David Ramos Getty Images
KATALONSKI PLAN

BARCELONA NE ODUSTAJE I ŽELI VRATITI ODBJEGLOG SINA Opalio je 'pljusku' predsjedniku, razočarao navijače, ali njegovo ime opet je na vrhu liste želja!

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 06. ožujak 2020. 21:56

Barcelona je prošli mjesec dovela Martina Braithwaitea iz Leganesa kako bi nadomjestila izostanke ozlijeđenih napadača, no tek će na ljeto izaći na tržište po pravo pojačanje. Jedno o kojem razmišljaju na Camp Nou je stari poznanik Neymar.

Ovaj 28-godišnji Brazilac i dalje je želja mnogih u Barceloni. Klupski predsjednik Josep Maria Bartomeu nije ga maknuo s popisa unatoč propalom pokušaju transfera iz Paris SG-a prošlog ljeta. Upravo je Bartomeu, kojem mandat istječe za godinu i pol dana, jedan od najvećih zagovornika napadača koji je u prugastom dresu zabio 105 golova od 2013. do 2017. godine. Neymaru će na ljeto ostati dvije godine do isteka ugovora u Parizu, a njegov povratak na Camp Nou želi i kapetan Lionel Messi. Argentinac bi tek trebao potpisati novi ugovor s Barcelonom, a na to bi mogao utjecati i nacrt ekipe za iduću sezonu. Posebno ostane li katalonski klub bez trofeja ove sezone, što je itekako realno.

- Želim projekt u kojem će cilj biti osvajanje svih trofeja. Kao što je uvijek bilo - rekao je Messi prošli mjesec.

Brojni problemi

Bartomeu bi kupnjom Neymara zaustavio moguću krizu u lipnju. Dio članova kluba već zahtijeva prijevremene izbore i njegovu ostavku. Skandali, smjena trenera Ernestea Valverdea i slabi rezultati narušili su njegovu popularnost. Poraz od Real Madrida u nedjelju na Santiago Bernabeuu dodatno je zakomplicirao pokušaj obrane naslova prvaka Španjolske, nakon ispadanja u Kupu i Superkupu. Osvajanje Lige prvaka, na čiji pehar se čeka još od 2015. godine, bit će teško ostvarivo uz formu koju prikazuje momčad posljednjih tjedana.

Vrijeme je stoga za razmišljanje o negativnim posljedicama i koracima u slučaju posrtaja. Neymar je tako jedno od rješenja za ublažavanje situacije. Naravno, nakon produženja ugovora s Messijem. Sam Neymar ne bi imao ništa protiv povratka, to je opće mišljenje. Štoviše, u svlačionici bi ga dočekali prijatelji Messi i Luis Suarez, s kojima je činio opaki napadački ‘trozubac’. S igračima Barcelone ostao je u prijateljskom odnosu, međusobno su se posjećivali na relaciji Barcelona - Pariz, unatoč narušenom odnosu klupske uprave i kapetana reprezentacije Brazila. Neymar se ne bi trebao privikavati na sustav igre, te nitko ne sumnja u njegovu efikasnost na terenu.

Predsjednik Bartomeu bi njegovim vraćanjem umirio dio nezadovoljnih članova, te bi na mogao završiti svoj predsjednički mandat u velikom stilu. Možda bi to donijelo i bodove njemu bliskoj osobi koja će biti kandidat na izborima.

Kompliciran posao

No, Neymarov povratak nije lagan. Toga su svjesni u Kataloniji. PSG će inzistirati na visokoj odšteti koja bi se mogla kretati oko 200 milijuna eura i to u trenutku kada bi njegova druga zvijezda, Kylian Mbappe, mogao zatražiti prelazak u Real Madrid. Odlazak obojice u isto vrijeme bio bi težak udarac ambicijama francuskog prvaka. Trener Tuchel sigurno bi se usprotivio tome.

No, izgledno je da će Neymar opet pritiskati upravu pariškog kluba da ga pusti, kao što je to radio i prošlo ljeto. Ove sezone je u 21 utakmici zatresao mrežu 17 puta, ali očito je da ne uživa u Parizu. Imao je problema s vlasnicima kluba, navijačima, ponekim suigračem i trenerom Tuchelom, a također i sa sportskim direktorom Leonardom. Zbog toga bi ga i mogli pustiti nastojeći vratiti uloženi novac. Propadne li i ove godine pohod PSG-a na Ligu prvaka, igrač će dodatno odškrinuti vrata.

Neymarovo sudsko nadmetanje s Bartomeuom, međutim, otežava operaciju. Barcelona mu je bila odbila isplatiti čitav bonus, jer je naprasno otišao iz kluba. On na sudu traži višemilijunski iznos, no i klub od njega zbog nastale štete. Tužba i protutužba su aktualni i niti jedna strana zasad ne želi odstupiti od zahtjeva.

Dio navijača nije mu zaboravio odlazak za novcem. Rekordna odšteta od 222 milijuna eura koju je platio PSG, sukladno klauzuli u igračevu ugovoru, bila je pljuska i Bartomeuu. No, predsjednik bi bio spreman na pomirbu u slučaju povlačenja igračeve tužbe. Neymarov otac, ujedno igračev zastupnik, također bi bio blaži u svom zahtjevu kada bi sin vidio da može opet igrati u starom društvu.

Linker
19. travanj 2024 11:57