Action Images via Reuters
HLADNI FINAC ZA VRUĆE SENZACIJE

STROJ ZA GOLOVE KOJI JE HRVATSKA PUBLIKA UPOZNALA NA RUJEVICI I SAM JE OSTAO U NEVJERICI 'Da mi je netko rekao to rekao, ne bih mu vjerovao'

Teemu Pukki uveo je Norwich City u Premier ligu, sad je bio jedan od junaka velike pobjede protiv Manchester Cityja, a istovremeno u kvalifikacijama za Euro vodi Finsku prema prvom nastupu u velikom natjecanj
Piše: Iva PrpićObjavljeno: 16. rujan 2019. 22:43

Kako to izgleda kad se sretnu donedavni drugoligaš i aktualni engleski prvak čija se vrijednost procjenjuje na 1,2 milijardi eura, koji je prošle sezone osvojio sve što je mogao u prvenstvu? Pitajte finsku senzaciju Teemua Pukkija! Norwich je na krilima ovog fantastičnog 29-godišnjaka na domaćem terenu ispred 27 tisuća navijača srušio veliki Manchester City rezultatom 3:2.

Pogotkom Građanima na Carrow Roadu, Pukki je postigao nestvarnu statistiku u premijernoj sezoni u Premiershipu, jer je u pet utakmica postigao šest pogodaka dodavši i dvije asistencije. Finski napadač je trenutačno treći na listi strijelaca s golom manje od Sergija Agüera i Tammyja Abrahama, a Engleski savez dodijelio mu je nagradu za najboljeg igrača mjeseca.

- Da mi je netko rekao prije početka sezone da ću igrati na ovoj razini i da ću zabijati golove tako velikim ekipama, nikad mu ne bih povjerovao - izjavio je Pukki koji je zabijao Liverpoolu, Chelseaju, Newcastleu i Manchester Cityju, a jedina momčad koja je u dosadašnjem dijelu prvenstva uspjela zaustaviti moćnog Finca je West Ham.

S 18 bio u Španjolskoj

Napadač Norwicha je prve korake profesionalne karijere ostvario u rodnoj Finskoj, točnije u redovima KTP-a u kojem je za seniorsku momčad debitirao kao šesnaestogodišnjak. Zbog sjajnih predstava u dresu finske momčadi Pukki je privukao interes europskih klubova, te je 2008. godine zamijenio svlačionicu KTP-a onom sevillskog Atletica. Finski je reprezentativac dio karijere proveo i u bundesligašu Schalkeu, koji ga je doveo za 1,5 milijuna eura iz Helsinkija 2011. godine. Ranije te godine Schalke i Helsinki susreli su se u kvalifikacijama za Europsku ligu kada je Pukki u dresu finskog prvoligaša odigrao sjajnu utakmicu protiv njemačkog kluba koji je ostao impresioniran njegovim napadačkim vještinama.

Mali pad u karijeri ponajboljeg finskog nogometaša dogodio se transferom u Celtic. Iako je zabio pogodak u svom debiju za škotsku momčad, Pukki nije bio u udarnih jedanaest. U jednom intervjuu izjavio je kako je očekivao da će škotska liga biti lakša od one njemačke, ali da se uvjerio u upravo suprotno. Nakon samo jedne sezone, Celtsi su odlučili poslati Pukkija na posudbu u danski Brøndby u kojem se prometnuo u jednog od najboljih ofanzivaca u klubu. Finac je sezonu završio kao najbolji klupski strijelac, a danski prvoligaš odlučio se za otkup sjajnog napadača koji je u ukupno četiri sezone u klubu upisao 164 nastupa u kojima je postigao 72 pogotka uz 23 asistencije. Sjajne godine u Brøndbyju Pukki je okrunio trofejem danskog Kupa u svojoj posljednjoj sezoni u Superligi.

Da je Pukki igrač koji čini razliku, uvjerio se i engleski Norwich koji je bez odštete doveo 29-godišnjaka u ljeto 2018. godine. U svojoj prvoj sezoni u Engleskoj, Pukki je za žuto-zelene postigao 29 golova uz 10 asistencija, čime je Norwich nakon tri godine vratio u elitno društvo engleskog nogometa.

Upoznali ga na Rujevici

Napadač je sjajnu formu pokazao i u nacionalnoj selekciji, za koju je u 75 nastupa postigao 20 golova. Reprezentacija Finske nikada se nije uspjela plasirati na veliko međunarodno nogometno natjecanje, a sada su na pragu plasmana na Europsko prvenstvo sljedeće godine. Trenutačno su drugoplasirana momčad skupine J s 12 bodova, a do kraja kvalifikacijskog ciklusa ostale su još samo četiri utakmice.

U šest kola kvalifikacija Pukki je zabio pet pogodaka u četiri uzastopne utakmice te se prometnuo u nacionalnog heroja.

Hrvatska reprezentacija imala je priliku upoznati neugodnog finskog napadača tijekom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Protiv Pukkija i društva naši su predstavnici odigrali dvije utakmice, u kojima su upisali pobjedu u gostima i remi na Rujevici.

Linker
25. travanj 2024 09:30