REUTERS/Rebecca
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

SOLKJAER EFEKT Vratio je u život skupe Mourinhove akvizicije, Pogba opet izgleda kao igrač od 100 milijuna, stabilizirao je obranu, podigao efikasnost

Sir Matt Busby posljednji je trener Uniteda koji je mandat otvorio pokerom pobjeda. Imao ih je pet, rekord je u opasnosti... SOLKJAER EFEKT MLadi trener vratio je u život skupe Mourinhove akvizicije, Pogba opet izgleda kao igrač od 100 milijuna, stabilizirao je obranu, podigao efikasnost...
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 04. siječanj 2019. 16:35

Dva tjedna na klupi Manchester Uniteda bila su dovoljna Oleu Gunnaru Solskjaeru da temeljito raskopa repertoar “kazališta snova”, protjera melankoliju iz svlačionice kultnog kluba i natjera medije da puste u promet krilaticu “Solskjaerov efekt”.


Kako se očituje taj efekt, saznat ćemo na oglasnim pločama kladionica: donedavno su svrstavale United među autsajdere u utrci za Top 4 poziciju (tečaj 14), danas vjeruju da će “crveni vragovi” i dogodine igrati u Ligi prvaka (tečaj 3).


Solskjaer je u srijedu na St. James’ Parku ubilježio četvrtu uzastopnu pobjedu, ostvarenje pred kojim vam se objektivno neće izvrnuti ladica, ali je, eto, nekim čudom ispred te “četvorke” još davne 1946. utvrđena povijesna granica.


Sir Matt Busby posljednji je Unitedov menadžer koji je zakoračio u mandat pokerom pobjeda - još preciznije, nanizao je on pet pobjeda na startu, u nastavku priče okupio generaciju svojih “beba”, osvojio naslov europskog prvaka i, sve u svemu, zadržao se tamo 24 godine - a mladom norveškom treneru nudi se prilika da u subotu izjednači rekord legendarnog menadžera. “Crveni vragovi” tada u dvoboju FA kupa dočekuju Reading, momčad zakovanu za dno Championshipa.

Soccer Football -  Premier League - Newcastle United v Manchester United - St James' Park, Newcastle, Britain - January 2, 2019  Manchester United's Paul Pogba celebrates at the end of the match   REUTERS/Scott Heppell  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
REUTERS


- Ako si nanizao četiri pobjede, znači da možeš dobiti i sljedeće četiri utakmice. To je izazov, ali i standard na koji je ovaj klub naučio svoje navijače. Planiram li nastaviti s Unitedom? Naravno. Ne želim otići, radim sa skupinom sjajnih igrača, u izvrsnoj atmosferi - otkriva karte Solskjaer nakon pobjede protiv Newcastlea (2-0).


Momčad Rafe Beniteza pokazala se najvišom preprekom na dosadašnjem Solskjaerovu putu. Kapitulirala je nakon menadžerove intervencije s klupe, sredinom drugog poluvremena. U igračkim danima na glasu kao ubojica dječjeg lica, nevinašce koje ulazi u posljednjih dvadesetak minuta da bi postiglo pogodak, Norvežanin očekivano zna kako prepoznati džokera. Podigao je Romelua Lukakua s klupe, a belgijski napadač odužio mu se golom u prvom kontaktu s loptom, nakon 38 sekundi na terenu. Priču je dovršio Rashford, na asistenciju Alexisa Sancheza, drugog džokera koji je polusezonu potrošio na natjecateljskim marginama i terapijama. Dok napucava bodovni saldo, mladi trener vraća u život neke skupe akvizicije na kojima se u Mourinhovu mandatu počela hvatati prašina.


Kada je preuzimao uzde momčadi Solskjaer je u paketu dobio samo jedan imperativ - osvajaj bodove! Za dva tjedna na vlasti šefovima je isporučio bitno više nego što su očekivali i zahtijevali. Upisao je 12 bodova, stabilizirao obranu, dramatično podigao efikasnost. U njegovoj podjeli Paul Pogba odjednom izgleda kao igrač od sto milijuna, a Marcus Rashford ne mora strahovati za minutažu niti strepjeti da će nakon prvog slabijeg poluvremena ostati na tuširanju. Zove li se to dodir Mide, šok-terapija ili samo zdravorazumska logika u donošenju odluka?

Soccer Football - Premier League - Cardiff City v Manchester United - Cardiff City Stadium, Cardiff, Britain - December 22, 2018  Manchester United interim manager Ole Gunnar Solskjaer celebrates after the match  REUTERS/Rebecca Naden  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
REUTERS/Rebecca Naden


- Stigao sam odraditi samo pet treninga. Nedovoljno za duboke promjene, ali dovoljno da im predstavim svoj “mindset” i da im povremeno dam neku instrukciju. Njihov odgovor je izvanredan...


Solskjaerovo nebo ostaje vedro još najmanje dva tjedna. U subotu seli momčad na mini-pripreme u Dubai, a nakon povratka slijedi i prvi uistinu ozbiljan test. 13. siječnja United gostuje kod Tottenhama.

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 12:03