REUTERS
OTVARA SE PROSTOR

EUROPSKI VELIKAN NA TRI MJESECA OSTAO BEZ PRVOG NAPADAČA Hrvat konačno dobiva pravu priliku: 'Kada dođe trenutak da uđe u igru mi mu moramo pomoći'

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 05. prosinac 2018. 15:12

Atleticov napadač Diego Costa podrvrgnut će se operaciji ozlijeđene noge pa izbivati s terena oko tri mjeseca što otvara prostor hrvatskom napadaču Nikoli Kaliniću koji čeka na prvi pogodak u crveno-bijelom dresu.

“Zbog bolova u lijevoj nozi, koje osjeća posljednjih tjedana, Costa će ovaj tjedan proći operaciju u Brazilu gdje će zahvat nadgledati liječinici Atletico Madrida”, priopćio je klub. Napadač je tu nogu operirao prije dvije godine no prije nekoliko tjedana opet je počeo osjećati bolove.

S takvom nogom je u nedjelju sudjelovao u remiju 1:1 kod Girone. Kalinić je u toj utakmici ostao sjediti na klupi budući da trener Diego Simeone inzistira na formaciji 4-4-2 s Costom i Antoineom Griezmannom u napadu. Hrvatski napadač s brojem 9 na leđima od ljetošnjeg dolaska iz Milana nastoji se izboriti za minute. Simeone je ponekad ubacivao njega u igru u ranijim utakmicama no ponekad je Griezmannu pridruživao ofenzivnog krilnog Angela Correu ili također krilnog Gelsona Martinsa.

Soccer Football - La Liga Santander - Real Madrid v Atletico Madrid - Santiago Bernabeu, Madrid, Spain - September 29, 2018  Atletico Madrid's Diego Costa protests with referee Juan Martinez Munuera       REUTERS/Sergio Perez
REUTERS

- Kalinić nam je važan igrač, kao i svi ostali ovdje. Kada dođe trenutak da uđe u igru mi mu moramo pomoći da zabija golove - rekao je Correa za SN podno stadiona Wanda Metropolitano u Madridu.

Atletico se nalazi na trećem mjestu u prvenstvu s 25 bodova, tri manje od vodeće Barcelone, te je momčad s najmanje primljenih pogodaka. No napadačima ondje nije lako budući da teško dolaze do prilika. Costa je dosad zabio 4 gola u 15 utakmica a Griezmann 7 u 20 susreta. Niti jedan niti drugi nisu bili precizni protiv Girone.

Danas u Kupu

Kalinić će dobiti priliku već u srijedu u uzvratnoj kup utakmici protiv četvrtoligaša Sant Andreua. Atletico je na gostovanju već slavio s 1:0 pogotkom Gelsona, koji je također došao ljetos iz Sporting Lisabona te mu je to bio prvi pogodak.

I Kalinić i Gelson još uvijek se prilagođavaju na novu sredinu. Četiri mjeseca nisu dovoljna za uklopiti se, poručuju njihovi suigrači iz svlačionice.

- Kalinić ulazi u ekipu, privikava se, a uvijek je teško novim igračima kada dođu u Atletico. To je normalno - rekao je prije mjesec dana Griezmann. - No on ima stvari za koje se vidi da će nam pomoći tijekom sezone.

MADRID, SPAIN - NOVEMBER 06:  Manuel Akanji of Borussia Dortmund is challenged by Nikola Kalinic of Atletico Madrid during the Group A match of the UEFA Champions League between Club Atletico de Madrid and Borussia Dortmund at Estadio Wanda Metropolitano on November 6, 2018 in Madrid, Spain.  (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Osim u prvenstvu i kupu, Atletico se ove sezone nada ulasku u finale Lige prvaka jer se ono igra na njegovom stadionu Wanda Metropolitano. Kalinić je prošli tjedan odigrao posljednjih 27 minuta u pobjedi od 2:0 nad Monacom. Dosad je na terenu proveo 396 minuta u deset utakmica.

Suigrači i spiker na stadionu zovu ga Niko. Jedan od najiskusnijih u momčadi, kapetan Diego Godin, tvrdi da se uklapa u ekipu.

- Da, da. Niko se uklapa, ima izvanrednu kvalitetu te će nam puno pridonijeti - rekao je 32-godišnji stoper prije dva mjeseca.

Kalinić je treći hrvatski nogometaš u povijesti Atletica a ondje nije bilo lako niti napadaču Mariju Mandžukiću koji je ostao jednu sezonu od 2014. do 2015. godine niti desnom beku Šimi Vrsaljku koji je proveo dvije sezone od 2016. do 2018. godine.

Nije imao sreće

- Nije lako doći u Atletico niti je lako brzo ući u ekipu - istaknuo je Godin. - Kalinić nije imao sreće jer se bio ozlijedio (7. rujna) pa bio propustio neke utakmice. No malo po malo privikava se na dinamiku ekipe prilagođava se, a sada opet dobiva minute. Sigurno će nam pomoći jer je odličan igrač.

Kalinić u Madridu ima ugovor do ljeta 2021. godine a prošli tjedan nije htio davati izjave. Trener Simeone je, pak, poručio kako se nada da će bivši igrač Milana, Fiorentine i hrvatske reprezentacije iskoristiti nadolazeće prilike.

Linker
25. travanj 2024 11:34