REUTERS/Andrew Yates
LEGENDARNI DERBI

SUDAR RAZLIČITIH STILOVA, KLOPPOV 'ROCK AND ROLL' NOGOMET PROTIV TRENERA S 25 TROFEJA Danas će Anfield svjedočiti novom dvoboju tradicionalnih rivala

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 16. prosinac 2018. 11:46

Prvi derbi odigran je 1894. godine između plavo-bijelog Liverpoola i zeleno-žutog Newton Heath LYR-a, kluba koji je 18 godina kasnije dobio današnje ime - Manchester United. Geneza istinskog rivalstva seže daleko u prošlost, te je povezana s industrijom, geografskim položajem i migracijama radnog stanovništva, pa iako oba kluba imaju velike gradske derbije (Everton, City), Redsi protiv Red Devilsa je najveći engleski derbi, neovisno o položaju na ljestvici Premiershipa.

A on je dobar za domaćine, koji bi pobjedom preskočili Građane, te se vratili na prvo mjesto u najboljoj sezoni u klupskoj povijesti, barem bodovno gledajući. S druge strane, Manchester United proživljava turbulentnu jesen zbog koje već sada kasne osam bodova za mjestom koje vodi u Ligu prvaka, a da se ne govori o tronu, njega društvo s Old Trafforda ne može vidjeti niti s dalekozorom.

Jürgen Klopp i Jose Mourinho različiti su trenerski profili, ne samo po stilu igre, već i u načinu vođenje grupe, odnosno svlačionice. Nijemac forsira naglašeno prijateljski odnos s igračima u svom ‘rock and roll’ nogometu, dok ćete prije osvojiti ‘jackpot’ na lutriji nego vidjeti Special Onea kako nakon pobjede ulazi na travnjak, te dijeli pojedinačne zagrljaje. Klopp je i u Dortmundu i u Liverpoolu bazirao glavninu igre na tzv. gegenpressingu duboko u protivničkoj polovici, što daje ritam igri i dojam ‘ho-ruk’ nogometa, a Portugalac već desetak godina više voli pričekati protivnika na centru, pa ga eventualno iskontrirati, ali uvijek s primarnom mišlju kako se obraniti.

Vrebanje šanse

Današnji okršaj na Anfieldu bit će im jubilarni deseti. Omjer? Tri pobjede Kloppa, četiri remija i dva Mourinhova slavlja, ali oprez, statistika vrlo lako može zavarati u ovom slučaju. Naime, otkako je Portugalac na klupi Manchester Uniteda, Liverpool ga nikada nije pobijedio, pri čemu su odigrana tri remija (0:0, 1:1, 0:0) , što će zorno prikazati kako će se Mourinho i danas postaviti protiv Redsa.

Ne očekujte nikakvu ljepoticu, Crveni vragovi branit će se svim raspoloživim snagama i vrebati svoje šanse, kao što ih je vrebao u ožujku kad su Lukaku i Rashford iskoristili obrambene manjkavosti Trenta Alexandera-Arnolda (2:1). Iako mu karizma strmoglavo pada, Mourinho je predobar trener da dopusti Liverpoolu odgovarajući ritam. Redsi će imati posjed, a hoće li s njim nešto napraviti, pokazat će utakmica.

I da, još nešto se mora spomenuti ako se već uspoređuju treneri. Klopp ima pet trofeja, sve s Borussijom Dortmund, ne računajući osvajanje druge Bundeslige s Mainzom 2004. godine. Mourinho ih ima 25, od čega tri na Old Traffordu, a naravno da nije propustio spomenuti tu statistiku u najavi.

Nije radost

- Trofeji su bitni, da. Ne čitam previše, ali mislim da su na Anfieldu rekli da im je cilj osvojiti prvenstvo, i to već nekoliko godina. Ne samo da nisu osvojili Premiership, nego nisu osvojili ništa. Nogomet nije samo kupovina igrača. To je kao kada kupujete kuću, ne može uzeti samo namještaj i reći - to je to. Ne, tu je mnogo ostalog posla i tek kad je sve gotovo, onda se kupi namještaj i živite u predivnoj kući.

Klopp je promptno odgovorio.

- Ako će netko reći da finale Lige prvaka nije uspjeh jer smo izgubili, onda OK, ja tu ne mogu ništa. Ne mislim da Mourinhu nedostaje ambicija zato jer protiv Liverpoola uvijek igra na isti način, on je trener koji donosi odluke u datom trenutku i zato je jedan od najuspješnijih trenera na svijetu. Nije neka radost igrati protiv njih, jer znamo da ćemo imati loptu, te morati nešto iskreirati protiv ekipe krcate odličnim igračima.

U eri Premiershipa Manchester United je uspješniji od Liverpoola, koji je u 25 godina samo triput završio ispred Crvenih vragova, i to nikada u uzastopnim sezonama. Za nekoliko mjeseci i to će se promijeniti, tu zapravo nema dvojbe. U odnosu na lanjsku sezonu, Jürgen Klopp je unaprijedio obranu s fantastičnim Alissonom i Van Dijkom, ovi Redsi izgledaju kao ‘real deal’.

Mnogo problema u obrani Redsa

I da ne želi, Jürgen Klopp mora danas istrčati s posljednjom linijom u sastavu Milner, Lovren, Van Dijk, Robertson. Naime, Alexander-Arnolda muči noga, Nathaniel Clyne je također ozlijeđen, kao i Joe Gomez, te Joel Matip. Daleko od savršene situacije za njemačkog trenera, jer bi mu Milner bio korisniji u sredini terena, a Dejan Lovren se tek vratio nakon blagog potresa mozga. Naprijed će sigurno biti već dobro poznati trojac, a treba vidjeti hoće li se odlučiti za Keitu ili Shaqirija u sredini, koji bi mogli ponuditi iznenađenje za obranu Manchester Uniteda.

Dvojac out, dosta upitnih

I Jose Mourinho njeguje pravu malu kliniku na Old Traffordu. Lindelof i Alexis Sanchez su sigurno out, a upitni su Dalot, Darmian, McTominay, Rojo, Shaw, Martial i Smalling. Što će od svega toga iskombinirati Special One, nemoguće je predvidjeti... Iz obrane su potpuno zdravi Young, Jones i Bailly, a i Valencia je odigrao 90 minuta u Valenciji preko tjedna. U ožujku je pobijedio Redse tako što je Lukaku skakao protiv Alexander-Arnolda, te gurao Rashforda u prilike, stoga će Mourinho vjerojatno pokušati ponoviti recept s navedenom dvojicom ofenzivnih igrača.

Rezultati by SofaScore

Linker
19. travanj 2024 04:33