Action Images via Reuters
VRIJEDE GOTOVO 10 MILIJARDI

RUŠILI SU REKORDE, POTROŠILI VIŠE OD MILIJARDU EURA, A SVE JE SLIČNO KAO LANI Počeo je veliki okršaj divova u Engleskoj, pogledajte nove megamomčadi!

ENGLESKA Započela je nova sezona Premier lige, a favoriti za naslov prvaka isti su kao i prošle sezone, vodit će se borba Guardiole i Kloppa. Procijenjena vrijednost nogometaša koji će u novoj sezoni nastupati u engleskoj Premier ligi je čak 9,3 milijarde eura!
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 10. kolovoz 2019. 12:03

Nova sezona engleske Premier lige otvorena je sinoć susretom viceprvaka i prvaka Europe (Liverpool) protiv novaka (Norwich) na Anfield Roadu. Kao i svakog ljeta, prijelazni rok na Otoku ponudio je nekoliko bombastičnih transfera, srušeni su rekordi najskupljeg stopera i beka na svijetu, neki su potrošili sefove novca da bi samo ostali u ligi, a zapravo...

Čini se da će na vrhu biti isto kao lani. Manchester City i Liverpool trebali bi ponovno voditi mrtvu trku za naslov, a ispod njih bi se ostatak tzv. Top Sixa ‘ubijati’ za dva mjesta koje izravno vode u Ligu prvaka.

Josep Guardiola dvojicom je igrača dodatno unaprijedio ionako vrhunski roster. Odlasci Danila i Delpha neće se osjetiti kao ozljeda Sanea, Rodri se čini kao perfektan igrač za Cityjev sistem umjesto Fernandinha, dok je Joao Cancelo ofenzivno vrhunski desni bočni, svakako bolji od Kylea Walkera prema naprijed. Lani je problematična bila pozicija lijevog beka, sada je Zinčenko godinu stariji, doveden je Angelino iz PSV-a, a i Mendy je još na Etihadu ako ste slučajno zaboravili... Momčad dublja od Marijanske brazde.

SN

Redsi tihi na tržištu

Liverpool se ponašao kao u kazalištu, što tiše moguće da ne smeta ostalim gledateljima (konkurentima). Od igrača koji mogu odmah participirati potpisali su samo rezervnog vratara (Adrian), no nisu baš nikoga izgubili (Ings se ne računa) i to je identična postava koja je osvojila Ligu prvaka i 97 bodova prošle sezone. Dakle, ekstremno su jaki i moćni! Mogu li ponoviti vrhunsku sezonu, pokazat će vrijeme, glavni konkurentni približili su im se... Barem na papiru.

SN

Navijači Tottenhama napokon su otvorili šampanjac jer je Daniel Levy otvorio novčanik. Ndombele i Lo Celso za pojačati vezni red, Sessegnon za vihor na lijevoj strani, a glavne vedete (Eriksen, Kane, Lloris, Vertonghen) i dalje su u Londonu, kao i trener Pochettino kojemu su na početku sezone ozlijeđeni Alli i Son. Spursi napokon imaju širinu, ali i upitnik na desnom beku. Mogu li neiskusni Walker-Peters i nepouzdani Aurier izgurati sezonu kao Trippier?

Chelsea je imao zabranu transfera, ali Kovačića i Pulisica odradili su na vrijeme, pa je konačno došao trenutak da šansu u Bluesima dobiju Tammy Abraham i Mason Mount. Pod Lampardom igrat će se drukčije nego kod Sarrija, bit će jako zanimljivo vidjeti u kojem se trenerskom pravcu kreće karijera legendarnog veznog igrača na Stamford Bridgeu. Mogući problem? Kako nadomjestiti Hazarda...

SN

Manchester United valjda ne može gore nego lani. Wan-Bissaku su učinili najskupljim bekom svijeta, iako ne donosi mnogo prema naprijed, a Harryja Maguirea najskupljim stoperom, iako... Sve vam je jasno. Menadžer Solskjaer kreće ispočetka, Rashford bi trebao biti vođa novih Crvenih vragova u čijoj svlačionici i dalje stoluje Paul Pogba, no prijelazni rokovi u drugim ligama traju do kraja kolovoza, stoga je moguće da se to i promijeni.

SN

‘Orobili banku’

Najboljih šest momčadi zaokružuje Arsenal, Topnici su ‘orobili banku’ za Pepea (Lille), pojačali obranu Luizom i Tierneyjem, vezni red Ceballosom. Momčad Unaija Emeryja nepredvidiva je poput bacanja kocke, ne bi trebala imati problema s postizanjem golova, ali s primanjem... Tko zna.

PAROVI 1. KOLA:

Petak:

Liverpool - Norwich 4:1

Subota:

West Ham - Manchester City (13.30), Bournemouth - Sheffield Utd., Burnley - Southampton, Crystal Palace - Everton, Watford - Brighton (16), Tottenham - Aston Villa (18.30)

Nedjelja:

Leicester - Wolverhampton, Newcastle - Arsenal (15), Manchester United - Chelsea (17.30)

Everton je ‘poludio’ plativši Iwobija 35 milijuna eura, Ayose Perez mogao bi zablistati pod Rodgersom u Leicesteru, Wolvesi su nelogično uzeli Cutronea (Jimenez je bolji igrač), a Pellegrini gradi novi West Ham s Fornalsom, Hallerom i Andersonom

Zaha je protivno svojoj volji ostao na Selhurst Parku, a Newcastle bi se mogao boriti za ostanak bez Beniteza i s pojačanjima u vidu Joelintona, Saint-Maximina i Stevea Bruce.

Kovačićev status dobar, Lovren i Kalinić pod upitnikom

Soccer Football - Europa League Final - Chelsea v Arsenal - Baku Olympic Stadium, Baku, Azerbaijan - May 29, 2019  Arsenal's Lucas Torreira in action with Chelsea's Mateo Kovacic   REUTERS/Lee Smith
REUTERS/Lee Smith / REUTERS
Kovačić

Engleski Premiership ove sezone starta s trojicom Hrvata: Mateo Kovačić je ostao u Chelseaju, Dejan Lovren još uvijek je u Liverpoolu, a Lovre Kalinić u Aston Villi. Kakve su njihove sudbine?

Kovačićevi konkurenti ostali su isti, tek je Mount zamijenio Drinkwatera, ali Lampard voli veznjake napadačke naravi i sigurno Bluesi nisu dali 50 milijuna eura za čovjeka koji će sjediti na klupi. Kovačić može dati više prema naprijed nego Jorginho i Kante, no ove će sezone konačno (brojkama!) morati dokazati da je bolji od Barkleyja i Loftus-Cheeka.

Lovrenova sudbina ne izgleda sjajno, Kloppu je četvrti stoper iza Van Dijka, Gomeza, te Matipa i ako hrvatski reprezentativac ne napusti Anfield Road ovog ljeta, teško će skupljati minutažu, što se sigurno neće povoljno odraziti na njegovo samopouzdanje. Lovre Kalinić? Tu je priča, nažalost po njega samog, vrlo jasna.

Menadžer kluba iz Birminghama Dean Smith za osam milijuna eura doveo je Toma Heatona i Kalinić će biti rezervni vratar, pitanje je tek hoće li biti na klupi ili na tribini. Filip Benković se, pak, vratio u Leicester s posudbe u Celticu, ali zasad nije u prvom planu kod menadžera Rodgersa. (vf)

Linker
20. travanj 2024 10:54