REUTERS/David Klein
VELIKI DERBI U MANCHESTERU

PRIJETI MU SMJENA, A VRAĆA SE BAŠ MOURINHO! SVE SU OČI DANAS UPRTE NA OLD TRAFFORD Trener Uniteda se pred dolazak Posebnog požalio igračima?

MAN. UNITED - TOTTENHAM Crveni vragovi imaju tek četiri ligaške pobjede, Spursi nanizali četiri u nizu
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 04. prosinac 2019. 17:55

Prije mjesec i pol dana navijači Manchester Uniteda srdačno su pozdravili Josea Mourinha, koji je na Old Traffordu radio kao TV-komentator za vrijeme utakmice s Liverpoolom. Pjevali su navijači svojem bivšem treneru na što im je on odgovorio mahanjem i slanjem poljubaca. Bit će zanimljivo vidjeti kako će ga u Kazalištu snova dočekati večeras kada stiže ponovno, ali kao trener suparnika. Mourinho je danas menadžer Tottenhama i protiv Uniteda želi ostvariti i četvrtu pobjedu u četvrtom susretu u svim natjecanjima otkako je preuzeo Spurse.

- Imam sjajan odnos s navijačima Manchester Uniteda i kad sam bio tamo u listopadu, dojmio me tako srdačan doček. Sada se vraćam kao trener momčadi koja će pokušati pobijediti United. Svjestan sam da je želja navijača potpuno drugačija od moje i naravno da očekujem da tijekom utakmice zaborave na mene - kazao je 56-godišnjak uoči utakmice na stadionu koji mu je bio je dom od lipnja 2016. do prosinca 2018. godine.

REUTERS/Scott Heppell
REUTERS

Burne dvije i pol godine

Bile su to burne dvije i pol godine, kao što su uostalom bile i u svakom klubu u kojem je Mourinho vodio momčad. Odmah na startu, u kolovozu 2016. godine, osvojio je Engleski superkup protiv Leicestera pa kasnije te sezone i Liga kup te Europsku ligu. Završio je tek šesti u Premier ligi, ali je već u sljedećoj sezoni 2017./18. osvojio s Unitedom drugo mjesto. Nešto više od pola godine kasnije dobio je otkaz. Nakon tek sedam pobjeda u 17 kola, s 19 bodova manjka za vodećim Liverpoola, Mourinhu je otkazana suradnja. Nije loše prošao, dobio je otpremninu od 23 milijuna eura...

- Manchester United je za mene zatvoreno poglavlje. Napustio sam klub, proveo neko vrijeme kako bih procesuirao sve što se dogodilo i iskoristio to vrijeme da se pripremim za sljedeći izazov. Iskreno, United je za mene sada u knjizi iskustava, mojoj povijesnoj knjizi. Nešto slično kao što je govorio Nelson Mandela, “nikad ne gubiš, pobjeđuješ ili učiš”. S Unitedom sam pobjeđivao i učio. Osjećam se dobro, volim igrati velike utakmice, volim igrati protiv najboljih momčadi i vraćati se na mjesta na kojima sam bio sretan - dodao je Mourinho.

Mourinho je kao gost na Old Traffordu dosad bio devet puta i upisao tri pobjede uz samo dva poraza, s Chelseajem 2005. i Interom 2009. godine. Uspio je dići Spurse nakon odlaska Mauricija Pochettina i danas želi napraviti ono što je Pochettino napravio njemu 27. kolovoza 2018. godine. Tottenham je tog dana na Old Traffordu slavio s 3:0 i nanio Mourinhu najteži domaći poraz u cijeloj karijeri. Tko zna, možda se sudbina malo poigra pa Mourinho danas svom krvniku i prethodniku Pochettinu otvori ulazna vrata u Manchesteru. Sve se glasnije priča da bi aktualni menadžer Uniteda Ole Gunnar Solskjaer mogao dobiti otkaz, a da na njegovo mjesto stiže upravo 47-godišnji Argentinac.

Fokusiran na posao

- Solskjaer želi dobiti utakmicu za navijače Uniteda i jasno je da oni neće podržavati mene nego njega. To je priroda ove igre i priroda stadiona s nevjerojatnom povijesti i navijačima koji imaju strast. Oni vole klub, vole Solskjaera - objasnio je Portugalac.

Njegovom kolegi nije lako, bez ozbira što iz vrha kluba stalno stižu poruke kako mu je pozicija sigurna. U 14 odigranih kola United je uspio ostvariti tek četiri pobjede i s tih 18 bodova Solskjaer potpisuje najlošiji ligaški klupski start od 1988. Jasno je da 46-godišnji Norvežanin mora nešto promijeniti. Svašta se piše i priča, pa je tako jedan komentator objavio da Marcus Rashford, Anthony Martial i Daniel James namjerno na travnjaku ne daju 100 posto, da praktički sabotiraju svog trenera.

Piše se i da je Solskjaer svojim igračima rekao da mu prijeti smjena...

- Fokusiran sam samo na svoj posao. Čekam sljedeću utakmicu, ali i gledam dugoročno, planiram stvari s upravom. Dobro sam, apsolutno nema problema. Nekad se smijem kad čitam o tome što sam rekao, ali barem znam da ti izvori nisu izvori, da je sve izmišljeno i da se radi o čistim lažima - naglašava Solskjaer.

Treneri su u posljednje vrijeme u Premier ligi počeli padati kao domino. Tottenham je otpustio Pochettina, Arsenal Unaija Emeryja, Watford se razišao s Quiqueom Sanchezom Floresom...

Takvo vrijeme

- To je takvo vrijeme u godini. Nikad nije lijepo vidjeti kada kolege dobivaju otkaze, sada trojica u vrlo kratkom vremenskom, ali to me ne čini zabrinutijim. Imali smo previše remija, i poraza naravno, ali te neodlučene rezultate smo trebali okrenuti u naše pobjede. Nogomet je biznis rezultata, nismo sretni i znamo da smo trebali napraviti više - prokomentirao je Solskjaer.

Sat mu polako otkucava, večeras Tottenham, a već u subotu gostovanje kod Manchester Cityja. Solskjaer se znoji, Pochettino spreman čeka pred vratima...

STATISTIKA

Mourinho s Unitedom

144 84 31 29 251:129

Mourinho protiv Uniteda

20 9 8 3 23:16

Linker
20. travanj 2024 09:09