjeda i poraza ostane isti kao i broj primljenih i postignutih pogodaka)

   

  Kada je u pitanju naslov prvaka o njemu 'majstorice' na Otoku nikada u povijesti nisu odlučivale, ali nekoliko puta postojala je ozbiljna mogućnost da se stvari zakompliciraju u borbi za mjesta koje vode u Europu.

   

  Iz drugih medija