REUTERS
SREBRNI PIR PREMIERSHIPA

PLES MILIJARDI NA OTOKU: KREĆE NAJVEĆI NOGOMETNI 'CIRKUS' Chelsea i dvojac iz Manchestera realni kandidati za titulu: Lovren i Bilić jedini Hrvati

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 11. kolovoz 2017. 17:27

Jubilarno 25. izdanje Premiershipa otvorit će danas Arsenal i Leicester. Ples milijuna zabavljao je navijače tijekom prvenstvene stanke, a kako su klubovi trgovali uskoro će biti jasnije. No, unatoč praktično neograničenim sredstvima, na Otok ovog ljeta nije sletjela nijedna ‘velika zvjerka’. Većinom su klubovi trgovali međusobno, plaćavši ponekad nebulozne svote, poput Manchester Unitedovih 84 milijuna eura za Lukakua ili 44 za Matića.

Još je čudniji bio prijelazni rok u Cityju. Pep Guardiola uložio je preko 200 milijuna eura u obranu, kupivši vratara te tri bočna braniča. Cijene su ovog ljeta ponovno otišle u neslućene visine, pa su neki dobivali odbijenice, kao Liverpool koji je za veznjaka RB Leipziga nudio 80 milijuna eura, ali u njemačkom doprvaku tu su ponudu hladno odbili. Do kraja prijelaznog roka ostalo je još 20 dana, i sigurno će svota od 1,13 milijardi eura koliko su do sada klubovi potrošili na nove igrače biti dodatno podebljana, pogotovo ako u prvih nekoliko utakmica ne krene kako su zamislili.

Što se tiče terena, teško je zamisliti da bi novi prvak mogao doći izvan kruga pet-šest stalnih favorita. A prednost bismo ipak dali aktualnom prvaku Chelseaju te manchesterskom dvojcu.

Guardiolino iskupljenje

Antonio Conte prošle sezone iskoristio je sve blagodati nastupa u samo jednom natjecanju i pokorio je Premiership, ove će mu biti znatno teže. Tijekom ljeta Talijan je čak u jednom trenutku bio na izlaznim vratima nakon sukoba s Diegom Costom, na kraju je ostao, dok brazilski Španjolac čeka rasplet i traži novi klub. Umjesto njega za pogotke će biti zadužen Alvaro Morata, napadač kojem je ovo zapravo najveći ispit karijere. Do sada je u Realu i Juventusu ipak bio čovjek s klupe i pitanje je može li ispuniti ono što se od njega traži. Chelsea je izgubio i Matića, ali na tom mjestu je dobio Bakayoka, dok je obranu pojačao njemački stoper Rüdiger. Conte je majstor taktike, Chelsea u sebi ima pobjednički DNK, ali za obranu titule Talijan će trebati izvući još nešto.

Pep Guardiola prvi puta u trenerskoj karijeri sezonu je završio bez trofeja. Katalonac je detektirao problem i krenuo u kupnju defenzivaca. Ako je pogodio, a potrošio je više nego što neke države imaju proračun za obranu, onda bi City mogao osvojiti treći naslov prvaka u ovom desetljeću.

Odlazak Alexa Fergusona s klupe Uniteda značio je i oproštaj od naslova prvaka Engleske. Pet godina traje post najtrofejnijeg kluba, Jose Mourinho ulazi u svoju drugu godinu na klupi Crvenih vragova, tada njegove momčadi obično igraju najbolje. To je jedan od elemenata na kojem navijači temelje optimizam, drugi je stvarno dobar igrački kadar. Međutim, protiv Reala u Skoplju vidjeli smo i predvidljiv nogomet bez mirisa i okusa. Možda će za domaće prvenstvo biti dovoljno.

Kloppove brige

U drugom redu favorita su Arsenal, Liverpool i Tottenham. Topnike i dalje vodi Arsene Wenger, otvorili su sezonu osvajanjem Superkupa, trenutačno je Francuz miran, navijači više ne traže izrijekom njegov odlazak, ali dva-tri posrtaja opet bi mogli aktualizirati tu priču. Jürgen Klopp pak ima velikih briga, prijelazni rok nije protekao kako je zamislio, stigao je samo Salah, a prijeti opasnost da bi mogao ostati bez Coutinha. Anfield će ostati u čekaonici, proći će i 28 godina od posljednje titule. Tottenham je ostao bez Walkera, ali imaju dobru zamjenu u Trippieru, pa ih to ne brine. Do naslova će teško, ali mogli bi biti i dalje vrlo opasni.

Ostatak društva tražit će što mirniju plovidbu, a u klubovima poput West Hama, Leicestera i Evertona treba tražiti potencijalno iznenađenje.

Lovren na terenu i Bilić na klupi brane hrvatske boje

U moru stranaca u Premiershipu, a 371 ih je trenutačno u kadru 20 klubova elitnog razreda engleskog nogometa, samo su dvojica Hrvata. Ali samo jedan će i igrati, riječ je o Dejanu Lovrenu, stoperu Liverpoola. Matej Delač trenutačno je na popisu igrača Chelseaja, međutim, teško je vjerovati da će bivši vratar zaprešićkog Intera i nakon kraja prijelaznog roka biti dijelom momčadi aktualnog prvaka. Thibaut Courtois je neprikosnovena jedinica Conteove momčadi, iskusni Caballero i bivši dinamovac Eduardo njegove su zamjene, tako da za uskoro 25-godišnjeg Delača perspektiva na Stamford Bridgeu nije svjetla. Vjerojatno će na novu posudbu, a od 2010. kada je potpisao za Chelsea skupio je priličan broj klubova za koje je nastupao. Vitesse, Češke Budejovice, Vitoria Guimaraes, Vojvodina, Sarajevo u dva navrata, Arles i prošle sezone Mouscron.

Ključan u obrani

Dejan Lovren je, pak, jedan od stupova Kloppove momčadi, lider na terenu i u svlačionici. Njemački trener bez njega ne može zamisliti posljednju liniju, a ove sezone od Liverpoola se očekuje puno, prošle su završili četvrti, stoga bi svaki plasman bolji od toga bio korak prema naprijed 18-erostrukog prvaka Engleske. Hrvatska se ipak može podičiti i trenerskim stožerom u jednom od premierligaša. Slaven Bilić ulazi u treću sezonu na klupi West Hama, a njegov prvi suradnik je Nikola Jurčević. Njima u radu pomaže i Nikola Rak, on je zadužen za fizičku spremu.

Linker
19. travanj 2024 00:20