PHIL NOBLE REUTERS
GOTOVO NEODSTIŽNA RAZLIKA

CITY DOŽIVIO UDARAC SEZONE UOČI DOLASKA U ZAGREB Guardiola divljao pored klupe nakon brojnih šokova, nije pomogao ni njegov posebni džoker

Završio je veliki derbi u Manchesteru - City je izgubio protiv Uniteda u 14. kolu Premiershipa s 2:1. Pep Guardiola izveo je najjaču momčad, ali su na Etihadu Crveni vragovi bili bolji golovima Rashforda i Martiala. Nadu je Građanima donio Otamendi, međutim Guardiola i društvo do remija nisu uspjeli doći samo četiri dana uoči gostovanja na Maksimiru.
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 07. prosinac 2019. 20:00

MANCHESTER CITY - MANCHESTER UNITED 1:2 (Otamendi 85' / Rashford 23', Martial 29')

MANCHESTER CITY (4-3-3): Ederson - Walker, Stones (od 59. Otamendi), Fernandinho, Angeliño - De Bruyne, Rodri (od 86. Gündoğan), D. Silva - B. Silva (od 65. Mahrez), G. Jesus, Sterling

Trener: Josep Guardiola

MANCHESTER UNITED (4-2-3-1): De Gea - Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw (od 88. Young) - Fred, McTominay - James, Lingard (od 89. Tuanzebe), Rashford - Martial (od 74. Pereira)

Trener: Ole Gunnar Solskjær

MANCHESTER stadion Etihad Gledatelja: 54 403 Sudac: Anthony Taylor

Nismo sigurni je li riječ o dobroj ili lošoj vijesti za Nenada Bjelicu uoči Dinamove utakmice sezone u srijedu: Manchester City je na Etihadu kapitulirao u gradskom derbiju i sa 14 bodova zaostatka za Liverpoolom neopozivo se povukao iz šampionske utakmice. 'Građani' su očito izvan ritma, svakih desetak dana neugodno iznenade svoje navijače, ali s druge strane sada su prisiljeni prestrojavati se u hodu. Snage će preseliti na preostale tri fronte na kojima i dalje ratuju, u prvom redu na Ligu prvaka.

Guardiola i Solskjaer od početka su se opredijelili za 'run and gun' nogomet. City je očekivano kroz kontrolu i posjed tražio put do pogotka, a United je odgovarao ubitačnom tranzicijskom igrom u režiji neuhvatljivog Rashforda. 'Crveni vragovi' su djelovali konkretnije u posljednjoj trećini terena, podvaljivali su lopte iza leđa stoperima, gdje su Martial, James i Lingard ulazili u šanse. Dvaput je Ederson obranama spašavao domaćina, ali treći put nije imao previše izgleda. Rashford je realizirao jedanaesterac, opravdano dosuđen nakon sugestije iz VAR sobe.

Šest minuta poslije na semaforu je već stajalo 0-2. Na prilazu kaznenom prostoru Martial i James su se serijom kratkih dodavanja provukli kroz suparnički obruč nakon čega je Francuz, pomalo iz očaja, potražio bliži kut udarcem sa petnaestak metara. Bez pravog bloka lopta se uz pomoć vratnice ušuljala u mrežu. Cityjev odgovor na rezultatski šok bila je nervoza, previše petljanja i premalo udaraca. Guardiola je na odmor otišao protestirajući kao i nedavno u porazu na Anfieldu. Fredovo igranje rukom u kaznenom prostoru VAR nije smatrao dovoljnim razlogom za najstrožu kaznu.

U nastavku se odnos snaga nije bitnije promijenio. Man City je nakon serije očajničkih napada u završnici došao do utješnog pogotka, Otamendi je poentirao glavom nakon prekida, ali statistika je na koncu poražavajuća. Otkako je profesionalni trener Guardiola nikada nije imao tanji bodovni učinak nakon 16 odigranih kola (32 boda).

Dok se Alex Ferguson u loži veselio s crvenim dijelom Manchestera, pedesetak kilometara dalje slavili su i crveni i plavi dio grada. Liverpool je protutnjao kroz Bournemouth iako je Klopp još jednom na teren poslao šarenu momčad iz koje je zbog ozljede tetive već u prvom poluvremenu ispao Dejan Lovren. U susjedstvu je nakon šok-terapije i smjene trenera do bodova došao i Everton (3-1 protiv Chelseaja). Iz hrvatske perspektive utakmica je bila zanimljiva zbog dva detalja; Mateo Kovačić je postigao efektan gol, a meč je iz direktorskog boksa pratio Niko Kovač zbog čega su odmah počela nagađanja o njegovoj selidbi na Otok.

Kovač je u studenom ispraćen otkazom iz Bayerna, ali serijski njemački prvak je nakon kraće idile s novim trenerom ponovno u zoni turbulentnog leta. U subotu su se Bavarci pošteno ispromašivali u prvom poluvremenu derbija s Gladbachom. Onda su u nastavku poveli Perišićevim golom i na koncu ipak teren napustili poraženi (1-2). Bayern za liderom zaostaje velikih sedam bodova...

MANCHESTER CITY - MANCHESTER UNITED 1:2 (Otamendi 85' / Rashford 23', Martial 29')

MANCHESTER CITY (4-3-3): Ederson - Angelino, Fernandinho, Stones, Walker - D. Silva, Rodri, De Bruyne - Sterling, Gabriel Jesus, B. Silva

MANCHESTER UNITED (4-2-3-1): De Gea - Shaw, Maguire, Lindelof, Wan-Bissaka - Fred, McTominay - Rashford, Lingard, James - Martial

------------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

89' - Dvostruku zamjenu radi Ole Gunnar Solskjaer. Iz igre je izvadio Shawa i Lingarda, ušli su Ashley Young i Axel Tuanzebe.

86' - Posljednja promjena kod Cityja. Umjesto Rodrija u igri je Ilkay Gundogan.

86' - Kakva obrana Davida de Gee! Mahrez se izborio za udarac i sjajno šutirao s desetak metara, a španjolski vratar fantastičnom intervencijom spašava United!

85' - GOOOL! Nakon kornera koji je izveo Mahrez najspretniji je bio džoker s klupe Nicolas Otamendi, glavom je pogodio mrežu za smanjenje vodstva na Etihadu!

74' - Reagira sada i Solskjaer. Izašao je strijelac drugoga pogotka Anthony Martial, mijenja ga brazilski napadač Andreas Pereira.

66' - Uzvraćaju sada Crveni vragovi! Lingard je bio u šansi na desetak metara iskosa, no Ederson je bio dobro postavljen i spasio novi pogodak.

65' - Drugu izmjenu radi Guardiola. Umjesto Bernarda Silve u igri je alžirski napadač Riyad Mahrez.

64' - Bolji je City u drugome dijelu! Rodri je opalio iz daljine i to je prošlo opasno blizu golu!

61' - Opet prijete Građani! Lindelof je teško pogriješio i Sterling je došao u priliku, međutim bio je sebičan i zapucao tu veliku šansu!

59' - Problemi za Pepa Guardiolu... ozlijedio se Joss Stones i morat će napustiti igru, zamijenit će ga Nicolas Otamendi.

55' - Kakva šansa za City! De Bruyne je pobjegao obrani Crvenih vragova i šutirao s desetak metara, a u posljednji je trenutak u blok stigao požrtvovni Victor Lindelof i spasio siguran pogodak!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Etihadu. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA

45'+2' - DVOJBENA SITUACIJA! Fernandinho je 'zavrnuo' povratnu u šesnaesterac, a Fred je u padu dirao loptu rukom! Ponovljena snimka pokazuje očigledno igranje rukom veznjaka Uniteda. Skočili su svi igrači Cityja i tražili najstrožu kaznu, međutim sudac Anthony Taylor nije pokazao na bijelu točku. Malo je reći da je Pep Guardiola potpuno izgubio živce na klupi...

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

38' - NAJVEĆA PRILIKA MANCHESTER CITYJA! De Bruyne je maestralno proigrao Gabriela Jesusa, ali ovaj u padu glavom promašuje gol s nekoliko metara.

36' - City i dalje dominira u posjedu, United zasad ima više prilika i zabija. Statistika dovoljno govori...

29' - GOOOL! United vodi 2:0! Tri minute prije Rashford je promašio priliku utakmice, ali stvar je odmah popravio Martial. Pucao je iz teške situacije nakon duplog pasa s Jamesom, ali uspio je pogoditi i sada gosti imaju veliku prednost. Apsolutno zasluženu.

Soccer Football - Premier League - Manchester United v Brighton & Hove Albion - Old Trafford, Manchester, Britain - November 10, 2019  Manchester United's Anthony Martial shoots at goal              REUTERS/Andrew Yates  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
ANDREW YATES REUTERS

23' - GOOOL! United vodi na Etihadu! Zabio je Marcus Rashrod iz penala! VAR je sugerirao sucu Anthonyju Tayloru da dosudi najstrožu kaznu, nakon što je Rashforda u kaznenom prostoru Cityja srušio Bernardo Silva. Sudac to nije vidio kao prekršaj, ali je na intervenciju VAR-a dosudio jedanaesterac.

Action Images via Reuters/Jason Cairnduff
JASON CAIRNDUFF Action Images via Reuters

8' - prva velika prilika Uniteda! Rashford je ponovno bio u centru pažnje, prošao je po lijevoj strani, pokušao plasiranim udarcem pronaći suprotni kut Cityjevog gola, ali Ederson je obranio nogom i spasio domaćina.

2' - velika prilika Uniteda! Nakon akcije Martiala i Rashforda lopta je došla do Daniela Jamesa koji je snažno tukao malo iskosa, ali Ederson je bi na praovm mjestu.

1' - Utakmica je počela. S Etihada stižu odlične vijesti za dinamo. Pep Guardiola odlučio se na najjači sastav u gradskom derbiju, nakon što je Liverpool pobijedio Bournemouth i sada ima 14 bodova više od trećeplasiranog Cityja.

------------------------------------------------------

17.30: Objavljeni su službeni sastavi.

Linker
21. travanj 2024 17:15